ویروس چاندی پورا ، خطر پشه آئدس تنها به تب دنگ ختم نمیشود
گسترش ویروس جدیدی به نام چاندی پورا در هند بار دیگر جهان را نگران کرد. این ویروس تا کنون منجر به مرگ حداقل ۱۵ کودک شده است. اما ما چه چیزهایی درباره این ویروس میدانیم؟ آیا این ویروس نیز قرار است یک همه گیری عظیم در ایجاد کند؟ ارتباط این ویروس با پشه آئدس چیست؟
در ادامه قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم.
ویروس چاندی پورا چیست؟
براساس یک مقاله که در سال ۲۰۰۴ در مجله Lancet منتشر شد، ویروس چاندی پورا یک عامل بیماریزا انسانی درحالظهور است. این ویروس یک وزیکولویروس از خانواده Rhabdoviridae میباشد. این خانواده شامل ویروس هاری نیز میشود.
ویروس چاندی پورا اولین بار در سال ۱۹۶۵در خون ۲ فرد بزرگسال در روستایی در ناگپور، ماهاراشترا رویت شد. نام این ویروس نیز از همین روستا گرفته شده است. نمونه دیگری که این ویروس در انسانها دیده شد برمیگردد به سال ۱۹۸۰، در Madhya Pradesh که از فردی مبتلا به آنسفالیت حاد به فرد دیگری منتقل گردید.
در ژانویه ۲۰۲۴، ناحیه سابارکانتا در گجرات در هند شیوع مشکوک به ویژه در کودکان را تجربه کرد. این شیوع مشکوک به دلیل گسترش سریع و شدت علائم مشاهده شده در افراد مبتلا، نگرانیهای قابل توجهی را ایجاد کرده است.
چاندی پورا چگونه منتقل میشود؟
این ویروس از طریق ناقل منتقل میشود. به احتمال زیاد این ناقل پشه ماده Phlebotomine میباشد. حشراتی که در اوایل دورههای موسمی زیاد میشوند نیز در انتقال این ویروس نقش دارند.
در میان پشههایی که مورد مطالعه قرار گرفتهاند؛ پشه آئدس مصری (که باعث انتقال تب دنگی نیز میشود) در شرایط آزمایشگاهی بیشتر و موثرتر از بقیه موارد باعث انتقال میشود.
علائم این بیماری چه مواردی هستند؟
چاندی پورا ویروسی است که باعث ایجاد آنسفالیت میشود. به این معنا که باعث التهاب و تورم در بافت مغز میگردد. شیوع گسترده این بیماری در سال ۲۰۰۳ در مناطقی از هند با علائم زیر همراه بود:
- شروع ناگهانی تب
- اسهال و استفراغ
- تغییر وضعیت ذهنی یا هوشیاری
- تشنج
- نقص عصبی (مواردی مانند عدم توانایی تکلم، از دست دادن تعادل و اختلال در بینایی)
- تحریک مننژ ( شامل سردرد، گرفتگی گردن، نورگریزی و تشنج)
چاندی پورا چه کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد
این ویروس بیش از هرکس به سراغ کودکان زیر ۱۵سال میرود و عمدتا در مناطق روستایی یافت میشود. در شیوع گسترده این ویروس در سال ۲۰۰۳، سن کودکان مبتلاشده بین ۹ماه تا ۱۴سال بود. بیشترین مرگ ومیر در طی ۴۸ساعت پس از مراجعه به بیمارستان اتفاق افتاد.
آیا چاندی پورا قابل درمان است؟
هنوز هیچ عامل آنتیویروس یا واکسنی برای درمان و پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. به همین دلیل تشخیص و درمان زودهنگام بسیار کلیدی هستند. کنترلکردن این بیماری شامل اکسیژن رسانی به بدن و کنترل مجاری تنفسی و در صورت نیاز ونتیلاتور است. کنترل مایعات و تعادل الکترولایت بدن، هیپرپیرکسی (شرایطی که دمای بدن به بالای ۴۱٫۵ درجه سانتیگراد میرسد)، افزایش فشار داخل جمجمه، تشنج و جلوگیری از عفونت باکتریال ثانویه نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
برای جلوگیری باید عامل انتقال را از بین برد. این کار از طریق موارد زیر قابل انجام است:
- شناسایی مکانهای رشد حشرات
- استفاده از اسپری حشرهکش
- ضدعفونیکردن
- کنترل محیط شامل جمعآوری و دفع مناسب زبالهها
- رعایت بهداشت فردی
- نظافت محیط مکانهای مستعد حضور حشرات ناقل شامل شکافهای دیوار، سوراخهای درون درختان، محیطهای تاریک، اصطبلها و انبارها.
- همچنین پیشگیری از گزیده شدن، مانند استفاده از لباس حفاظتی مناسب و تجهیزاتی مثل توری و دفعکننده حشرات.
سخن پایانی
این روز ها پشه آئدس سر و صدای زیادی در کشورمان به پا کرده و سبب مرگ تعدادی از افراد شده است. این پشه قادر به انتقال بیماریهای مختلفی از جمله تب دانگ و چیکونگونیا است. اما مشخص شده که می تواند باعث انتقال ویروس چاندی پورا نیز شود. در این مطلب و سایر مقالات در رابطه با این پشه و بیماری های ناشی از آن اطلاعاتی ارائه شد.
امیدواریم که با استفاده از این مطالب بتوانید مراقب سلامت خود باشید.