فسفات کلسیم: این کریستالها به صورت منشوری نازک و دراز و بدون رنگ با یک گوشهی نوک تیز که به صورت گل رز یا ستاره دیده میشوند یا به صورت صفحات بزرگ، نازک با حاشیه نامنظم و گرانولر هستند.
کریستالهای فسفات کلسیم بهصورت منشورهای نازک، بیرنگ و طویل بوده و دارای یک انتهای باریک میباشند. بهصورت رزت یا بهصورت ستارهای شکل مرتب میشوند و یا بصورت سوزنی شکل مشاهده میگردند. کریستالهای فسفات کلسیم همچنین صفحات بزرگ، نازک و نامنظم تشکیل میدهند که ممکن است در سطح ادرار شناور بمانند. در اسید استیک رقیق محلولند. ممکن است در ادرار نرمال دیده شوند اما ممکن است تولید سنگ ادراری هم بکنند.
فسفات کلسیم در ادرار بصورت فسفات کلسیم دی بازیک (هیدروژن فسفات کلسیم،CaHpo4) و فسفات کلسیم منوبازیک (بی فسفات کلسیم، Ca[H2po4]2) دیده میشود. این ترکیبات مشابه و در عین حال متفاوت به فرمهای کریستالی متفاوتی رسوب میکنند. کریستالهای کلسیم فسفات دی بازیک که گاهی بنام فسفاتهای ستارهای نامیده میشوند، بهصورت منشورهای نازک، گوه مانند و بیرنگ در گروههای کوچک ویا به فرم رزت مرتب میشوند. هر منشور یک انتهای مخروطی یا نوک تیز دارد و انتهای دیگر آن گوشهدار و مربعی شکل است. نوع دیگری از فسفات کلسیم دی بازیک که کمتر دیده میشود بصورت سوزنهای نازک و بلندی است که بصورت دستهها یا شیارهایی کنار هم چیده شدهاند. در مقابل، کریستالهای فسفات کلسیم منوبازیک معمولا بصورت ورقههای گرانولر نامنظم دیده میشوند و یا بصورت صفحات مسطح که میتوانند بزرگ باشند و ممکن است در سطح ادرار شناور شده و مورد توجه قرار گیرند. این ورقههای کریستالی بیرنگ میتوانند شبیه به سلولهای اپیتلیالی سنگفرشی در حال تخریب به نظر برسند. اینها بعنوان کریستالهای ادرار قلیائی طبقهبندی میشوند زیرا معمولا در نمونههای ادرارخنثی یا کمی قلیائی دیده میشوند اما در ادرارهای کمی اسیدی هم تشکیل میشوند. دارای انکسار مضاعف ضعیفی در مشاهده با میکروسکوپ پولاریزه هستند. کریستالهای شایعی میباشند ولی اهمیت کلینیکی قابل توجهی ندارند.