رژیم غذایی ADHD برای کودکان، بایدها و نبایدهای رژیم غذایی کودکان
رژیم غذایی ADHD برای کودکان چه فوایدی دارد؟
زندگی با اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) میتواند برای هرکسی سخت باشد. اما کودکان مبتلا به ADHD ممکن است با چالشهای بزرگتری روبرو شوند. آنها هنوز در حال کسب مهارتهای اساسی زندگی هستند و ADHD میتواند یک مانع جدی برای این امر باشد.
در نتیجه، مدیریت این عارضه اغلب بر عهده والدین است. رژیم غذایی ADHD میتواند یک راه حل موثر برای کنترل این اختلال در کودکان باشد. در این مطلب قصد داریم اطلاعاتی در مورد غذاهای توصیه شده، غذاهایی که باید از آنها اجتناب شود و نکات مفیدی برای اجرای رژیم ADHD برای کودکان ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید.
رژیم ADHD برای کودکان
پیش از هرچیز توجه داشته باشید که مطالب ارائه شده صرفا توصیه هایی برای مدیریت اختلال ADHD در کودکان هستند. پس پیش از هرچیز با پزشک مشورت کنید. راههای مختلفی برای تغییر رژیم غذایی کودک برای مدیریت بهتر علائم ADHD وجود دارد. در زیر سه فوکوس کلی آورده شده است که همه آنها را میتوان به صورت جداگانه یا ترکیبی استفاده کرد.
۱- رژیم غذایی ADHD با ارزش غذایی بالا
مطالعات نشان میدهد که علائم ADHD در کودکان با سطوح پایین مواد مغذی مانند منیزیم و ویتامین D مرتبط است. اطمینان از اینکه کودک غذاهای حاوی مواد مغذی میخورد نه تنها برای سلامتی کلی حیاتی است. بلکه میتواند به رفع کمبودهایی که ممکن است علائم ADHD را تشدید کند کمک کند.
۲- غذاهایی که باید در رژیم غذایی ADHDحذف شوند
رژیم غذایی حذفی برای تشخیص اینکه آیا فرد حساسیت غذایی دارد یا خیر استفاده میشود. این رژیم شامل حذف موقت بیشتر غذاها و سپس معرفی مجدد تدریجی آنها میشود. هدف این است که هر غذای مشکلزا را در هنگام معرفی مجدد مشخص کنیم.
تحقیقات نشان داده است که حذف و معرفی مجدد غذاها میتواند در شناسایی مواردی که بر ADHD تأثیر میگذارد مفید باشد. این یک روش عملی برای در نظر گرفتن اینکه آیا نگرانیهایی وجود دارد که غذاهای خاص ممکن است علائم ADHD کودک را تشدید کنند، تبدیل میکند.
۳- مکملها
یکی دیگر از مواردی که باید در رژیم غذایی ADHD برای کودکان رعایت شود، توجه به مکملها است.
تشویق کودکان به مصرف غذاهای بسیار مغذی میتواند چالش برانگیز باشد. در نتیجه، برخی از والدین ترجیح میدهند برای اطمینان از دریافت ویتامینها و موادمعدنی ضروری، مکملهایی را برای فرزندانشان فراهم کنند. با این حال، بسیار مهم است که قبل از آن با متخصص اطفال خود مشورت کنید.
بسیاری از کودکان از رژیم غذایی منظم خود مواد مغذی کافی را دریافت میکنند. بنابراین، ممکن است مکملهای غذایی مورد نیاز نباشد. مشاوره با یک متخصص تغذیه متخصص در ADHD میتواند به تعیین اینکه آیا مکملها برای کودک ضروری هستند یا خیر و در صورت نیاز، کدام مکملها کمک میکند.
اثربخشی رژیم غذایی ADHD
اگرچه رژیم غذایی دلیل مستقیم بروز ADHD در کودکاندر نظر گرفته نمیشود. اما مطالعات نشان میدهد که میتواند بر علائم کودک تأثیر بگذارد.
