مطالعه موردی

مطالعه موردی بیمار شماره 13، تشخیص شما چیست؟

شکل 13a اسلاید گسترش خون از یک مرد 35 ساله را نشان می‌دهد که نتایج آزمایش شمارش کامل خون او به شرح زیر است:

گسترش خون از یک مرد 35 ساله
شکل 13a

g/dl

6.3 Hb
fl 81 MCV
109/l × 6.1 WBC
109/l × 137 Platelets

لطفا پیش از مشاهده پاسخ سوالات زیر، سعی کنید نظر خودتان را در رابطه با نتایج این بیمار مطرح کنید.

1. تشخیص احتمالی چیست؟

این بیمار از نارسایی کلیه رنج می‌برد. اسلاید  گسترش خون، اکینوسیت‌های مشخصه (سلول‌های Burr) را نشان می‌دهد. تعداد رتیکولوسیت‌ها معمولاً نرمال یا اندکی کم است و بررسی مغز استخوان، اریتروپوئزیس نرموبلاستیک را نشان می‌دهد که اغلب بدون هیپرپلازی گلبول قرمز مورد انتظار برای سطح کم خونی است.

2. پاتوژنز کم خونی چیست؟

مهم‌ترین مکانیسم بیماریزا، کاهش تولید اریتروپویتین توسط کلیه‌های بیمار است. درمان با در دسترس بودن اریتروپویتین نوترکیب (EPO) متحول شده است. کاهش بقای گلبول‌های قرمز، کمبود آهن از طریق از دست دادن خون (مثلاً در همودیالیز) و هیپرپاراتیروئیدیسم ثانویه از عوامل مؤثر هستند.

 

3. چه عوارض خونی دیگری ممکن است رخ دهد؟

سایر عوارض هماتولوژیک نارسایی کلیه عبارتند از:

  • پلی سیتمی، به عنوان مثال، به دنبال تولید EPO نابجا توسط تومورها یا کیست های کلیوی می تواند رخ دهد. نقص در عملکرد پلاکت، که منجر به تمایلات (دیاتزیس) خونریزی دهنده می‌شود که تا حدی توسط DDAVP قابل اصلاح است.
  • انعقاد بیش از حد، به ویژه در سندرم نفروتیک، که تا حدی با کاهش فیبرینولیز، کاهش پروتئین C و کاهش آنتی ترومبین III مرتبط است.
  • تغییرات ناشی از آسیب های زمینه‌ای که باعث نارسایی کلیه می‌شود (به عنوان مثال، کم خونی همولیتیک خودایمنی و پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک در لوپوس اریتماتوز سیستمیک؛ تعداد پلاکت پایین در انعقاد داخل عروقی منتشر).
  • تغییرات ناشی از درمان (به عنوان مثال، سرکوب سیستم ایمنی).

 

 

سلول‌های Burr و بازوفیلیک استیپلینگ
شکل 13b سلول‌های Burr و بازوفیلیک استیپلینگ (بازوفیلی منقوط) را در اسلاید فیلم خون یک بیمار دیگر نشان می‌دهد که مبتلا به نارسایی کلیه است نشان می دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا