سلامت

مشکلات لابیا : تغییر شکل لابیا در زنان چگونه بر طرف می‌شود؟

هر خانمی در طول زندگی خود ممکن است دچار مشکلات لابیا شود. گاهی افراد از این تغییرات دچار استرس می‌شوند و می‌ترسند. برخی افراد نیز از بیان مشکل خود احساس خجالت می‌کنند و به پزشک مراجعه نمی‌کنند. در هر دو حالت ممکن است مشکلات لابیا تشدید شده و عوارضی جدی را به دنبال داشته باشد.

در این مطلب ما قصد داریم شما را با شایع‌ترین مشکلات لابیا آشنا کنیم. بنابراین اگر فکر می‌کنید مشکل لابیا دارید، در ادامه با ما همراه باشید.

لابیا چیست؟

فرم‌های مختلف لابیا
شکل 1. فرم‌های مختلف لابیا

پیش از اینکه به سراغ مشکلات لابیا و علل بروز آن‌ برویم، بهتر است ابتدا با این بخش از اندام تناسلی آشنا شویم.

لابیا قسمت بیرونی اندام تناسلی (فرج) زنان است. لابیا از کلیتوریس، واژن و مجرای ادرار محافظت می‌کند.

2 جفت لابیا وجود دارد.

الف: لب‌ها در قسمت بیرونی واژن که به نام لابیای ماژور شناخته می‌شوند.

ب: چین‌های پوستی داخلی که به واژن منتهی می‌شوند و با نام لابیا مینور شناخته می‌شوند.

توجه داشته باشید که اندازه، شکل و رنگ لابیا در هر شخص متفاوت است. همانطور که در تصویر 1 نشان داده شده،  فرم و اندازه لابیا مینور در همه‌ی خانم‌ها باهم فرق دارد. فرم لابیا ماژور تقریبا در همه یکی است. البته میزان حجم آن بستگی به میزان چربی موجود در این لابیا دارد.

مروری بر مشکلات لابیا و علل بروز آن

مروری بر مشکلات لابیا و علل بروز آن

لابیاها بخش بسیار حساسی از بدن هستند. این بخش از اندام تناسلی مستعد توده‌ها، بثورات، کیست‌ها و موهای زیر پوستی است.

شایع‌ترین علل مشکلات لابیا، بیماری‌های پوستی مانند درماتیت (اگزما) و پسوریازیس هستند. در ادامه به بررسی شرایطی خواهیم پرداخت که باعث مشکلات لابیا می‌شوند.

در ادامه ممکن است راهکارهایی برای رفع مشکلات لابیا گفته شده باشد. اگرچه این روش‌ها از منابع معتبر علمی برگرفته شده است. اما توجه داشته باشید که برای رفع هر مشکلی، مراجعه به پزشک اولین راهکار است. پس توصیه می‌شود برای رفع مشکلات لابیا، بدون احساس خجالت به پزشک مراجعه کنید.

۱. هیپرتروفی

هیپرتروفی (hypertrophy) به معنای افزایش اندازه سلول‌ها (یا بافت‌ها) در پاسخ به محرک‌های مختلف است. یک مثال ساده از هیپرتروفی، بزرگ شدن عضلات بلافاصله پس از ورزش است.

هیپرتروفی لابیا نیز زمانی است که یک یا هر دو لابیا بزرگتر از حد معمول باشند. در این حالت ممکن است هردو لابیا بزرگ‌تر از حد عادی شوند. یا یک طرف لابیا، بزرگتر از طرف دیگر شود.

هیپرتروفی لابیا، معمولا مشکلی بی ضرر است. اما ممکن است ناراحت کننده باشد و  تمیز نگه داشتن لابیا را دشوار کند.

برای رفع این مشکل راه حل‌های ساده‌ای وجود دارد. به عنوان مثال پوشیدن لباس زیرِ گشاد یا استفاده از پماد برای کاهش هرگونه تحریک.

لابیاپلاستی نیز یک گزینه برای زنانی است که به شدت تحت تاثیر هیپرتروفی هستند. این نوع جراحی معمولاً شامل کوچک کردن و تغییر شکل لابیاها است. اما برای زنان جوان تا زمانی که دوران بلوغ را به پایان نرسانند، توصیه نمی‌شود.

۲. لابیال فیوژن

لابیال فیوژن

لابیال فیوژن (Labial fusion) با نام چسبندگی لابیال نیز شناخته می‌شود. این اصطلاح در مورد اتصال لابیای بزرگ به یکدیگر استفاده می‌شود.

لابیال فیوژن در کودکان بسیار شایع است و معمولاً در حدود 1 یا 2 سالگی ایجاد می‌شود. این مشکل زمانی که کودک دوران بلوغ را به پایان می‌رساند، برطرف می‌شود.

لابیال فیوژن در اکثر موارد خفیف و بدون علامت است. ولی گاهی باعث ایجاد مشکلات ادراری و عفونت ادراری می‌شود.

بهترین کار این است که لابیا را به حال خود رها کنید تا در دوران بلوغ مشکل برطرف گردد. اما اگر فیوژن باعث ایجاد مشکلاتی در کودک شما می‌شود به پزشک مراجعه کنید.

۳. تورم لابیا

کی دیگر از مشکلات لابیا، تورم لابیا یا واژن است. تورم می‌تواند نشانه عفونت قارچی، عدم تعادل باکتری در واژن، آلرژی یا عفونت باشد. گاهی نیز ناشی از اصطکاک در رابطه جنسی است. در هر حال، این مشکل را نباید نادیده گرفت.

اگر تورم ادامه داشت و با درد، خارش، بوی تند یا ترشح غیرعادی همراه بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.

یکی از راهکارهای بهبود تورم واژن، آب درمانی است. این کار نه تنها به کاهش تورم و درد کمک می‌کند، بلکه از بوی بد واژن نیز جلوگیری خواهد کرد.

گیف معرفی سیتزبث پل ایده آل پارس

۴.  کیست بارتولین

کیست بارتولن یکی دیگر از مشکلات لابیا است. غدد بارتولین یا بارتولن، دو غده‌ی بسیار کوچک در دستگاه تناسلی بانوان هستند که در لبه‌های آلت تناسلی قرار دارند. اغلب موارد قابل مشاهده یا لمس نیستند. وظیفه این غدد تولید مایعی برای مرطوب شدن واژن است. این مایع از طریق لوله‌های کوچکی به نام کانال بارتولین که در قسمت واژن قرار دارند به بیرون ترشح می‌شود. برخی مواقع این کانال‌ها مسدود شده و در نتیجه مایع به غدد بارتولین باز می‌گردد.

در اثر تجمع مایعات، درون غدد بارتولین، این غده متورم شده و چنانچه مایعات درون آن به دلیل وجود باکتری‌ها، عفونی گردد، کیست های بارتولین (آبسه) ایجاد می‌شوند.

برای درمان عفونت، بسته به عامل عفونت ممکن است آنتی‌بیوتیک تجویز شود.

۵. آبسه‌ها

آبسه عفونتی است که توسط باکتری‌های زیر پوست ایجاد می‌شود. آبسه ممکن است روی خود لابیاها و یا غدد بارتولین ایجاد گردد.

آبسه لابیا معمولا در اثر رشد مو، اپیلاسیون یا تراشیدن، سوراخ کردن پوست، عفونت در غدد یا عفونت مقاربتی ایجاد شود. این مشکل، درد، قرمزی و تورم را به همراه دارد.

برای رفع آبسه لابیا، پزشک ابتدا باید علت بروز آن را تشخیص دهد. سپس بر اساس علت بروز، ممکن است آنتی بیوتیک برای رفع عفونت تجویز شود.

۶.  پسوریازیس

پسوریازیس

پسوریازیس یکی دیگر از مشکلات لابیا است. این بیماری، از نوع مزمن و خود ایمنی است که در نتیجه‌ی روند سریع تولید سلول‌های پوست ایجاد می‌شود. بسیاری از زنان و دخترانی که پسوریازیس در جای دیگری از بدن خود دارند، در لابیا نیز به آن مبتلا می‌شوند. پسوریازیس باعث ایجاد بثورات قرمز و خارش‌دار می‌شود و می‌تواند تا مقعد نیز گسترش یابد. این عارضه را می‌توان با کرم یا پماد بهبود بخشید. اما در حال حاضر درمان قطعی برای آن وجود ندارد.

۷. زگیل تناسلی

زگیل‌های تناسلی برآمدگی‌هایی هستند که می‌‎توانند روی لابیا  و سایر قسمت‌های اندام تناسلی ظاهر شوند. این ضایعات توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می‌شوند. زگیل‌ها اغلب خود به خود از بین می‌روند. اما اگر درد یا خارش دارند، با پزشک خود در مورد درمان‌هایی از جمله پماد مخصوص زگیل، انجماد یا لیزر درمانی صحبت کنید. توجه داشته باشید که این درمان‌ها تنها برآمدگی (یا زگیل) را از بین می‌‎برند. اما ویروس همچنان در بدن شما وجود خواهد داشت و ممکن است دوباره موجب زگیل شود.

۸. لیکن اسکلروزوس

لیکن اسکلروزوس

لیکن اسکلروزوس (Lichen sclerosus) یکی دیگر از مشکلات لابیا است. این بیماری با نام لیکن پلان (lichen planus) نیز شناخته می‌شود. لیکن اسکلروزوس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه‌های سفید خارش‌دار در ناحیه تناسلی می‌شود. البته ممکن است سایر قسمت‌های بدن را نیز درگیر کند.

 این بیماری می‌تواند منجر به خارش شدید، سوزش و درد حین رابطه جنسی شود. تصور می‌شود که بیماری لیکن اسکلروزوس به دلیل اختلالات خودایمنی ایجاد می‌شود و در زنان یائسه شایع‌تر است.

برای درمان این عارضه، پزشک ممکن است داروهای استروئیدی و مسکن تجویز کند.

۹. تبخال تناسلی

تبخال تناسلی یک عفونت مقاربتی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می‌شود. تبخال می‌تواند باعث ایجاد تاول یا زخم در لابیا شود. اگر فکر می‌کنید تبخال تناسلی دارید، مهم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید درمان را شروع کنید. همچنین در حین رابطه جنسی حتما از کاندوم استفاده کنید. زیرا ممکن است ویروس را به شریک زندگی خود منتقل کنید.

توجه داشته باشید که تبخال تناسلی پس از درمان ممکن است مجددا باز گردد.

درمان مشکلات لابیا و واژن

مشکلات لابیا بسیار متنوع هستند. به همین دلیل درمان‌های مختلفی نیز خواهند داشت. توصیه می‌شود برای رفع مشکل خود حتما به پزشک مراجعه کنید.

با این وجود، آب درمانی یکی از راهکارهای بسیار موثر برای رفع درد، سوزش، خارش و تورم لابیا و واژن است.

تسکین هموروئید به کمک سیتزبث
سفارش و خرید سیتزبث pip

برای راحت‌تر شدن پروسه آب درمانی در خانه می‌توانید از سیتزبث استفاده کنید. سیتزبث وسیله‌ای است که روی توالت فرنگی قرار می‌گیرد. می‌توان آن را با آب سرد یا گرم پر کرد. در صورت تجویز پزشک می‌توان نمک یا داروهای دیگری نیز در آب ریخت و روی سیتزبث نشست.

در گذشته به جای سیتزبث از لگن‌های معمولی استفاده می‌شد. اما این کار مشکلاتی مانند زانو درد را به دنبال داشت.

طریقه استفاده از سیتزبث بسیار ساده است. جهت استفاده از سیتزبث ابتدا باید آن را با مواد شوینده تمیز کنید. سپس سیتزبث را روی انواع توالت فرنگی‌های استاندارد قرار داده و درون آن را با آب سرد یا آب گرم پر کنید.

(در صورت تجویز پزشک می‌توانید انواع داروهای گیاهی و غیر گیاهی را جهت تسریع روند بهبود، به آب اضافه کنید.) بعد از انجام دادن مراحل بالا،  به مدت حداقل ۱۵ دقیقه روی آن بنشینید و اجازه دهید تا آب درمانی اثر کند.

چگونه از بروز مشکلات لابیا جلوگیری کنیم؟

یکی از مهم‌ترین راهکارها برای جلوگیری از مشکلات لابیا، شناخت این مشکلات و علل ایجاد آن‌ها است. به همین دلیل در این مقاله به بررسی این مشکلات پرداختیم.

در قدم بعدی، لازم است شما با بدن خود آشنا باشید. تا به محض مشاهده هرگونه تغییر، متوجه آن شوید و به پزشک مراجعه کنید.

  • نظافت را رعایت کنید.
  • از دستمال توالت ضد حساسیت استفاده کنید.
  • از مصرف صابون پرهیز کنید.
  • به آرامی ناحیه مورد نظر را بدون مالش خشک کنید.
  • حین رابطه جنسی از روان‌کننده‌ها استفاده کنید.
  • لباس‌ زیر نخی و گشاد بپوشید.

سخن پایانی

هر خانمی در طول زندگی خود ممکن است بارها مشکلات لابیا و واژن را تجربه کند. با شناخت بدن خود و همچنین انواع مشکلات لابیا می‌توانید این شرایط را راحت‌تر مدیریت کنید.

در این مطلب سعی کردیم، شایع‌‌ترین مشکلات لابیا را ذکر کنیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا