بیماری اپیدیدیمیت : درد و عفونت بیضه در مردان
درد بیضه یکی از آزاردهندهترین دردها برای آقایان است که افراد زیادی از آن شکایت دارند. این درد ممکن است ریشه در مشکلات و آسیبدیدگیهای جدی داشته باشد. به همین دلیل درصورت تجربه چنین دردی باید سریعا به پزشک مراجعه نمود.
در اغلب موارد، درد بیضه ناشی از شرایطی است که به راحتی میتوان آنها را درمان نمود، اما چنانچه به موقع نسبت به درمان اقدامی صورت نگیرد، ممکن است عوارضی جدی از جمله ناباروری در فرد ایجاد شود.
اپیدیدیمیت (Epididymitis) یکی از معضلاتی است که سبب درد بیضه میشود. این مشکل در اثر التهاب لولههایی به نام اپیدیدیم (Epididymis) ایجاد میشود که وظیفه ذخیره و حمل اسپرمها را بر عهده دارند.
در صورتی که اپیدیدیمیت مورد توجه قرار نگرفته و درمان نشود، علاوهبر درد و ناراحتی که برای فرد ایجاد میکند، میتواند عواقبی از جمله عفونت چرکی (آبسه) در کیسه بیضه و یا ناباروری را به دنبال داشته باشد.
در این مقاله بررسی خواهیم کرد که اپیدیدیم کجاست، چگونه ملتهب میشود و راهکار بهبود آن چیست؟
پس در ادامه با ما همراه باشید.
اپیدیدیمیت چیست و چگونه ایجاد میشود؟
همانطور که گفته شد، بروز بیماری اپیدیدیمیت ریشه در التهاب اپیدیدم دارد. اپیدیدیم لولهای است که در پشت بیضه قرار داشته و اسپرم را ذخیره و حمل میکند. زمانی که این لوله متورم شود، باعث درد و تورم بیضهها میگردد.
اما لوله اپیدیدیم چگونه ملتهب میشود؟
التهاب لوله اپیدیدیم در اکثر موارد در اثر عفونت باکتریایی یا بیماری مقاربتی ([1]STD) ایجاد میشود. در ادامه مروری بر برخی از رایجترین عللی خواهیم داشت که سبب بروز اپیدیدیمیت میشوند.
• بیماریهای مقاربتی یا STD : سوزاک[2] و کلامیدیا[3] شایعترین علل اپیدیدیمیت در مردان هستند که از طریق داشتن رابطه جنسی منتقل میشوند.
• اپیدیدیمیت شیمیایی[4]: این وضعیت هنگامی اتفاق میافتد که ادرار در اثر ضربه یا فشار زیاد به ناحیه تناسلی، به سمت اپیدیدیم به عقب بر میگردد.
• ضربه: آسیب به کشاله ران میتواند باعث اپیدیدیمیت شود.
• سایر عفونتها: عفونتهای دستگاه ادراری یا عفونت پروستات ممکن است از محل آلوده به اپیدیدیم منتقل شده و سبب بروز بیماری اپیدیدیمیت شوند. همچنین، عفونتهای ویروسی، مانند اوریون و سل را نیز میتوان یکی از علل بروز این بیماری محسوب کرد. باکتری coli نیز میتواند باعث بروز این بیماری گردد.
برخی مواقع استفاده از کاتتر جهت تخلیه مثانه نیز ممکن است باعث بروز اپیدیدیمیت شود.
علائم اپیدیدیمیت چیست؟
اپیدیدیمیت ممکن است فقط با چند علائم خفیف شروع شود. با این حال، چنانچه این بیماری تحت درمان قرار نگیرد، علائم آن بدتر خواهند شد.
افراد مبتلا به اپیدیدیمیت ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- تب خفیف
- لرز
- درد در ناحیه لگن
- احساس درد و فشار در بیضهها
- قرمزی و داغ شدن بیضه
- بزرگ شدن غدد لنفاوی در کشاله ران
- درد در هنگام مقاربت جنسی و انزال
- درد در هنگام دفع ادرار یا حرکات روده
- تکرر ادرار
- ترشح غیرطبیعی آلت تناسلی مرد
- خون در منی
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به اپیدیدیمیت قرار دارند؟
اصلیترین علت بروز اپیدیدیمیت را میتوان بیماریهای منتقله از طریق رابطه جنسی محسوب کرد. اما برخی عوامل وجود دارند که ممکن است خطر التهاب اپیدیدیم و بروز بیماری اپیدیدیمیت را افزایش دهند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ختنه نشدن
- اختلالات و مشکلات دستگاه ادراری
- ابتلا به بیماری سل
- بزرگ شدن پروستات
- عمل جراحی مثانه
- آسیب دیدگی در ناحیه کشاله ران
- استفاده از سوند
اپیدیدیمیت کودکان
کودکان نیز ممکن است به بیماری اپیدیدیمیت مبتلا شوند اما دلایل بروز این بیماری در کودکان نسبت به بزرگسالان کمی متفاوتتر است. موارد زیر شایعترین علل بروز اپیدیدیمیت در کودکان هستند:
- ضربه مستقیم به آلت تناسلی
- عفونت ادراری
- ریفلاکس ادرار به اپیدیدیم
- پیچش لوله اپیدیدیم
علائم اپیدیدیمیت در کودکان عبارتند از:
- ترشح از مجرای ادرار
- احساس درد در لگن یا پایین شکم
- درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- قرمزی یا حساسیت بیضه
- تب
درصورت مشاهده چنین علائمی در کودکان، مراجعه به پزشک الزامی است. همچنین توصیه میشود تا کودکان را به نوشیدن آب زیاد و عدم نگه داشتن ادرار تشویق کنید.
بیماری اپیدیدیمیت چگونه تشخیص داده میشود؟
جهت تشخیص بیماری اپیدیدیمیت ، پزشک ابتدا معاینات فیزیکی را انجام میدهد. به این ترتیب وجود هرگونه تورم در بیضهها، تورم غدد لنفاوی در ناحیه کشاله ران و ترشحات غیرطبیعی از آلت تناسلی بررسی خواهد شد.
همچنین ممکن است آزمایشات زیر نیز تجویز شوند:
- معاینه مقعدی جهت بررسی بزرگ شدن پروستات
- آزمایش خون جهت بررسی عفونت
- آزمایش ادرار جهت بررسی عفونت ادراری
- آزمایشات تصویربرداری و سونوگرافی بیضه
اپیدیدیمیت چگونه درمان میشود؟
در صورتی که علت درد بیضه در آقایان، ابتلا به اپیدیدیمیت تشخیص داده شود، پزشک ممکن است روشهای زیر را جهت درمان و بهبود علائم تجویز کند:
- مصرف آنتی بیوتیک
- مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب
- استفاده کمپرس سرد
- اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
- استراحت کافی برای کاهش درد
- استفاده از محافظ بیضه که اغلب ورزشکاران از آن استفاده میکنند
روشهای ذکر شده معمولاً موفقیت آمیز هستند. اما گاهی اوقات ممکن است چندین هفته طول بکشد تا درد و ناراحتی به طور کامل از بین برود.
دقت داشته باشید که جهت جلوگیری از عوارض بیماری فوراً نسبت به درمان آن اقدام نمایید. زمانی که تحت درمان هستید، درصورت رفع شدن علائم، سرخود مصرف داروهای تجویز شده را قطع نکنید.
علاوهبر این، چنانچه علت اپیدیدیمیت، عفونت ناشی از مقاربت جنسی است، تا زمانی که به طور کامل بهبود نیافتهاید، از داشتن رابطه جنسی خوداری نمایید.
انجام هیدروتراپی جهت کاهش درد
یکی از روشهایی که میتواند تا حد زیادی در کاهش و بهبود دردهای ناشی از اپیدیدیمت موثر باشد، آب درمانی به کمک سیتزبث است.
اما سیتزبث چیست و چگونه مورد استفاده قرار میگیرد؟
سیتز بث که با نام لگن هموروئید نیز شناخته میشود، وسیلهای است که با آب پر میشود و سپس کاربر بر روی آن مینشیند. نشستن در آب گرم باعث افزایش گردش خون در ناحیه مورد نظر شده و در بهبود درد و تورم موثر خواهد بود.
جمعبندی
عوامل متعددی میتوانند سبب درد بیضه در آقایان شوند که باید آنها را جدی گرفت و بیماری اپیدیدیمیت یکی از علل بروز این دردها است. همانطور که گفته شد این بیماری در اثر علل مختلفی از جمله ضربه، ریفلاکس ادرار به لوله اپیدیم و … ایجاد میشود اما علت اصلی بروز آن را میتوان بیماریهای انتقال یافته از طریق روابط جنسی محسوب کرد.
نکتهی حائز اهمیت در رابطه با اپیدیدیمیت، درک و شناخت علائم این بیماری و اقدام سریع نسبت به درمان آن است. به همین دلیل در این مقاله سعی کردیم تا شما را با علل بروز و علائم این بیماری آشنا کنیم. امیدواریم این مطالب مفید واقع گردیده باشد.
واژهنامه:
chlamydia | [3] | Gonorrhea | [2] | sexually transmitted disease | [1] |
chemical epididymitis | [4] |
سلام
من توی ورزش فوتبال به کشاله رانم سمت چپ آسیب دید و دچار گرفتگی شد
و بعد چند روز درد خوب شد
الان میبینم که اپیدیدیم سمت چپم قلمبه شده و کمی متورم
و از اپیدیدیم سمت راستم بزرگتره
ولی هیچ دردی در ناحیه بیضه ندارم
میتونه عفونت باشه؟
سلام وقت بخیر. مقالات نگارش شده صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی هستند. برای درمان مشکل خود حتما به پزشک مراجعه کنید.