اگر کودک نسبت به برخی غذاها حساسیت یا عدم تحمل دارد، مصرف آنها میتواند بر رفتار او تأثیر بگذارد. علاوه بر این، غذاها میتوانند از طریق تأثیراتشان بر محور روده-مغز بر رفتارها تأثیر بگذارند. در حالی که تحقیقات بیشتری در این زمینه ضروری است، به نظر میرسد رژیم غذایی ADHD موثر است.
غذاهایی که باید در رژیم ADHD برای کودکان گنجانده شود
گروههای غذایی زیر برای کودکان مبتلا به ADHD بسیار مفید هستند.
قبل از افزودن این غذاها به رژیم غذایی کودک، مهم است که مطمئن شوید کودک نسبت به این مواد آلرژی یا حساسیت ندارد.
– پروتئین ها در رژیم غذایی ADHD
پروتئین یک درشت مغذی مهم برای کودکان مبتلا به ADHD است. بنابراین توصیه میشود دررژیم غذایی adhd گنجانده شود. مصرف پروتئین بدن کودک را قادر میسازد تا انتقالدهندههای عصبی (پیامرسانهای شیمیایی در مغز) مورد نیاز برای تمرکز، توجه و آرامش را تولید کند.
برخی از غذاهای غنی از پروتئین عبارتند از:
- تخم مرغ
- ماهی
- گوشت هایی مانند مرغ و گوشت گاو بدون چربی
- آجیل
- لوبیا
– کربوهیدراتهای پیچیده
کربوهیدراتها میتوانند با کمک به ترشح سروتونین، تأثیر مثبتی بر ADHD داشته باشند. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که خلق و خو را تنظیم میکند.
در میان کربوهیدراتها، کربوهیدراتهای پیچیده بیشترین سود را برای این منظور دارند. آنها غنی از فیبر هستند.. محتوای فیبر بالاتر منجر به هضم آهستهتر و در نتیجه آزاد شدن تدریجی سروتونین میشود که میتواند به جلوگیری از نوسانات سریع خلق و خو کمک کند.
برخی از غذاهای غنی از کربوهیدراتهای پیچیده عبارتند از:
- ریشه سبزیجات (مانند سیب زمینی شیرین و چغندر)
- غلات کامل (مانند برنج قهوه ای و کینوا)
– اسیدهای چرب امگا ۳ مفید در رژیم غذایی ADHD
یکی دیگر از موادی که باید در رژیم غذایی ADJD موجود باشد، اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. امگا ۳ برای سلامت مغز در همه افراد ضروری است. با این وجود، افراد مبتلا به ADHD، از جمله کودکان، اغلب سطوح پایینتری را در بدن خود نشان میدهند. افزایش سطح این ماده در بدن میتواند به بهبود علائم ADHD کمک کند.
برخی از غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ عبارتند از:
- ماهی قزل آلا
- سخت پوستان (مانند صدف، میگو)
- غذاهای گیاهی (مانند دانه چیا، دانه کتان، گردو و دانه سویا)
غذاهایی که باید در کودکان مبتلا به ADHD حذف شوند
در حالی که برخی از غذاها میتوانند علائم ADHD را در کودکان کاهش دهند، برخی دیگر تاثیر معکوس دارند. بنابراین، اجتناب یا حداقل محدود کردن این غذاها میتواند در مدیریت ADHD مفید باشد.
– کربوهیدراتهای تصفیه شده یا ساده
کربوهیدراتهای تصفیه شده که به عنوان کربوهیدراتهای ساده شناخته میشوند، نسبت به کربوهیدراتهای طبیعی،مواد مغذی کمتری دارند. آنها معمولا در میانوعدههای بستهبندی شده برای کودکان مانند چیپس، کراکر و میانوعدههای میوه یافت میشوند.
شکر، یک کربوهیدرات ساده است که با علائم ADHD مرتبط است. برخی از مطالعات نشان میدهد که مصرف بیش از حد شکر تصفیه شده ممکن است خطر ابتلا به ADHD را افزایش دهد.
