سلامت

مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور و استخوان لگن

خیلی از افراد ممکن است به دنبال راهکارهایی برای مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور باشند.

استخوان فمور (Femoral bone) طولانی‌ترین و قوی‌ترین استخوان بدن است. شکستگی در هر نقطه‌ای از طول این استخوان، شکستگی فمورال شفت نامیده می‌شود. در واقع شکستگی فمور یک نوع خاص از شکستگی لگن داخل کپسولی است.

این نوع شکستگی تقریباً همیشه برای بهبودی نیاز به جراحی دارد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی روش‌‌های مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

استخوان فمور لگن چیست؟

استخوان فمور بسیاری از ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و رباط‌های مهم در لگن و زانو را به سایر قسمت‌های بدن از جمله قسمت‌هایی از سیستم گردش خون متصل می‌کند. همچنین به شما کمک می‌کند تا وزن بدن خود را هنگام ایستادن و حرکت تحمل کنید. استخوان فمور لگن برای کمک به حفظ ثبات بسیار مهم است تا به راحتی زمین نخورید.

شکستگی فمور چیست؟

شکستگی فمور

شکستگی در هر نقطه‌ای از طول استخوان فمور، شکستگی فمورال شفت نامیده می‌شود.

استخوان فمور طولانی‌ترین، قوی‌ترین و سنگین‌ترین استخوان بدن انسان است.  این استخوان توسط ماهیچه‌های مختلف محافظت می‌شود و به حفظ تعادل بدن کمک می‌کند. به همین دلیل کمتر مستعد شکستگی است. اما فشار زیاد یا تصادف‌های شدید می‌تواند سبب شکستگی این استخوان شود. این نوع شکستگی تقریباً همیشه برای بهبودی نیاز به جراحی دارد. در ادامه به بررسی روش‌های مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور خواهیم پرداخت.

زمانی که در بیمارستان هستید

اگر دچار شکستگی استخوان فمور لگن شده‌اید، ممکن است برای ترمیم استخوان نیاز به جراحی داشته باشید. در این جراحی، جراح برشی در پوست ایجاد می‌کند تا استخوان شکسته شما را تراز کند.

سپس از دستگاه های فلزی مخصوصی استفاده می‌کند تا استخوان‌های شما را تا زمان بهبودی در جای خود نگه دارد. به این دستگاه ها فیکساتور داخلی می‌گویند. نام کامل این جراحی کاهش باز و فیکساسیون داخلی (ORIF) می‌باشد.

مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور

بهبودی اغلب 4 تا 6 ماه طول می‌کشد. مدت زمان بهبودی بستگی به شدت شکستگی ، داشتن زخم های پوستی و شدت آن‌ها دارد. بهبودی همچنین به این بستگی دارد که آیا اعصاب و رگ‌های خونی شما آسیب دیده‌اند یا خیر.

مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور ممکن است جنبه های مختلفی از زندگی شما را در برگیرد. به عنوان مثال استحمام، راه رفتن، رانندگی کردن و غیره. در ادامه به بررسی هریک از این جوانب خواهیم پرداخت.

استفاده از لگن بهداشتی برای مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور

استفاده از لگن بهداشتی شکستگی فمور

شکستگی استخوان فمور لگن ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد. اما عوارض جراحی آن ممکن است برای افراد سالمند سخت تر باشد. گاهی پس از جراحی، افراد تا مدتی نیاز به استفاده از لگن بهداشتی خواهند داشت.

لگن‌های بهداشتی ظروفی هستند که برای جمع آوری ادرار و یا مدفوع بیمار در زیر بستر بیمار قرار می‌گیرند. لگن شکستگی (fracture bedpan) نوع خاصی از لگن بهداشتی است که کم عمق‌تر از حد معمول است و در یک سمت، شکلی مخروطی دارند. این ساختار مخروطی اجازه می‌دهد تا لگن به راحتی و بدون نیاز به حرکت زیاد در زیر بیمار قرار گیرد. لگن شکستگی اغلب برای بیمارانی استفاده می‌شود که باید قسمت هایی از بدن خود را خیلی ثابت نگه دارند. مانند بیمار با شکستگی شدید پا. برای استفاده از لگن به نکات زیر توجه کنید:

لگن را نزدیک باسن بیمار قرار دهید. لگن را با انتهای صاف‌تر زیر باسن بیمار و دسته آن را به سمت پای تخت قرار دهید.

اگر بیمار بتواند، می‌تواند زانوهای خود را خم کرده و باسن خود را بالا تا لگن زیر او قرار گیرد. شما می‌توانید با قرار دادن یک دست در پشت برای کمک به بالا بردن باسن به بیمار کمک کنید .

اگر بیمار نمی‌تواند باسن خود را بلند کند، او را به طرف خود بچرخانید. سپس لگن را زیر باسن او قرار دهید.

برای اطلاعات بیشتر درمورد استفاده از لگن بهداشتی، می‌توانید به مقاله ” آموزش گذاشتن لگن برای بیمار ” مراجعه کنید.

گیف تبلیغاتی لگن بهداشتی pip

دوش گرفتن پس از عمل شکستگی فمور

حدود 5 تا 7 روز پس از جراحی ممکن است بتوانید استحمام کنید. اما پیش از این کار حتما با پزشک خود مشورت کنید.

  • اگر از پابند یا ایموبلایزر استفاده می‌کنید، آن را با پلاستیک بپوشانید تا هنگام دوش گرفتن خشک بماند.
  • اگر از بریس استفاده نمی‌کنید، زخم خود را با دقت با آب و صابون بشویید. به آرامی آن را خشک کنید. محل زخم را مالش ندهید و روی آن کرم یا لوسیون نزنید.
  • روی چهارپایه بنشینید تا هنگام دوش گرفتن نیفتید.
  • در وان حمام، استخر یا وان آب گرم غوطه ور نشوید.
  • در صورت دستور پزشک، پانسمان (باند) خود را تعویض کنید.
  • حداقل یک بار در روز محل زخم را از نظر وجود هرگونه علائم عفونت بررسی کنید. این علائم شامل قرمزی زیاد یا باز شدن زخم هستند.

مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور و دریافت خدمات پزشکی

اگر لازم بود به سایر پزشکان مراجعه کنید( به عنوان مثال دندانپزشک) پزشک را از وجود یک میله فلزی در پای خود مطلع سازید. ممکن است لازم باشد قبل از انجام کارهای دندانپزشکی و سایر اقدامات پزشکی آنتی بیوتیک مصرف کنید تا خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید. این اغلب در اوایل بعد از جراحی مورد نیاز است.

 

آماده کردن فضای منزل پس از جراحی شکستگی فمور

آماده کردن فضای منزل پس از جراحی شکستگی فمور

یکی از اقدامات مهم برای مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور، بهینه سازی فضای منزل است. پس به نکات زیر توجه داشته باشید.

  • تختی داشته باشید که به اندازه کافی پایین باشد تا وقتی روی لبه تخت می‌نشینید، پاهایتان با زمین تماس داشته باشد.
  • سیم‌های شل را از سر راه بردارید. از نگهداری حیوانات خانگی کوچک در خانه خودداری کنید. هرگونه کفپوش ناهموار را تعویض یا تعمیر کنید.
  • سعی کنید فضای خانه نور خوبی داشته باشد.
  • حمام خود را ایمن کنید. نرده‌های دستی را در وان یا دوش و در کنار توالت قرار دهید.
  • لوازم را در دسترس قرار دهید.
  • مراقب باشید که برای مدت طولانی در یک وضعیت باقی نمانید. حداقل هر ساعت یک بار موقعیت خود را تغییر دهید.

فیزیوتراپی بعد از جراحی استخوان فمور

فیزیوتراپی بعد از جراحی استخوان فمور

روش‌های مورد استفاده برای درمان شکستگی استخوان فمور می‌تواند متفاوت باشد. اما توانبخشی اغلب پس از درمان اولیه ضروری است. تا حرکت کامل به مچ پا بازگردد و به بیمار کمک کند تا به تمام فعالیت‌های معمول خود بازگردد. به همین دلیل فیزیوتراپی یکی از نکات مهم در مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور محسوب می‌شود.

فیزیوتراپی برای تقویت عضلات و افزایش تحرک اجرا می‌شود. بدون توانبخشی مناسب، عوارضی مانند درد مزمن، التهاب و ضعف ممکن است باعث مشکل در راه رفتن و انجام فعالیت‌های بدنی شود.

اگر شکستگی استخوان فمور نیازی به جراحی نداشته باشد، معمولاً به بیماران توصیه می‌شود تا حدود 8 هفته وزنی روی پا وارد نکنند. یک فیزیوتراپ به بیمار کمک می‌کند تا با استفاده از عصا یا واکر یا سایر وسایل کمکی ایمن راه برود. هنگامی که گچ یا بریس برداشته شد و بیماران می‌توانند حرکت پای خود را شروع کنند. فیزیوتراپی و ورزش خانگی برای بهبودی کامل بسیار مهم هستند.

اما توانبخشی پس از جراحی شکستگی استخوان ران اغلب یک روند کند و محتاطانه است. پس از جراحی، ساق پا به مدت 8 هفته در قالب گچ یا بریس قرار داده می‌شود. یک فیزیوتراپ با بیمار کار می‌کند تا مطمئن شود که او به طور ایمن از عصا استفاده می کند. بیمار ممکن است تا 12 هفته نتواند وزن روی پا را تحمل کند. درمان‌های فیزیوتراپی اولیه ممکن است بر کنترل درد و تورم با استفاده از درمان‌های یخ یا تحریک الکتریکی تمرکز کنند. همچنین ممکن است از ماساژ برای کاهش درد عضلانی استفاده شود. همانطور که استخوان فمور التیام می یابد، تمرینات تقویت کننده عضلات و همچنین تمرینات دامنه حرکتی و تمرینات تعادلی ممکن است برای افزایش حرکت و تحرک مورد استفاده قرار گیرند. بهبودی کامل پس از جراحی شکستگی استخوان ران ممکن است تا 6 ماه طول بکشد.

ارتباط رژیم غذایی با مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور

یکی دیگر از نکات مهم برای مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور، به ویژه در سالمندان، توجه به رژیم غذایی است.  اگر دیابتی هستید،  قند خون خود را به خوبی کنترل کنید. قند خون بالا می‌تواند شما را در معرض خطر عفونت، عوارض زخم و عدم التیام استخوان قرار دهد.

همچنین توصیه می‌شود تا زمانی که استخوان شما در حال تلاش برای بهبودی است سیگار نکشید یا تنباکو نجوید. نیکوتین رگ‌‌های خونی را منقبض می‌کند و باعث می‌شود استخوان شما کندتر بهبود یابد. سیگار کشیدن خطر عدم التیام استخوان را افزایش می‌دهد.

پیشگیری از لخته شدن خون

بیماران مبتلا به شکستگی استخوان فمور و یا لگن در معرض خطر لخته شدن خون در پاها هستند. این لخته می‌تواند از جای خود خارج شود و در جریان خون به سمت ریه‌ها حرکت کند و باعث ناتوانی یا مرگ شود. راه‌های مختلفی برای کاهش خطر این عارضه وجود دارد. در بیمارستان به شما واکسن‌هایی در شکم به نام Lovenox داده می‌شود و دستگاه های فشرده سازی پنوماتیک روی پاهای خود دارید. پس از مرخص شدن نیز ممکن است با تجویز پزشک، روزانه یک عدد آسپرین نوزاد (81 میلی گرم) به مدت 2 هفته مصرف کنید. پیاده روی و حرکت تا جایی که می توانید نیز پیشگیری کننده است.

بازگشت به کار

بیماران معمولاً پس از چند روز می‌توانند به کار میز یا کار سبک برگردند. اما بازگشت به مشاغلی که نیاز به بلند کردن سنگین یا کار دستی دارند معمولاً حدود 12 هفته طول می‌کشد.

تا 6 هفته پس از جراحی نباید با پای جراحی خود رانندگی کنید.

سخن پایانی

شکستگی استخوان فمور می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و بهبود آن زمان زیادی طول بکشد. به همین دلیل مراقبت بعد از عمل شکستگی فمور از اهمیت زیادی برخوردار است. به ویژه در بیمارانی که توان حرکت خود را از دست می‌دهعند و مستعد ابتلا به زخم بستر هستند.

در این مطلب سعی کردیم به بررسی این مشکل و مراقبت‌های پس از عمل بپردازیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا