اریتم ندوزوم یا اریتم گرهی چیست و چرا ایجاد میشود؟
اریتم ندوزوم (erythema-nodosum) یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد برجستگیهای حساس و قرمز رنگ شده و اغلب روی ساق پا دیده میشود. معمولا این بیماری هیچ علت قابل شناسایی ندارد بلکه نشانه عفونت، بیماری یا حساسیت به دارو است.
هر فردی ممکن است به این بیماری مبتلا شود، اما بیشتر در زنان 20 تا 40 ساله دیده میشود. در ادامه قصد داریم شما را بیشتر با علل بروز این بیماری و علائم آن آشنا کنیم.
چه چیزی باعث اریتم ندوزوم میشود؟
همانطور که در بخش مقدمه گفته شد، اریتم ندوزوم عارضهای است که باعث ایجاد لکههای دردناک پوستی میشود که قرمز یا تیرهتر از پوست اطراف به نظر میرسند. معمولاً به خودی خود از بین میرود، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از چیزی جدی مانند بیماری التهابی روده یا بیماری کرون باشد.
اما علل بروز این بیماری چیست؟
اریتم ندوزوم زمانی ایجاد میشود که لایه چربی زیر پوست شما ملتهب یا تحریک شود.
بیماریها و شرایطی که میتوانند باعث اریتم ندوزوم شوند عبارتند از :
- عفونتهای استرپتوکوکی (عفونت گلو)
- سارکوئیدوز (التهاب غدد لنفاوی و سایر اندامها)
- کوکسیدیوئیدومیکوز (عفونت دستگاه تنفسی فوقانی و ریهها)
- هیستوپلاسموز (بیماری عفونی ریوی)
- بیماری سل
- پسیتاکوز (بیماری شبیه آنفولانزا)
- کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون – التهاب روده
- سرطان
- واکنش به داروها، مانند قرصهای ضدبارداری
علائم بیماری اریتم ندوزوم چیست؟
شایعترین علامت بیماری اریتم ندوزوم،
برجستگیهای قرمز دردناک یا ندولها هستند. این علائم به تدریج در طول یک هفته یا بیشتر روی هر دو پا، از زانو به پایین ظاهر میشوند. همچنین ممکن است روی رانها، بازوها یا صورت شما نیز دیده شوند.
اندازه این برجستگیها میتواند به کوچکی یک انگور یا بزرگتر از یک پرتقال باشد. در ابتدا با رنگ قرمز روشن ظاهر شده و به تدریج صافتر میشوند. ممکن است به رنگ بنفش یا قرمز تیره، مانند یک کبودی، تبدیل شده و بدون به جا گذاشتن جای زخم محو شوند.
اریتم گرهی چگونه تشخیص داده می شود؟
همانطور که در قسمتهای قبلی گفته شد، شایعترین علامت اریتم ندوزوم، بثورات پوستی هستند. به همین دلیل تشخیص این بیماری چندان دشوار نخواهد بود. پزشک میتواند با بررسی بثورات و نحوه ظهور آنها بیماری را تشخیص دهد. گاهی اوقات پزشک برای تشخیص درست، نمونهای از پوست برمیدارد. (بیوپسی یا برداشتن بافت برای معاینه زیر میکروسکوپ). با این حال، همیشه نمیتوان علت دقیق بروز این بیماری را شناسایی کرد.
پزشک جهت بررسی دقیقتر بیماری ممکن است آزمایشاتی انجام دهد که این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش خون
- سواب گلو برای بررسی عفونت استرپتوکوک
- رادیوگرافی قفسه سینه
- آزمایش پوست (تست پوستی مانتو که سل را بررسی می کند)
- آزمایش ادرار
- آزمایش مدفوع
کارهایی که میتوانید برای کاهش درد اریتم ندوزوم انجام دهید
برای کاهش درد اریتم ندوزوم یکسری راهکارها وجود دارد. به عنوان مثال:
- مصرف قرصهای مسکن. البته مصرف هرگونه دارو باید با تجویز و مشورت پزشک انجام شود.
- پاهای خود را روی بالش قرار دهید.
- سعی کنید از ایستادن طولانی مدت، راه رفتن و دویدن خودداری کنید.
- یک کمپرس مرطوب خنک مانند یک پارچه مرطوب روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
آیا اریتم گرهی قابل درمان است؟
همانطور که در بخشهای قبلی نیز گفته شد، بثورات ناشی از اریتم گرهی، ممکن است پس از مدتی خود به خود برطرف شوند. اما از انجایی که معمولا دردناک هستند، بهتر است برای درمان و یافتن علت اصلی بروز این بثورات به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما هرگونه بیماری را که باعث اریتم ندوزوم شود را درمان کرده و معمولا علائم شما را از بین میبرد.
درمان برای تسکین علائم شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آنتی بیوتیک برای درمان عفونت باکتریایی زمینهای
- درمان سایر علل زمینهای
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی
- پوشیدن جوراب ساق بلند
- استراحت با پاهای بالا
- پکهای سرد
برای اکثر افراد، اریتم ندوزوم طی مدت 2 الی 6 هفته از بین میرود. درد و تورم ممکن است چند هفته بیشتر طول بکشد. اگر بهتر نشدید با پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی
اریتم ندوزوم یک بیماری پوستی است که با ظهور ناگهانی برآمدگیهای حساس و قرمز رنگ، اغلب روی ساق پا مشخص میشود. این نشان دهنده التهاب بخشهای عمیقتر پوست (بافت چربی یا لایه چربی پوست) است.
علائم اریتم ندوزوم (EN) می تواند شامل برجستگیهای دردناک زیر پوست روی پاها، تب، خستگی و تورم مفاصل باشد. درمان ممکن است شامل استراحت، یخ، و داروهای ضد التهابی باشد.
آیا شما هم تا به حال سابقه ابتلا به این بیماری را داشتهاید؟ خوشحال میشویم نظرات و تجربیات خود را در این باره با ما به اشتراک بگذارید.
سلام من از بهمن ماه ۱۴۰۲ این بیماری(اریتم ندوزوم) تو ساق پاهام بروز کرده،واز اسفند درمان با کورتون را شروع کردم،۱۵ روز ۱/۵ صبح،۱/۵ شب پرینیدوزل ۵ میخوردم بعد ۱۵ روز بعدی ۱ صبح ویکی شب،الان دور روزه نیم صبح و نیم شب را شروع کردم،همون قسمت ها یه مقدار دونه های قرمز زده،دلیلش چیه؟