بارداری شیمیایی چیست و چقدر خطرناک است ؟
آیا تا به حال اصطلاح بارداری شیمیایی را شنیدهاید؟ این اصطلاح بر خلاف نامی که دارد، به معنی سقط جنین زودرس است. یعنی زمانی که حتی خود مادر از بارداری خود اطلاع ندارد.
بارداری شیمیایی زمانی اتفاق میافتد که بارداری قبل از هفته پنجم از بین برود. با ما همراه باشید تا به بررسی علل این اتفاق و مشکلاتی که ممکن است برای مادر ایجاد کند بپردازیم.
بارداری شیمیایی چیست؟
حاملگی شیمیایی یک سقط جنین بسیار زودرس است که در پنج هفته اول بارداری اتفاق میافتد. یک جنین تشکیل میشود و حتی ممکن است در پوشش رحم لانه گزینی کند. اما پس از آن دیگر رشد نمیکند. حاملگیهای شیمیایی آنقدر زود اتفاق میافتد که بسیاری از افرادی که آن را تجربه میکنند از آن بی اطلاع هستند.
گاهی اوقات، غم و اندوه حاملگی شیمیایی میتواند طاقت فرسا باشد. به ویژه پس از تحمل چالشهای زیاد جهت باردار شدن فرد. اما دقت داشته باشید که تجربه حاملگی شیمیایی به معنای ناتوانی در باردار شدن نیست. بسیاری از افراد که با سقط جنین زودرس مواجه شدهاند، در آینده بارداری موفقی داشتهاند.
چه چیزی باعث بارداری شیمیایی میشود؟
در طول بارداری شیمیایی، جنین hCG تولید میکند که یک هورمون حیاتی برای رشد آن و یک شاخص کلیدی در تستهای بارداری است. اگر رشد جنین متوقف شود، تولید hCG متوقف میشود.
علت دقیق توقف رشد در حاملگی شیمیایی ناشناخته باقی مانده است. این احتمال وجود دارد که ناهنجاریهای ژنتیکی یا مسائل DNA منجر به این توقف شود. گاهی اوقات، جنین به درستی در دیواره رحم لانه گزینی نمیکند و مانع رشد آن میشود. در نتیجه، سطح hCG کاهش مییابد و نتایج آزمایش بارداری منفی است.
علائم و نشانههای حاملگی شیمیایی چیست؟
دانستن علائم شایع بارداری شیمیایی میتواند مفید باشد.
- قاعدگی شما تقریبا یک هفته به تاخیر میافتد
- نتیجه تست بارداری مثبت دریافت میکنید، اما متعاقباً خونریزی قاعدگی را تجربه میکنید.
- در ابتدا آزمایش بارداری مثبت است، اما بعداً، آزمایش نتایج منفی نشان میدهد.
- خونریزی قاعدگی شما شدیدتر از حد معمول است و با تشدید دردهای قاعدگی همراه است.
- با وجود مثبت بودن تست بارداری، علائم معمول اولیه بارداری قابل توجه نیستند.
توجه داشته باشید که بدون انجام آزمایش بارداری (با استفاده از آزمایش ادرار یا خون) نمیتوان فهمید که آیا حاملگی شیمیایی داشتهاید یا خیر.
خونریزی حاملگی شیمیایی چگونه است؟
خونریزی ناشی از حاملگی شیمیایی میتواند از نظر ظاهر و احساس در بین افراد متفاوت باشد. قاعدگی ممکن است استاندارد یا بسیار سنگینتر به نظر برسد که منجر به افزایش گرفتگی عضلات میشود. گاهی اوقات، خونریزی با لکه بینی شروع میشود، اما به یک جریان شدید با لخته شدن خون افزایش مییابد.
تفاوت بین بارداری شیمیایی و بارداری بالینی چیست؟
اصطلاح حاملگی شیمیایی در واقع بر اساس وجود مواد شیمیایی خاص در بدن انتخاب شده است. به ویژه هورمونها، که نتیجه مثبتی در آزمایش بارداری به همراه دارند. در پنج هفته اولیه، جنین هورمون گنادوتروفیک جفتی انسانی (hCG) تولید میکند. در طول این مدت، سطح hCG به عنوان شاخص اولیه بارداری عمل میکند. زیرا هنوز برای تشخیص علائم رشد جنین در سونوگرافی خیلی زود است. متعاقباً، هنگامی که رشد جنین متوقف میشود، سطح hCG کاهش مییابد.
در مقابل، در بارداری بالینی، سطح hCG افزایش مییابد. در هفته ششم یا هفتم، پزشک میتواند علائم جنین را در سونوگرافی مشاهده کند و ضربان قلب را تشخیص دهد.
آیا حاملگی شیمیایی یک بارداری واقعی است؟
بارداری شیمیایی با توقف رشد جنین خاتمه مییابد. این با بارداری بالینی که در آن شواهد جنینی وجود دارد متفاوت است. با این حال، این واقعیت حاملگی شیمیایی را نفی نمیکند. برای برخی، لحظه کشف بارداری چیزی است که این تجربه را واقعی میکند. برای دیگران، ممکن است شنیدن ضربان قلب باشد. در واقع تجربه برای هر فردی متفاوت است. اما هر تجربهای اعتبار خاص خود را دارد.
آیا بارداری شیمیایی مضر است؟
هیچ پاسخ قطعی برای مضر بودن حاملگی شیمیایی وجود ندارد. اگر قصد باردار شدن را نداشتید، فهمیدن اینکه دیگر باردار نیستید، میتواند باعث آرامش شما شود. اما اگر برای بچه دار شدن تلاش کردهاید، تجربه حاملگی شیمیایی میتواند ویرانگر باشد. با این وجود، این واقعیت که بارداری شما پیش از موعد خاتمه یافته است به این معنی نیست که نمیتوانید دوباره باردار شوید.
چه کسانی بیشتر در معرض حاملگی شیمیایی هستند؟
حاملگی شیمیایی ممکن است در هر شخصی رخ دهد. اما افرادی که تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF) قرار میگیرند، به دلیل نظارت دقیق، ممکن است کمتر دچار این عارضه شوند.
احتمال حاملگی شیمیایی در موارد زیر افزایش مییابد:
- سن بیشتر از 35 سال
- دارا بودن رحمی با شکل نامنظم
- عدم تعادل در سطوح هورمونی
- ابتلا به یک عفونت مقاربتی (STI)
- مشکلات تیروئید، دیابت یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
بارداریهای شیمیایی چقدر شایع است؟
حاملگیهای شیمیایی بسیار رایج هستند. تقریباً یک چهارم تمام بارداریها قبل از هفته بیستم به پایان میرسند که حدود ۸۰ درصد از این سقطها زودتر اتفاق میافتند. تشخیص شیوع حاملگیهای شیمیایی میتواند دشوار باشد، زیرا بسیاری از افراد ممکن است بدون تشخیص رسمی سقط جنین را تجربه کنند.
بارداری شیمیایی چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک سابقه پزشکی را بررسی میکند تا زمان آخرین قاعدگی را تعیین کند. آزمایش بارداری به پزشک شما کمک میکند تا تشخیص دهد آیا حاملگی شیمیایی را تجربه کردهاید یا خیر.
بارداریهای شیمیایی چگونه درمان میشوند؟
هیچ درمان خاصی برای بارداری شیمیایی وجود ندارد. با این حال، بسیاری از افرادی که از دست دادن بارداری زودرس را تجربه میکنند، در آینده حاملگی موفقی خواهند داشت. اگر حاملگیهای شیمیایی مکرر دارید، ممکن است پزشک شما را به متخصص باروری ارجاع دهد.
چگونه میتوانم از بارداری شیمیایی جلوگیری کنم؟
شما نمیتوانید از حاملگی شیمیایی جلوگیری کنید. به احتمال زیاد، حاملگیهای شیمیایی به دلیل مشکلاتی در DNA جنین رخ میدهد که مانع از رشد آن میشود. با اینحال، احتمال زیادی وجود دارد که جنینهای بعدی به طور طبیعی رشد کنند.
پس از حاملگی شیمیایی چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟
تجربه یک یا چند حاملگی شیمیایی احتمال بارداری موفق در آینده را رد نمیکند.قدمهای بعدی شما باید بر اساس انتخابهای خودتان باشد. به خودتان زمان لازم را برای گذر از احساسات خود بدهید. برای برنامهریزی مراحل بعدی با شریک زندگی و/یا پزشک خود در مورد آنچه که باید در آینده اتفاق بیفتد صحبت کنید.
چه زمانی بعد از حاملگی شیمیایی تخمکگذاری مجدد آغاز میشود؟
بسیاری از افراد بلافاصله پس از تجربه از دست دادن حاملگی زودهنگام تصمیم به بارداری دیگری میگیرند. تخمکگذاری میتواند دو هفته پس از بارداری شیمیایی رخ دهد و شانس باردار شدن مجدد را افزایش دهد.
سخن پایانی
حاملگی شیمیایی اغلب در هفتههای اولیه اتفاق میافتد. جلوگیری از بروز آنها یا ارائه درمان پس از وقوع آنها غیرممکن است. اما توجه داشته باشید که این به معنی ناباروری نیست. بلکه بسیاری از حاملگیهای موفق اغلب به دنبال حاملگیهای شیمیایی رخ میدهند.