مروری بر آزمایشات عفونی و اهمیت انجام آنها
امروزه بیماریهای عفونی در سراسر جهان بسیار شایع هستند. افراد زیادی در اثر ابتلا به این بیماریها جان خود را از دست میدهند. اما در اغلب موارد، با تشخیص به موقع بیماریهای عفونی، میتوان به راحتی آنها را درمان کرد. به همین دلیل انجام آزمایشات عفونی از اهمیت بسزایی برای سلامت جامعه برخوردار است. در این مطلب قصد داریم مروری بر آزمایشات عفونی و دستهبندی آن داشته باشیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
دلیل انجام آزمایشات عفونی چیست؟
بیماریهای عفونی میتوانند با روشهای مختلفی از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. به عنوان مثال از طریق ذرات معلق در هوا، تبادل مایعات بدن، یا حتی یک دست دادن ساده. به همین دلیل با آلوده شدن یک فرد، ممکن است سلامت عدهی زیادی به خطر بیفتد.
آزمایشات عفونی به پزشک شما اجازه میدهد تا بررسی کند که آیا علائمی که تجربه میکنید ناشی از یک بیماری عفونی است یا خیر.
این آزمایشها ممکن است به عنوان بخشی از یک غربالگری روتین سلامتی انجام شوند. گاهی نیز فرد علائم یا نشانههای خاصی را تجربه میکند که ممکن است نیازمند انجام آزمایشات عفونی باشد.
چه کسانی باید آزمایشات عفونی را انجام دهند؟
هدف از انجام آزمایشات عفونی، شناسایی و درمان افراد مبتلا به عفونت قبل از ایجاد عوارض شدید و پیش از انتشار بیماری به دیگران است.
اگر دچار علائم جدی بودید، حتما به پزشک مراجعه کنید و تحت آزمایش قرار گیرید.
اما چنانچه مشکوک شدید که در معرض یک بیماری عفونی قرار گرفتهاید، بازهم لازم است آزمایش را انجام دهید. حتی اگر هیچگونه علائمی نداشته باشید. توجه داشته باشید که حتی اگر بدون علامت باشید، همچنان میتوانید عفونت را به اطرافیان خود منتقل کنید. برخی از بیماریهای عفونی میتوانند منجر به عوارض جدی سلامتی یا حتی مرگ شوند. بهویژه برای افرادی که نقص ایمنی دارند. پس اهمیت آزمایشات عفونی را دست کم نگیرید.
انواع آزمایشات عفونی
همانطور که در بخشهای قبلی گفته شد، بیماریهای عفونی مختلفی در سراسر جهان وجود دارد. با این وجود، اصول آزمایشات عفونی بر دو اصل است.
۱. جستجوی آنتی بادی علیه عامل عفونی
۲. جستجوی خود عامل عفونی (آنتی ژن)
بهعنوان مثال آزمایشات سرولوژی به دنبال آنتی بادیها در بدن میگردند. در واقع واکنش بدن شما به عفونت را بررسی میکنند.
در مقابل آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) یک آزمایش بسیار اختصاصی است که وجود ماده ژنتیکی منحصر به فرد عامل عفونی (DNA یا RNA) را تشخیص میدهد.
نمونه مورد نیاز برای آزمایشات عفونی چیست؟
- آزمایشات عفونی ممکن است شامل معاینه فیزیکی، گرفتن سواب دهان، آزمایش ادرار و تست پاپ اسمیر باشد.
- خیلی مواقع در صورت وجود آبسه، مایعی از زخم، اندام تناسلی یا مقعد برداشته میشود و به روشهای میکروسکوپی مورد بررسی قرار میگیرد.
- برخی عفونتها ممکن است از طریق آزمایش خون تشخیص داده شوند.
تست تشخیص عفونت چگونه انجام میشود؟
آزمایشات عفونی معمولاً توسط پزشک تجویز میشود. این آزمایشات معمولاً در بیمارستان یا مطب پزشک انجام میشود.
قبل از تجویز آزمایش، پزشک معمولاً در مورد عوامل خطر، از جمله سابقه جنسی و سلامتی شما سؤال میکند. همچنین در مورد علائم یا نشانههای عفونت می پرسد تا مناسبترین استراتژی آزمایش را تعیین کند.
نتایج آزمایشات عفونی
اگر نتایج آزمایش مثبت باشد، مهم است که درمان را در اسرع وقت شروع کنید. با درمان به موقع میتوانید از عوارض جدی و خطرناک بیماری جلوگیری کنید.
هنگام تفسیر نتایج آزمایش باید دقت زیادی داشت. زیرا بسیار از بیماریهای عفونی دارای دوره کمون هستند. به این معنی که یک فرد ممکن است آلوده باشد اما هنوز عفونت در بدن او فعال نشده است. اگر آزمایش خیلی زود و بلافاصله پس از عفونت اولیه انجام شود، نتایج دقیق نخواهد بود. پس از پایان دوره کمون، آزمایش باید تکرار شود.
همچنین دقت داشته باشید که در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، اقدامات احتیاطی را رعایت کنید تا عفونت به اطرافیان و نزدیکانتان سرایت نکند.
هزینهی آزمایشات عفونی چقدر است؟
هزینه تست بسته به نوع تست و محل انجام آن متفاوت خواهد بود. برخی از کلینیکها و مراکز درمانی تحت پوشش بیمه هستند. در نتیجه انجام آزمایش در این مکانها هزینهی کمتری خواهد داشت.
جمعبندی
همانطور که در این مطلب خواندید، آزمایشات عفونی اهمیت بسیار بالایی در سلامت جامعه دارند. به همین دلیل لازم است با دلیل و نحوه انجام آنها آشنا باشید. در این مطلب سعی کردیم به طور اجمالی، مروری بر این آزمایشات داشته باشیم. اما برای اطلاعات دقیق در رابطه با انواع آزمایشات عفونی از جمله آنفولانزا، مایکوپلاسما، کشت خون و … میتوانید به بانک جامع اطلاعاتی تستهای تشخیصی pip مراجعه کنید. کافی است روی لینک زیر کلیک کنید.