آرد سفید، یکی دیگر از کربوهیدراتهای تصفیه شده، به تولید سروتونین کمک میکند. اما فاقد فیبر لازم برای آزاد شدن تدریجی است. این منجر به افزایش ناگهانی و اثر ضربهای میشود و بر سطح قند خون تأثیر میگذارد.
– کافئین
کافئین در قهوه، چای، نوشابههای مختلف و نوشیدنیهای انرژیزا وجود دارد. این ماده میتواند تمرکز را در افراد بدون ADHD افزایش دهد. اما دادن آن به کودک مبتلا به ADHD ممکن است نتایج مورد نظر را به همراه نداشته باشد.
مطالعات نشان میدهد که مصرف مداوم سطوح بالای کافئین با افزایش بروز علائم ADHD در طول زمان مرتبط است.
مصرف بیش از حد کافئین در کودکان نه تنها میتواند خطرناک باشد بلکه به طور بالقوه سمی نیز است.
– افزودنیهای مواد غذایی
رنگهای خوراکی با اثرات منفی در کودکان مانند تشدید علائم ADHD مرتبط هستند.
تحقیقات نشان میدهد که رنگهای خوراکی ممکن است سطوح انتقال دهندههای عصبی را تغییر دهند، به کمبودهای تغذیه ای کمک کنند و ممکن است باعث واکنشهای آلرژیک شوند.
به همین دلیل توصیه میشود از هرگونه مواد غذایی حاوی مواد افزودنی اجتناب کنید. تا حد امکان غذاهای کامل را انتخاب کنید که حداقل مواد تشکیل دهنده دارند.
افزودنیهای غذایی معمولاً در غذاهای فرآوری شده یافت میشوند و اغلب با نامهای پیچیده و شیمیایی در انتهای لیست مواد تشکیل دهنده شناسایی میشوند.
به عنوان مثال میتوان به بنزوات سدیم و رنگ قرمز شماره ۴۰ اشاره کرد.
نکاتی برای تشویق کودک به رعایت رژیم غذایی ADHD
اصلاح کامل رژیم غذایی کودک ممکن است چالشهایی به همراه داشته باشد. یکی از راههای لذتبخشتر کردن آن، ارائه میان وعدههای مغذی به کودک است. سعی کنید کودک احساس نکند که این رژیم غذایی به عنوان تنبیه برای او در نظر گرفته شده است.
از چند گروه غذایی در این میان وعدهها استفاده کنید. یک گزینه سالم ماست یونانی با انواع توتها است که هم پروتئین و هم میوه دارد. انتخاب دیگر هویج با هوموس است که سبزیجات و پروتئین را تامین میکند.
برای ایجاد عادات غذایی سالم در کودکان، راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
- به جای تمرکز بر محدودیتها، بر انتخاب غذاهایی که تغذیه و لذت را فراهم میکنند، تاکید کنید.
- روزانه زمانی را برای صبحانه اختصاص دهید تا سطح انرژی را بالا اورده و خلق و خوی کودک را تثبیت کنید.
- به کودک کمک کنید تا یاد بگیرد که چگونه نشانههای بدن خود را تشخیص دهد مانند زمانی که به اندازه کافی غذا خورده و سیر است.
- آنها را تشویق کنید که هیدراته بمانند. مثلا با دادن یک بطری آب که باعث میشود بیشتر آب بنوشند.
- استقلال کودک را با مشارکت دادن او در تهیه غذا، برنامهریزی وعدههای غذایی و خرید مواد غذایی پرورش دهید تا آنها را در انتخابهای سالم توانمند کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به اهمیت تغذیه سالم برای مدیریت علائم ADHD و تاثیر غذاهای مختلف بر این اختلال پرداخته شده است. توصیه میشود که کودکان مبتلا به ADHD غذاهای غنی از پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳ ، فیبر و ویتامینها را مصرف کنند و از مصرف شیرینیها، غذاهای پر قند و رنگینهها خودداری کنند.
این رژیم غذایی میتواند به بهبود تمرکز، کنترل حرکات بیش فعال و کاهش علائم ADHD کمک کند.