سلامت

علل داشتن مدفوع سبز رنگ و خطراتی که در پی دارد؟

آیا تا به حال مدفوع سبز رنگ باعث استرس شما شده است؟

مشاهده تغییر رنگ مدفوع می‌تواند نگران کننده باشد. اما دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است این اتفاق بیفتد و همه آن‌ها خطرناک نیستند.

به طور کلی تغییرات رنگ مدفوع ممکن است به دلیل غذایی که می‌خورید، مصرف برخی داروها یا برخی شرایط پزشکی ایجاد شود. اما گاهی اوقات این تغییرات نشانه‌ای از یک شراط پزشکی مهم است که نیاز به درمان فوری دارد.

در ادامه قصد داریم به بررسی علل مدفوع سبز بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

چرا مدفوع معمولا قهوه‌ای است؟

رنگ قهوه‌ای معمول مدفوع به دلیل ترکیب باقیمانده گلبول‌های قرمز خون مرده و مواد زائد ناشی از باکتری‌های موجود در روده است. علاوه بر قهوه‌ای شدن مدفوع، باکتری‌ها عملکردهای حیاتی مهمی از جمله کمک به جذب مواد مغذی را نیز انجام می‌دهند.

هنگامی که غذا زمان کافی را در دستگاه گوارش شما سپری نمی‌کند، مدفوع می‌تواند رنگ متفاوتی داشته باشد.

در مقالات قبلی به بررسی علل تغییر رنگ مدفوع پرداختیم. اما رد این مقاله قصد داریم به صورت جداگانه علل مدفوع سبزرنگ را بررسی کنیم.

تغییرات رنگ مدفوع نشانه چیست؟
بخوانید

علل داشتن مدفوع سبز رنگ

در بخش مقدمه نیز گفته شد که دلایل مختلفی برای تغییر رنگ مدفوع وجود دارد و همه آن‌ها خطرناک نیستند.

1- خوردن سبزیجات سبز

سبزیجات، شایع ترین علت مدفوع سبز

شایع‌ترین دلیل مدفوع سبز، عادت یا تغییر رژیم غذایی است. غذاهایی که می‌توانند باعث این امر شوند عبارتند از:

  • کلم پیچ
  • اسفناج
  • کلم بروکلی

سبزیجات سبز تیره و  برخی مکمل‌ها حاوی کلروفیل هستند. کلروفیل یک ماده شیمیایی است که به گیاهان اجازه می‌دهد نور خورشید را به مواد غذایی تبدیل کنند. خوردن مقدار زیادی کلروفیل می‌تواند مدفوع شما را سبز کند. اما این بدان معنا نیست که مشکلی وجود دارد. پس بدون نگرانی به خوردن سبزیجات ادامه دهید.

2- غذاهای رنگ شده، آبی یا بنفش

مواد غذایی آبی و بنفش

غذاها و نوشیدنی‌های آبی یا بنفش نیز ممکن است باعث تغییر رنگ مدفوع به رنگ سبز شوند. برخی از این مواد غذایی عبارتند از:

  • مواد غذایی یا نوشیدنی هایی با اسانس بلوبری
  • نوشابه های با طعم انگور
  • یخ بنفش یا آبی
  • آیسینگ بنفش یا آبی

رنگ حاصل از رنگ‌ها می‌تواند بدون جذب از دستگاه گوارش عبور کند و بقایای رنگارنگی در مدفوع شما باقی بگذارد. فرآیندهای گوارشی می‌توانند ماهیت رنگ‌ها را تغییر دهند، به این معنی که رنگ‌های بنفش، آبی و سیاه می‌توانند به محض دفع منجر به مدفوع سبز شوند.

3- رنگدانه صفرا و مدفوع سبز

صفرا مایعی است که در کبد شما ساخته شده و در کیسه صفرا ذخیره می‌شود. این مایع به طور طبیعی دارای رنگ سبز مایل به زرد است. وقتی صفرا با غذاهایی که می‌خورید ترکیب می‌شود، به بدن شما کمک می‌کند تا چربی بیشتری را از رژیم غذایی تجزیه کند. به این ترتیب چربی بیشتری در روده کوچک جذب می‌شود.

با این حال، بدن شما باید صفرا را تجزیه کند تا آن را به عنوان مواد زائد دفع کند. به طور معمول، این با طی کردن مسیری از روده شما انجام می‌شود. گاهی اوقات وقتی اسهال یا سایر مشکلات گوارشی دارید، صفرا نمی‌تواند به سرعت تجزیه شود. نتیجه این امر می‌تواند مدفوع سبز رنگ باشد.

4- آنتی بیوتیک ها و سایر داروها

آنتی بیوتیک و تغییر رنگ مدفوع

اگر اخیراً برای شما آنتی بیوتیک تجویز شده است، به خصوص یک آنتی بیوتیک قوی، این دارو می‌تواند تعداد زیادی از باکتری‌های طبیعی روده شما را از بین ببرد. این باعث کاهش جمعیت باکتری‌هایی می‌شود که سبب ایجاد رنگ طبیعی مدفوع می‌شوند. مصرف پروبیوتیک‌ها مانند ماست می‌توانند به بازگرداندن تعادل به فلور روده شما کمک کنند.

چندین دارو و مکمل دیگر نیز می‌توانند باعث تجزیه رنگدانه‌ها شوند که مدفوع شما را سبز می‌کند. به عنوان مثال مکمل آهن

5- انگل‌ها، ویروس‌ها و باکتری‌ها

پاتوژن‌های انگلی، ویروسی و باکتریایی نیز می‌توانند باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ شوند. بدن شما در حال حاضر حاوی میلیاردها باکتری است که یک هدف حیاتی را انجام می‌دهند و در واقع مفید هستند. با این حال، پاتوژن‌های خارجی می‌توانند به خروجی روده شما آسیب وارد کنند.

