اخبار پزشکی و آزمایشگاهی

آیا از ارتباط گروه خونی با سکته مغزی اطلاع دارید؟

گیف تبلیغاتی رک های پل ایده آل پارس

دانشمندان به تازگی به ارتباط گروه خونی با سکته مغزی زودرس پی برده‌اند.

سکته مغزی یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان محسوب می‌شود و خیلی از افراد در سنین مختلف ممکن است آن را تجربه کنند.

پزشکان تا کنون عوامل مختلفی را کشف کرده‌اند که می‌تواند خطر بروز سکته مغزی در افراد را افزایش دهد. اما ارتباط گروه خونی با سکته مغزی یکی از فاکتورهای جدیدی است که به تازگی محققین به آن پی برده‌اند.

 در ادامه قصد داریم به بررسی ارتباط گروه خونی و سکته مغزی بپردازیم و ببینیم کدام گروه خونی بیشتر در معرض خطر سکته‌ی مغزی قرار دارد؟

سکته مغزی، یکی از علل شایع مرگ و میر در جهان

سکته مغزی (stroke) که گاهی اوقات حمله مغزی (brain attack) نیز نامیده می‌شود، زمانی اتفاق می‌افتد که چیزی جریان خون بخشی از مغز را مسدود کند یا زمانی که یک رگ خونی در مغز پاره می‌شود.

در هر دو صورت، قسمت‌هایی از مغز آسیب دیده یا می‌میرند. سکته مغزی می‌تواند باعث آسیب مغزی پایدار، ناتوانی طولانی مدت یا حتی مرگ شود.

دو دلیل اصلی برای سکته وجود دارد: انسداد شریان (سکته مغزی ایسکمیک) یا ترکیدن رگ خونی (سکته مغزی هموراژیک).

عوامل مختلفی وجود دارد که می‌توانند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهند. اما محققین اخیرا به ارتباط گروه خونی و سکته مغزی پی برده‌اند. به همین دلیل در ادامه قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم.

ارتباط گروه خونی و سکته مغزی

ارتباط گروه خونی با سکته مغزی

گروه‌های خونی، تنوع غنی مواد شیمیایی روی سطح گلبول‌های قرمز خون را بیان می‌کنند. طبق مطالعات صورت گرفته، محققان ژنومیک رابطه واضحی بین ژن زیرگروه A1 و شروع اولیه سکته مغزی کشف کردند.

اما محققین چگونه به این نتیجه دست یافتند؟

دانشمندان چگونه به این ارتباط پی بردند؟

کدام گروه خونی بیشتر مستعد سکته مغزی است

محققان داده‌هایی را از 48 مطالعه ژنتیکی جمع‌آوری کردند که شامل حدود 17000 فرد مبتلا به سکته مغزی بود. حدود  600000 فردی که تا به حال دچار سکته مغزی نشده بودند نیز در این مطالعه شرکت داشتند. سن همه شرکت کنندگان بین 18 تا 59 سال بود. بررسی‌های اولیه حاکی از ارتباط گروه خونی با سکته مغزی بود.

بررسی‌های اولیه در کل ژنوم افراد داوطلب، نشان داد که ژنوم انسان به شدت با خطر اولیه سکته مغزی مرتبط است. ژن های گروه خونی یکی از نقاط این ارتباط بودند. 

مطالعات بعدی نشان داد که انواع خاصی از ژن‌های گروه خونی افراد که ژنوم آن‌ها برای گروه A کدگذاری شده است، در مقایسه با گروه‌‎های خونی دیگر، 16 درصد بیشتر احتمال سکته مغزی را قبل از سن 60 سالگی داشتند. برای افرادی که دارای ژن گروه O1 بودند، این خطر 12 درصد کمتر بود.

توجه داشته باشید که منظور از گروه خونی A تمامی ترکیبات این گروه خونی را شامل می‌شود.

چرا گروه خونی A بیشتر مستعد ابتلا به سکته مغزی است؟

گروه خونی A بیشتر مستعد ابتلا به سکته مغزی است

در بخش قبل درباره ارتباط گروه خونی با سکته مغزی صحبت کردیم. اما چرا افراد دارای گروه خونی A بیشتر مستعد ابتلا به سکته مغزی هستند؟

به گفته‌ی استیون کیتنر (Steven Kittner)، متخصص مغز و اعصاب عروقی از دانشگاه مریلند، هنوز مشخص نیست که چرا گروه خونی A بیشتر مستعد سکته مغزی است.

اما احتمالاً این موضوع با عوامل انعقاد خون مانند پلاکت‌ها و سلول‌هایی که رگ‌های خونی را می‌پوشانند و همچنین سایر پروتئین‌های در حال گردش که همگی در ایجاد لخته‌های خون نقش دارند، ارتباط دارد. در واقع پزشکان به مطالعات بیشتری برای روشن شدن مکانیزم‌های افزایش خطر سکته مغزی نیاز دارند.

طبق مطالعات انجام شده، در سنین بالای 60 سالگی، ارتباط چندانی بین گروه خونی و خطر سکته مغزی وجود ندارد.  این نشان می‌دهد که سکته‌هایی که در اوایل زندگی اتفاق می‌افتند ممکن است مکانیزم متفاوتی نسبت به سکته‌هایی که بعدا رخ می‌دهند داشته باشند. در واقع سکته مغزی در افراد جوان بیشتر به دلیل عوامل مرتبط با تشکیل لخته ایجاد می شود. در حالیکه در سنین بالاتر ، سکته مغزی به دلیل تجمع رسوبات چربی در شریان‌ها (فرآیندی به نام تصلب شرایین) رخ می‌دهد.

سخن پایانی

در این مطلب به استناد از مطالعات منتشر شده در منابع معتبر به بررسی ارتباط گروه خونی و سکته مغزی پرداختیم.

این مطالعات نشان می‌دهد که افراد دارای گروه خونی A در معرض خطر سکته زودرس (بین 18 تا 60 سالگی) قرار دارند. افرادی که گروه خونی O ، B یا AB داشتند، به ترتیب در معرض خطر کمتری قرار دارند.

با این وجود پزشکان هنوز به مطالعات و بررسی‌های بیشتری در این زمینه نیاز دارند تا علت اصلی ارتباط گروه خونی و سکته مغزی را دریابند.

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا