آزمایش مدفوع سه نوبته
آزمایش مدفوع سه نوبته یک آزمایش تشخیصی است. این آزمایش با نام آزمایش مدفوع 72 ساعته یا سه روزه نیز شناخته میشود. به کمک این تست، پزشک میتواند میزان هضم و جذب چربی شما را ارزیابی کند. شاید برایتان سوال باشد که این آزمایش را چگونه باید انجام داد؟ یا نمونه مدفوع را چگونه و در کجا باید نگهداری کرد؟
در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
نمونه مدفوع برای چه مواردی استفاده میشود؟
مدفوع اغلب حاوی باکتری و سایر موادی است که در دستگاه گوارش وجود دارد. به همین دلیل، بررسی نمونه مدفوع به پزشک در تشخیص یا رد یک بیماری خاص کمک میکند. با آزمایش سطوح این مواد و باکتریها در مدفوع، میتوان متوجه شد که در دستگاه گوارش چه اتفاقی میافتد.
آمادگیهای لازم برای آزمایش مدفوع سه نوبته
آزمایش مدفوع با فاکتور انگلیسی (S/E) و با عبارت لاتین stool exam شناخته میشود.
پیش از انجام آزمایش مدفوع سه نوبته ، باید یکسری موارد را رعایت کنید.
در اغلب موارد، شما باید به مدت 5 روز، هر روز 100 گرم چربی مصرف کنید.. این مقدار ممکن است نسبت به حالت عادی بیشتر باشد. برای اطلاع از مواد غذایی حاوی چربی با پزشک یا مسئول آزمایشگاه صحبت کنید.
همچنین طی 5 روز، باید از مصرف داروهایی که مانع از جذب چربی میشوند خودداری کنید.
اگر دارو مصرف میکنید حتما قبل از نمونهگیری در مورد داروهای مصرفی خود با آزمایشگاه و پزشک مشورت کنید. همچنین اگر در طول دو هفته قبل از انجام آزمایش، داروهایی مانند تتراسایکلین و مترونیدازول مصرف نمودهاید حتما به آزمایشگاه اطلاع دهید.
طی آزمایش مدفوع سه نوبته چه کارهایی باید انجام دهیم؟
اگرچه نام این تست، آزمایش مدفوع سه نوبته است. اما در واقع برای نتایج دقیقتر باید طی 5 روز اقداماتی را انجام داد.
روزهای 1 تا 5
- شما باید روزانه 100 گرم چربی مصرف کنید.
- میزان چربی مصرفی روزانه خود را ثبت کنید.
روزهای 3 تا 5
- برای جمعآوری مدفوع سه نوبته، احتیاجی به ناشتا بودن نیست.
- تمام مدفوعی که در 1 روز دفع میکنید، باید جمعآوری شود.
- برای نوزادان، مدفوع روی پوشک را با استفاده از اپلیکاتور به ظرف نمونه منتقل کنید.
- برای کودکی که پوشک ندارد، مدفوع را در ظرفی در کاسه توالت جمعآوری کنید. سپس آن را درون قوطی بریزید.
- افراد بزرگسال میتوانند مدفوع را مستقیماً در قوطی جمعآوری کنند.
- اگر در طول زمان آزمایش مدفوع سه نوبته، قوطی بیش از دو سوم پر شد، یک قوطی دیگر از آزمایشگاه برای تکمیل آزمایش تهیه کنید.
- سعی کنید ادرار یا آب را همراه با مدفوع از توالت جمعآوری نکنید. اگر نیاز به دفع ادرار دارید، قبل از جمعآوری مدفوع این کار را انجام دهید.
- اگر دچار یبوست هستید، نمونهی آزمایش مدفوع سه نوبته باید حداکثر در فاصله زمانی ۱۰ روز جمعآوری شود.
- چنانچه فرد در بیمارستان بستری است، نمونه باید در یک ظرف خشک جمعآوری شود. سپس با استفاده از آبسلانگ یا اپلیکاتور، نمونه را به ظرف آزمایشگاه منتقل کنید.
- ظرف مدفوع را تا پایان دوره آزمایش در یخچال نگهداری کنید.
- اگر نمونه، اسهالی و لزج باشد باید سریعا ً به آزمایشگاه منتقل شود. مدفوع باید ظرف 24 ساعت به آزمایشگاه منتقل شود. البته نمونههای مشکوک به اسهال خونی باید بلافاصله به آزمایشگاه ارسال گردند.
نکات مهم در جمعآوری مدفوع سه نوبته
- توصیه میشود پیش از جمعآوری نمونه از شیاف یا مواد روغنی استفاده نکنید.
- ۴ الی ۵ روز پیش از آزمایش مدفوع سه نوبته ، از مصرف روغن کرچک یا روغنهای معدنی، بیسموت، منیزیوم، ترکیبات ضد اسهال، تنقیه با باریوم و آنتی بیوتیکها خودداری نمایید. مگر اینکه پزشک توصیهای غیر از این داشته باشد.
- نمونه برای آزمایش مدفوع سه نوبته باید در ظرف پلاستیکی که توسط آزمایشگاه ارائه شده، جمعآوری شود.
- نمونه مدفوع نباید با دستمال کاغذی، صابون، ادرار یا آب مخلوط شود.
- در صورت مشاهده کرم و هر مورد مشکوک به آزمایشگاه اطلاع دهید.
- گاهی اوقات ممکن است درون قوطی که از آزمایشگاه تحویل میگیرید، مایعی وجود داشته باشد. اگر درون قوطی مایع باشد مواظب باشید بیرون نریزد.
نکات نگهداری مدفوع سه نوبته
- نمونه مدفوع باید تازه باشد. در غیر این صورت باکتریهای موجود در آن می توانند تکثیر شوند. این بدان معناست که سطح باکتری در نمونه مدفوع با سطح باکتری در دستگاه گوارش شما یکسان نخواهد بود. به این ترتیب ممکن است نتایج آزمایش دقیق نباشد.
- نمونه باید در اسرع وقت به آزمایشگاه تحویل داده شود. توجه داشته باشید که گاهی اوقات نمیتوان نمونه را پس از نگهداری در یخچال آنالیز کرد. پس در مورد نگهداری نمونه در یخچال با پزشک یا مسئول آزمایشگاه مشورت کنید.
- اگر میتوانید نمونه را در یخچال نگهداری کنید، ابتدا ظرف را در یک کیسه پلاستیکی در بسته قرار دهید. سپس کیسه را درون یخچال بگذارید.
سخن پایانی
آزمایش مدفوع یکی از تستهای رایج آزمایشگاهی است. به کمک این تست میتوان موارد زیادی که در سیستم گوارشی اتفاق میافتد را بررسی کرد. همچنین این تست به بررسی عفونتها، زخمهای سیستم گوارش و میزان هضم و جذب چربی نیز کمک میکند. آزمایش مدفوع سه نوبته یا سه روزه نیز نوعی تست تشخیصی است که بیشتر برای بررسی میزان هضم یا جذب چربی در بدن استفاده میشود.
برای اطلاع در رابطه با انواع تست های آزمایشگاهی میتوانید به سامانه تست های آزمایشگاهی پل ایده آل پارس مراجعه کنید.
آیا تا به حال این آزمایش را انجام دادهاید؟ نظرات خود را به صورت دیدگاه با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.