باکتری‌هایی مانند سالمونلا، انگل آب ژیاردیا و نوروویروس می‌توانند باعث شوند روده‌های شما سریع‌تر از حد معمول کار کرده و منجر به تغییر رنگ مدفوع به سبز شود.

6- شرایط دستگاه گوارش

اگر به بیماری کرون یا بیماری گوارشی دیگری مبتلا هستید، ممکن است صفرا خیلی سریع در روده شما حرکت کند و باعث تغییر رنگ مدفوع شود.

 بیماری کرون یک بیماری روده‌ای است که باعث التهاب در دستگاه گوارش می‌شود.

بیماری سلیاک که در واقع عدم تحمل گلوتن است، باعث مشکلات گوارشی مختلفی مانند گاز، نفخ، اسهال و درد معده می‌شود. اگر اسهال یا مدفوع شل همراه با بیماری سلیاک دارید، ممکن است مدفوع سبز رنگ نیز داشته باشید.

سایر علل احتمالی مدفوع سبز رنگ عبارتند از: سندرم روده تحریک پذیر، کولیت اولسراتیو و استفاده بیش از حد از ملین‌ها. زیرا این مسائل می‌توانند باعث حرکت سریع صفرا در روده شوند.

7- عوارض کوله سیستکتومی

کوله سیستکتومی (Cholecystectomy) جراحی برای برداشتن کیسه صفرا است.

پس از برداشتن کیسه صفرا، هیچ مخزنی برای صفرا در کبد وجود ندارد. هنگامی که صفرا در روده‌ها آزاد می شود، ممکن است باعث اسهال اسید صفراوی شود، مجرای مقعدی را تحریک کند و باعث ایجاد مدفوع سبز یا زرد کف آلود شود.

آیا مدفوع سبز نشانه سرطان است؟

اگر مدفوع سبز دارید وحشت نکنید و بدترین حالت را تصور نکنید. مدفوع با رنگ‌های مختلف در واقع می‌تواند نشانه یک تومور سرطانی باشد. اما در مورد سرطان، مدفوع اغلب سیاه یا قیری رنگ است. که معمولاً نشان دهنده خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی است.

اگرچه مدفوع سبز معمولاً دلیلی برای نگرانی یا نشانه سرطان نیست، اما نباید مدفوع سبز رنگ همراه با علائم دیگر را نادیده بگیرید.

اگر علائم دیگری دارید، مانند اسهال مکرر یا استفراغ که بهبود نمی یابد، این می‌تواند نشان دهنده یک بیماری جدی دیگر باشد. پس توصیه می‌شود این موضوع را حتما با پزشک در میان بگذارید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر مدفوع سبزرنگ دارید و بیش از 3 روز اسهال را تجربه کرده‌اید، حتما به پزشک مراجعه کنید. اسهال طولانی مدت و درمان نشده می‌تواند منجر به کم آبی بدن شود و عوارضی جدی را به دنبال داشته باشد.

اگر مدفوع سبز رنگ مزمن شما با علائم شدیدتری مانند ناراحتی معده، وجود خون در مدفوع یا حالت تهوع همراه باشد، نیاز به مراجعه به پزشک دارید.

سوالات متداول

در ادامه به بررسی چند مورد از سوالات متداول در رابطه با مدفوع سبز رنگ خواهیم پرداخت.

1- آیا مدفوع سبز به این معنی است که کبد کارکرد خوبی ندارد؟

مدفوع سبز لزوماً نشان دهنده کارکرد نامناسب کبد نیست. بلکه اغلب به دلیل عبور بیش از حد صفرا از دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد.

2-  آیا مدفوع سبز به معنای عفونت است؟

مدفوع سبز می‌تواند ناشی از عفونت‌هایی مانند گاستروانتریت باشد که روند هضم را تسریع می‌کند.

3- چه رنگی می‌تواند نشان دهنده آسیب کبدی باشد؟

آسیب کبدی به دلیل عدم رسیدن بیلی روبین به روده اتفاق می‌افتد و می‌تواند باعث رنگ پریدگی یا مدفوع خاکی شود.

4- چه زمانی باید نگران مدفوع سبز باشید؟

اگر بیش از چند روز ادامه داشته باشد یا با علائم نگران کننده دیگری مانند درد شکم یا تب همراه باشد، نگرانی در مورد مدفوع سبز ضروری است.

 

سخن پایانی

اگر مدفوع سبز رنگ را تنها یک بار است که تجربه می‌کنید، بعید است که دلیلی برای نگرانی باشد.

با این حال، تغییر رنگ مدفوع ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی باشد. قرمز روشن نشان دهنده خونریزی احتمالی در قسمت پایین روده است. رنگ قهوه‌ای تیره سیاه یا تیره می‌تواند نشان دهنده خونریزی در قسمت فوقانی دستگاه گوارش باشد. اما به یاد داشته باشید، مواد غذایی که مصرف مصرف می‌کنید نیز نقش موثری دراین تغییر رنگ دارند.

اگر بیماری شما تشخیص داده شد، پیشگیری از مدفوع سبز با رفع مشکل اساسی شروع می‌شود. به عنوان مثال، اگر مبتلا به بیماری سلیاک هستید، از خوردن غذاهایی مانند گلوتن که باعث اسهال می شوند، خودداری کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا