سلامت

نکات مهم برای آزمایش خون : آیا خونگیری می‌تواند خطرناک باشد؟

گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

انجام بسیاری از تست‌های تشخیصی نیازمند نمونه‌ی خون است. اما یک آزمایش خون ساده ممکن است برای خیلی از افراد نگران‌کننده باشد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات مهم برای آزمایش خون بپردازیم.

آیا آزمایش خون می‌تواند خطرناک باشد؟

خیلی از افراد ممکن است به دنبال پاسخ این سوال باشند. برای اکثر مردم، خونگیری مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند و فقط یک ناراحتی جزئی است که به دلیل وارد شدن سوزن به داخل پوست ایجاد می‌شود.

اما برخی افراد نیز حین خونگیری، علی الخصوص با دیدن خون، احساس اضطراب می‌کنند.  

در برخی افراد هم رگ‌گیری دشوار است و ممکن است فرد دچار پارگی رگ شود.

برای آشنایی با عوارض آزمایش خون، کلیک کنید.

جمع‌آوری خون برای آزمایش

جمع‌آوری خون برای آزمایش

خون مورد نیاز برای آزمایش تشخیصی معمولاً به‌راحتی و از طریق روشی به نام رگ‌گیری (venipuncture) به دست می‌آید. این اصطلاح به معنای “سوراخ کردن ورید” است. فردی که این روش را انجام می‌دهد فلبوتومیست نامیده می‌شود.

فلبوتومیست‌هایی که در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و مراکز درمانی کار می‌کنند، هر روز رگ‌گیری‌های متعددی را انجام می‌دهند. تجربه این کار باعث می‌شود که به سرعت یاد بگیرند چگونه شرایط سخت را مدیریت کرده و اضطراب افراد را کنترل کنند.

پس به فلبوتومیست‌ خود اعتماد کنید.

فلبوتومیست سیاهرگی در ناحیه آرنج را پیدا می‌کند. سپس یک گارو در بالای محل قرار می‌دهد تا رگ مشخص‌تر شود. مشت کردن دست نیز به برجسته‌تر شدن ورید کمک می‌کند.

 ناحیه آرنج اعصاب زیادی ندارد. به همین دلیل محل مناسبی برای خونگیری است. مچ دست و پا نیز مکان‌های دیگری هستند که می‌توان برای خونگیری از آن‌ها استفاده کرد.

رگ‌گیری معمولا کمتر از 3 دقیقه طول می‌کشد. پس از آن، از بیمار خواسته می‌شود تا یک پانسمان تمیز را روی محل خونگیری فشار دهد. این کار به به لخته شدن خون کمک کرده و از تورم و هماتوم (یک علامت سیاه و آبی در محل تجمع خون) جلوگیری می‌کند.

در نهایت، لوله‌های حاوی خون به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند. نمونه خون در آزمایشگاه طبق تجویز پزشک مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

در ادامه قصد داریم به مرور نکات مهم برای آزمایش خون بپردازیم. در ادامه خواهید دید که چگونه با مشکلاتی که حین آزمایش خون به وجود می‌آید مقابله کنید.

آیا رگ شما خوب پیدا نمی‌شود؟

آیا رگ شما خوب پیدا نمی‌شود؟

اگر فلبوتومیست دو بار رگ‌گیری را انجام داد اما موفق به رسیدن به ورید نشد، ممکن است فلبوتومیست دیگری این عمل را برای شما انجام دهد. اگر چنین اتفاقی نیفتاد، اشکالی ندارد که از شخص دیگری بخواهید که رگ‌گیری شما را انجام دهد.

اگربعد از خونگیری، تورم، کبودی یا درد را تجربه کردید، برای تسکین درد می‌توانید از یخ استفاده کنید. سعی کنید بازوی آسیب‌دیده را تا حد امکان کمتر تکان دهید.

آیا خون خوب جریان نمی‌یابد؟

یکی از نکات مهم برای آزمایش خون ، جریان یافتن مناسب خون به درون لوله است.

هیدراته بودن به جریان بهتر خون کمک می‌کند و پیدا کردن رگ را نیز آسانتر می‌کند. بنابراین یک یا دو روز قبل از آزمایش مایعات زیادی بنوشید. البته توجه داشته باشید که برای نوشیدن مایعات حتما باید با پزشک خود مشورت کنید. زیرامصرف برخی مواد غذایی یا نوشیدنی‌ها ممکن است در نتایج آزمایش تداخل ایجاد کند.

یکی دیگر از راهکارهای جریان یافتن خون، قدم زدن است. حین انتظار برای خونگیری، قدم بزنید. این کار فشار خون را افزایش می‌دهد و می‌تواند رگ‌ها را برجسته‌تر کند.

گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

آیا حین خونگیری درد زیادی احساس می‌کنید؟

یکی از نکات مهم برای آزمایش خون ، کاهش درد بیمار است. خشکی پوست می‌تواند باعث شود که حین خونگیری درد زیادی احساس کنید. استفاده از مرطوب کننده حداقل 4 بار در روز (قبل از انجام آزمایش) می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

آیا دستانتان همیشه حین خونگیری سرد است؟

گرم بودن دست، گردش خون شما را افزایش می‌دهد و همین امر باعث می‌شود فلبوتومیست راحت‌تر رگ‌گیری کند. اگر دستانتان سرد است، آن ها را گرم کنید. همچنین اجازه دهید بازویتان به سمت پایین آویزان شود تا فشار خون در رگ‌ها افزایش یابد.

آیا با دیدن خون مضطرب می‌شوید؟

آیا با دیدن خون مضطرب می‌شوید؟

یکی دیگر از نکات مهم برای آزمایش خون ، کنترل اضطراب است. برای کاهش اضطراب خود در وهله اول بدانید که فلبوتومیست می‌داند چگونه مشکلات را مدیریت کند. حین خونگیری نیز در مورد چیزهای خوشایند صحبت کنید. می‌توانید به موسیقی گوش دهید تا حواستان پرت شود.

برخی اشخاص با نگاه کردن به فرایند خونگیری احساس بهتری دارند و از اضطرابشان کاسته می‌شود. اما اگر دیدن خون برای شما ناخوشاند است، چشمان خود را ببندید یا روی خود را برگردانید.

نکات مهم برای آزمایش خون در شرایط خاص

نکات مهم برای آزمایش خون در شرایط خاص

خونگیری در بسیاری از افراد سریع‌، بدون درد و آسان‌تر از حد انتظار است. اما در برخی شرایط خاص ممکن است خونگیری کمی دشوار شود. به عنوان مثال:

  • افرادی که تحت شیمی‌درمانی قرار می‌گیرند یا افرادی که وارفارین مصرف می‌کنند، رگ‌های بسیار باریکی دارند که دسترسی به آن‌ها دشوار است.
  • زنانی که ماستکتومی انجام داده‌اند، باید به فلبوتومیست بگویند که از کدام بازو استفاده کند تا از عفونت غدد لنفاوی مستعد جلوگیری شود.
  • برخی از افراد نیز بر اساس تجربیات قبلی خود می‌دانند که به طور کلی خونگیری از آن‌ها دشوار است.

ماستکتومی نوعی جراحی برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه با برداشتن بافت‌های پستان است.

یکی از نکات مهم برای آزمایش خون ، توجه به اینگونه شرایط خاص است. در چنین شرایطی می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید.

  • با فلبوتومیست خود مشورت کنید و در صورت امکان از کرم‌های بی حس کننده استفاده کنید.
  • اگر می‌دانید که نیاز به خون‌گیری مکرر در یک دوره زمانی دارید، از فلبوتومیست خود بخواهید در صورت امکان از پورت‌ها یا کاتترها استفاده کند.
  • بپرسید آیا می‌توانید از روش‌های دیگری برای جمع آوری خون استفاده کنید؟

سایر روش‌های خونگیری

خونگیری از نوزادان

لازم به ذکر است که گرفتن نمونه از بازو، تنها روش خونگیری نیست. خونگیری ممکن است از قست‌های مختلف بدن انجام شود.

خونگیری از نوک انگشتان

برای برخی از آزمایشات می‌توان تنها یک نمونه خون کوچک از نوک انگشتان گرفت. البته این نمونه برای نوزادان معمولا از لاله گوش یا  پاشنه پا گرفته می‌شود. گرم کردن پوست با کمپرس مرطوب به مدت حدود 10 دقیقه جریان خون را در آن ناحیه تسهیل می‌کند.

از آنجایی که تعداد اعصاب در انگشت بیشتر از آرنج شماست، ممکن است کمی بیشتر احساس درد کنید.

نمونه‌های شریانی

در شرایط بحرانی‌ معمولا لازم است خون سرخرگ‌های بیمار آنالیز شود. این روش به عنوان نمونه شریانی شناخته می‌شود. خون شریانی معمولا از مچ دست گرفته می‌شود.  برای گرفتن نمونه خون شریانی ممکن است یک بی حس کننده موضعی تجویز شود. پس از خونگیری نیز، پرستار برای توقف خونریزی و جلوگیری از هماتوم، روی ناحیه فشار وارد می‌کند.

سخن پایانی

آزمایش خون یکی از رایج‌ترین تست‌های تشخیصی برای بررسی بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات پزشکی است. اما خیلی‌ها ممکن است با این پرسش مواجه شوند که آیا خونگیری می‌تواند خطرناک باشد؟

در این مطلب سعی کردیم در رابطه با مشکلات خونگیری و نحوه مواجهه با آن‌ها مطالبی ارائه کنیم. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا