مطالعه موردی

مطالعه موردی بیمار شماره ۳۵، تشخیص شما چیست؟

وضعیت بیمار

یک زن باردار ۲۷ ساله (در هفته سی و ششم بارداری)، به طور حاد بدحال شد و به مرکز درمانی مراجعه کرد. بیمار دچار تب، ضایعات پورپوریک روی اندام‌ها و کاهش سطح هوشیاری بود.  نتایج آزمایش شمارش کامل خون (CBC) به صورت زیر است:

گرم در دسی‌لیتر

۷.۵

Hb

فمتولیتر

۱۱۰

MCV

 

۱۲٪

reticulocytes

(نوتروفیل‌ها ۸۶٪) در لیتر

۲۶.۴×  ۱۰۹  

WBC

در لیتر

۱۴ × ۱۰۹

platelet

میلی‌مول در لیتر

۶۷

Urea

سلول‌های هدف
۳۵b
اسلاید اسمیر خون محیطی بیمار
۳۴a

سوالات

لطفا پیش از مشاهده پاسخ سوالات زیر، سعی کنید نظر خودتان را در رابطه با نتایج این بیمار مطرح کنید.

1. نظر شما در مورد اسلاید اسمیر خون محیطی بیمار چیست؟ (شکل ۳۵a)

اسلاید اسمیر خون محیطی ، تکه‌تکه شدن گلبول‌های قرمز، پلی‌کرومازی، ترومبوسیتوپنی و سلول‌های هدف را نشان می‌دهد.

2. تشخیص افتراقی چیست و چه بررسی‌های بیشتری لازم است؟

همراهی تب، همولیز، نارسایی کلیوی، تغییرات نورولوژیک و ترومبوسیتوپنی نشان‌دهنده پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک (TTP) است، که در بارداری شیوع بیشتری دارد. این بیماری باید از انعقاد داخل عروقی منتشر (DIC) متمایز شود، که می‌تواند در ارتباط با سپسیس، آمبولی مایع آمنیوتیک، خونریزی قبل از زایمان و احتباس جنین مرده یا بقایای بارداری رخ دهد. بنابراین، بررسی سیستم انعقادی به‌صورت فوری ضروری است. این بررسی در این بیمار طبیعی بود.

آزمایش‌های عملکرد کبدی طبیعی بودند که این یافته، تشخیص را از سندرم HELLP (کم‌خونی همولیتیک، افزایش آنزیم‌های کبدی و کاهش پلاکت‌ها) و کبد چرب حاد بارداری افتراق می‌دهد. (شکل ۳۵b سلول‌های هدف را نشان می‌دهد که می‌تواند ناشی از بیماری کبدی هم‌زمان در یک مورد TTP باشد.(

بیوپسی از مخاط گونه  (buccal biopsy) ممکن است مفید باشد و شواهدی از ترومبوز میکروواسکولار را نشان دهد.  تزریق پلاسما‌ی تازه منجمد (FFP) یا تعویض پلاسما با FFP توصیه می‌شود.

از انتقال (ترانسفوزیون) پلاکت باید اجتناب شود، زیرا ممکن است ترومبوز را تشدید کند. اینفوزیون پروستاسیکلین، درمان با استروئیدها، داروهای ضدپلاکتی و اسپلنکتومی سودمندی اثبات‌شده‌ای ندارند.

3. چه درمانی را توصیه می‌کنید؟

بررسی فوری توسط متخصص زنان و زایمان و بررسی هماتولوژیکی ضروری است. با این حال، برخلاف وضعیت DIC، هیچ اندیکاسیون فوری برای زایمان جنین وجود ندارد. در واقع، ممکن است ایمن‌تر باشد که زایمان تا زمان بهبود وضعیت مادر به تعویق بیفتد.

جهت دسترسی به سایر مطالعات موردی هماتولوژیک، کلیک کنید

Self-Assesment Colour Review of Clinical Haematology., Atul B. Mehta., MANSON PUBLISHING Ltd., 1995

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا