مطالعه موردی

مطالعه موردی بیمار شماره ۲۶، تشخیص شما چیست؟

بیمار

خانمی ۷۵ ساله با سابقه‌ای ۳ ماهه از خستگی که به تدریج شدت یافته است، به مرکز درمانی مراجعه کرد. در معاینه فیزیکی، لنفادنوپاتی عمومی مشاهده شد.

علائم

بررسی شکم نشان داد که طحال ۸ سانتی‌متر زیر لبه دنده چپ قابل لمس است. آزمایش شمارش خون نتایج زیر را نشان داد:

۸٫۹ g/dl Hb
۲۳٫۷ x 109/1 (lymphocytes 81%, neutrophils 18%) WBC
۱۰۹ x 109 /1 Platelets
اسمیر خون بیمار
۲۶a
بیوپسی ترفین مغز استخوان
۲۶b
سی تی اسکن مغز
۲۶c

لطفا پیش از مشاهده پاسخ سوالات زیر، سعی کنید نظر خودتان را در رابطه با نتایج این بیمار مطرح کنید.

1. نظر شما در مورد اسمیر خون بیمار (شکل ۲۶a) چیست؟

اسمیر خون بیمار وجود سلول‌های لنفاوی غیرطبیعی در گردش خون محیطی را نشان می‌دهد که هسته‌های شکافته (cleaved nuclei) دارند. ترومبوسیتوپنی خفیف به دلیل اسپلنومگالی ایجاد شده است. همچنین آزمایش شمارش خون، لنفوسیتوز را تأیید می‌کند.

2. نظر شما در مورد بیوپسی ترفین مغز استخوان (شکل ۲۶b) چیست؟

بیوپسی، رسوبات غیرطبیعی سلول‌های لنفاوی بالغ را در امتداد ترابکولاهای استخوانی نشان می‌دهد که به عنوان رسوبات پاراتابکولار شناخته می‌شوند.

3. تشخیص افتراقی چیست؟

این بیمار به یک اختلال لنفوپرولیفراتیو مزمن مبتلا است. محتمل‌ترین تشخیص، لنفوم فولیکولی با درجه پایین است که با بیوپسی غدد لنفاوی قابل تأیید است (شکل ۲۶d). تشخیص‌های افتراقی شامل لوسمی لنفوسیتی مزمن و انواع آن (مانند لوسمی سلول مویی، لنفوم طحالی با لنفوسیت‌های پرزدار، و لوسمی پرولنفوسیتی) می‌باشد.

بیوپسی غدد لنفاوی
۲۶d

4. بیمار ۲ سال بعد دچار هیپوترمی و خواب آلودگی شدید شد. هیچ علائم عصبی کانونی وجود نداشت. سی تی اسکن مغز انجام شد (شکل ۲۶c). به نظر شما چه عارضه ای رخ داده است؟

سی‌تی‌اسکن، ضایعه‌ای با چگالی بالا در ناحیه هیپوتالاموس نشان داد که احتمالاً علت اختلال دما و مشکلات خواب بیمار بوده است. اگرچه ضایعه برای بیوپسی مناسب نبود، علائم بیمار به رادیوتراپی موضعی پاسخ داد. احتمال می‌رود که این تومور با درجه پایین به یک نئوپلاسم با درجه بالا تبدیل شده باشد. البته عفونت قارچی یا فرآیندهای عفونی دیگر نیز می‌توانند چنین تصویری ایجاد کنند.

این بیمار همچنین دچار لنفادنوپاتی خلف صفاقی بود و متعاقباً به نارسایی کلیه مبتلا شد. عود لنفوم سیستم عصبی مرکزی باعث اختلال بینایی او شد. در سی‌تی‌اسکن تکراری (شکل ۲۶e) ضایعه‌ای مشاهده شد که قشر اکسیپیتال را درگیر کرده بود.

بیوپسی‌های بعدی غدد لنفاوی (شکل ۲۶f)  نشان داد که بافت‌شناسی بیمار از سلول‌های عمدتاً کوچک به ترکیب سانتروسیت-سانتروبلاستیک تغییر یافته و در نهایت به لنفوم سلول بزرگ (سانتروبلاستیک، درجه بالا) (شکل ۲۶g)   پیشرفت کرده است.

سی‌تی‌اسکن تکراری
۲۶e
بیوپسی‌های بعدی غدد لنفاوی
۲۶f
لنفوم سلول بزرگ
۲۶g

جهت دسترسی به سایر مطالعات موردی هماتولوژیک، کلیک کنید

Self-Assesment Colour Review of Clinical Haematology., Atul B. Mehta., MANSON PUBLISHING Ltd., 1995

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا