جلوگیری از آنفولانزا : این فصل، آنفولانزا متفاوت است
کوتاه شدن روزها تنها نشانه آغاز فصل سرما نیست. بلکه افزایش شیوع بیماری آنفولانزا نیز حاکی از شروع فصول سرد سال است. انتقال ویروسها در فصول سرد سال به طور قابل توجهی افزایش مییابد. بنابراین اکنون زمان آن است که در مورد راهکارهای جلوگیری از آنفولانزا ، بهتر و جدیتر عمل کنیم.
در سه سال گذشته، به دلیل شدت شیوع بیماری کرونا، تعطیلی مدارس، اجتناب از قرارگیری از مکانهای عمومی، شرکت نکردن در تجمعات و استفاده از ماسک، میزان شیوع آنفولانزا نیز کاهش یافته بود. اما این فصل، آنفولانزا متفاوت است. زیرا در مقایسه با پاییز گذشته، زندگی به حالت عادی بازگشته، دانشآموزان در کلاسهای درس و کارمندان در ادارات هستند.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم راهکارهایی برای جلوگیری از آنفولانزا و تقویت سیستم ایمنی ذکر کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
امسال، آنفولانزا چقدر شدید خواهد بود؟
پیش از اینکه به سراغ راهکارهای جلوگیری از آنفولانزا برویم، بهتر است مروری بر آنفولانزا در سال جاری داشته باشیم.
امسال، آنفولانزا چقدر شدید خواهد بود؟
به گفته محققین و پزشکان پاسخ به این سوال چندان ساده نیست. در حقیقت شدت آنفولانزا به تکامل سویههای جدید آن بستگی دارد.
به گفته محققین، شروع آنفولانزا در برخی کشورهای سردسیر خفیف بوده است. این موضوع ممکن است در سایر کشورها نیز به همین منوال ادامه یابد.
اما از طرف دیگر، خفیف بودن این بیماری، باعث شده محققین نتوانند چندان روی سویههای جدید آنفولانزا تمرکز کنند. بنابراین اگر به طور ناگهانی سویه متفاوتی نسبت به واکسنهای موجود ظاهر شود، ممکن است واکسن ناسازگار باشد و این منجر به فصل شدیدتر آنفولانزا میشود.
همچنین اقدامات احتیاطی کووید-19، مانند ماسک زدن و فاصله گذاری اجتماعی، که به جلوگیری از شیوع آنفولانزا نیز کمک میکند، اکنون به اندازه گذشته رعایت نمیشود. این موضوع میتواند در افزایش شیوع بیماری آنفولانزا تاثیرگذار باشد.
راهکارهای جلوگیری از آنفولانزا
در ادامه راهکارهای جلوگیری از آنفولانزا را ذکر خواهیم کرد.
۱. واکسن آنفولانزا بزنید
بهترین راه برای جلوگیری از آنفولانزا، واکسن آن است. ویروس آنفولانزا میتواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، حتی افراد سالم. بنابراین مهم است که هرساله برای محافظت از خود و جلوگیری از گسترش بیماری، واکسن آنفولانزا را دریافت کنید.
۲. برای جلوگیری از آنفولانزا ماسک بزنید
بسیاری از مردم دیگر در مکانهای عمومی از ماسک استفاده نمیکنند. اما ماسک به محافظت از شما در برابر انواع ویروسها کمک میکند.
۳. دستان خود را بشویید
ممکن است شما در طول روز بارها دستان خود را بشویید. اما اکثر افراد دستهای خود را به درستی نمیشویند. به خصوص نواحی اطراف ناخنها، بین انگشتان و پشت دست. خوب نشستن دستها میتواند سبب انتقال و گسترش شیوع آنفلوانزا شود.
توجه داشته باشید که ویروسها میتوانند برای مدتی خارج از بدن انسان زنده بمانند. بنابراین با لمس سطوح آلوده مانند دستگیره در یا درب یخچال به راحتی بیمار میشوید. شستن دستها باید حداقل 20 ثانیه طول بکشد.
۴. مرطوب کردن محیط برای جلوگیری از آنفولانزا
وجود رطوبت در هوا، زنده ماندن ویروس را سختتر میکند. به همین دلیل برای جلوگیری از انفولانزا بهتر است محیط زندگی و محل کار خود را مرطوب نگه دارید. همچنین توصیه میشود روزانه مجرای بینی خود را شست و شو دهید.
۵. به اندازه کافی بخوابید
سیتوکینها پروتئینهایی هستند که در طول خواب آزاد میشوند و نقش مهمی در مبارزه با عفونتها ایفا میکنند. به همین دلیل نداشتن خواب کافی و اختلالات خواب میتواند بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر بگذارد. پس استراحت کافی برای جلوگیری از آنفولانزا ، امری ضروری است.
۶. مقدار زیادی آب بنوشید
نوشیدن آب زیاد به دفع سموم از بدن کمک میکند و مخاط را در مجرای تنفسی رقیق نگه میدارد. اگر سرما خوردهاید، مخاط برای مبارزه با عفونت افزایش مییابد و رقیق نگه داشتن مخاط میتواند خروج آن از بدن را از طریق سرفه یا آبریزش بینی آسانتر کند.
۷. داشتن تغذیه خوب
داشتن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از غذاهای کامل، میوهها، سبزیجات تازه، آجیل و دانهها برای یک سیستم ایمنی سالم مهم است. بخش بزرگی از سیستم ایمنی بدن شما در دستگاه گوارش شما قرار دارد، بنابراین برای جلوگیری از آنفولانزا ضروری است که پوشش روده خود را سالم نگه دارید.
۸. برای جلوگیری از آنفولانزا، فعال باشید
ورزش ملایم و منظم هم برای سیستم ایمنی و هم برای سلامت روان شما مفید است. ورزش جریان خون را افزایش میدهد. به این ترتیب گلبولهای سفید خون بهتر در بدن شما گردش میکنند. به این ترتیب، فعالیت روزانه یکی از راههای جلوگیری از آنفولانزا است.
۹. زمانی را در فضای باز بگذرانید
قرار گرفتن در داخل ساختمانها در زمستان میتواند به انتشار ویروسها کمک کند. پس تا حد امکان از خانه به محیطهای باز با هوای تمیز بروید و از ویتامین D نور خورشید استفاده کنید.
۱۰. استرس خود را مدیریت کنید
روانشناسان معتقدند وضعیت ذهنی شما میتواند بر سلامت شما تأثیر بگذارد. مدیریت استرس، به ویژه استرس طولانی مدت، در جلوگیری از آنفولانزا موثر خواهد بود.
۱۱. از محرک ها دوری کنید
شما میتوانید با پرهیز از محرکهایی مانند نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابههای حاوی کافئین بیش از حد و نیکوتین، سیستم ایمنی خود را تقویت کنید. سیگار کشیدن میتواند آنتی بادیهای ایجاد شده توسط بدن برای مبارزه با ویروسها را کاهش دهد. همچنین نوشیدن الکل میتواند منجر به افزایش وزن شود که بر ایمنی شما تأثیر میگذارد. از طرف دیگر، الکل بدن را کم آب میکند و محیطی جذاب برای ویروسها ایجاد میکند.
سوالات متداول در مورد جلوگیری از آنفولانزا
در ادامه قصد داریم به بررسی سوالات متداول در مورد آنفولانزا و جلوگیری از آن بپردازیم. بیشتر این سوالها مربوط به واکسن آنفولانزا هستند.
۱. واکسن آنفولانزا چقدر موثر است؟
ویروس آنفولانزا به سرعت تغییر میکند. به همین دلیل ممکن است واکسنها در برابر سویههای جدید چندان موثر نباشند. اما بهترین کاری که میتوانید برای محافظت از خود در برابر آنفولانزا انجام دهید، تزریق واکسن است.
۲. چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحد (CDC) توصیه میکند که همه افراد بالای 6 ماه واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. اگرچه ممکن است در مواردی تزریق این واکسن توصیه نشود. به عنوان مثال افرادی که به ترکیبات واکسن مانند ژلاتین یا آنتی بیوتیکها آلرژی دارند، نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند.
۳. آیا تزریق واکسن آنفولانزا برای زنان باردار خطرناک است؟
پزشکان توصیه میکنند که افراد باردار حتما واکسن آنفولانزا بزنند. زیرا احتمال ابتلای آنها به آنفولانزا بیشتر از سایرین است. با دریافت واکسن آنفولانزا، افراد باردار از نوزادان خود نیز محافظت میکنند. زیرا آنتیبادیهای ضد آنفولانزا به نوزاد منتقل میشوند و پس از تولد از او محافظت میکند.
۴. کجا واکسن آنفولانزا بزنیم؟
واکسن آنفولانزا را میتوان در کلینیکها، داروخانهها، مراکز بهداشتی و درمانی یا مطب پزشکان دریافت کرد.
۵. چه زمان واکسن آنفولانزا بزنیم؟
توصیه شود که واکسن آنفولانزا حداکثر تا اوایل آبان ماه تزریق شود. زیرا دو هفته پس از واکسیناسیون، بدن ایمنی کامل را پیدا خواهد کرد. با این حال، حتی اگر در اواخر فصل آنفولانزا باشد، هنوز هم ارزش دارد که واکسن بزنید.
به گفته پزشکان، برخی از کودکان، به ویژه کودکان بین 6 ماه تا 8 سال، که هرگز واکسن آنفولانزا دریافت نکردهاند، باید دو دوز از واکسن آنفولانزا را با فاصله حداقل چهار هفته دریافت کنند.
۶. عوارض جانبی واکسن آنفولانزا چیست؟
درد، قرمزی و تورم در محل تزریق از عوارض احتمالی این واکسن هستند. برخی افراد نیز ممکن است سردرد، تب، حالت تهوع، دردهای عضلانی و خستگی را تجربه کنند.
واکسن آنفولانزا به ندرت، واکنشهای آلرژیک خطرناک ایجاد میکند. اما در چنین مواردی، علائمی معمولاً در عرض چند ساعت پس از واکسیناسیون بروز میکنند. این علائم شامل مشکلات تنفسی، گرفتگی صدا یا خس خس سینه، کهیر، رنگ پریدگی، ضعف، ضربان قلب سریع یا سرگیجه هستند.
۷. آیا واکسن آنفولانزا میتواند از کووید-19 جلوگیری کند؟
واکسن آنفولانزا برای انجام این کار طراحی نشده است. اما محققان حدس میزنند که واکسن آنفولانزا ممکن است یک پاسخ ایمنی گسترده ایجاد کند که میتواند به جلوگیری از سایر عفونتها از جمله کووید-19 کمک کند.
توجه داشته باشید که بهترین راه برای پیشگیری از کووید-19، دریافت واکسن کووید-19 است.
۸. چگونه میتوانم بفهمم که آنفولانزا، کووید، سرماخوردگی یا آلرژی دارم؟
تمایز بین این شرایط میتواند چالش برانگیز باشد. این بیماریها معمولا علائم یکسانی دارند. به عنوان مثال، آنفولانزا و کووید-19 میتوانند باعث تب، لرز، سرفه، تنگی نفس، خستگی، گلودرد، آبریزش بینی، بدن درد، سردرد، استفراغ و اسهال شوند. بنابراین، تنها راه برای تشخیص قابل اعتماد بین این دو بیماری، انجام آزمایش است.
برخی از علائم سرماخوردگی و آلرژی ممکن است با علائم آنفولانزا یا کووید-19 (مانند سرفه و آبریزش بینی) همپوشانی داشته باشند. اما علائم سرماخوردگی و آلرژی معمولاً خفیفتر هستند و معمولاً به بینی، گلو و قفسه سینه محدود میشوند.
۹. در صورت ابتلا به آنفولانزا چه کنم؟
اگر فکر میکنید آنفولانزا دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند مراحل بعدی آزمایش را توصیه کند تا مشخص شود آیا واقعا آنفولانزا دارید یا خیر.
اگر آنفولانزا دارید، ممکن است داروهای ضد ویروسی تجویز شود که میتوانند شدت علائم را کاهش دهند. نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات نیز در کاهش علائم موثر خواهد بود.
۱۰. اگر همزمان به آنفولانزا و کووید-۱۹ مبتلا شوم چه میشود؟
این نوع عفونتهای همزمان تا کنون نادر بوده است. با این حال، کودکان ممکن است به چندین عفونت همزمان مبتلا شوند. درمان این گونه عفونتها باید با توجه به شرایط و صلاحدید پزشک صورت گیرد.
توصیه میشود برای جلوگیری از ابتلا به عفونت همزمان، حتما واکسن آنفولانزا دریافت کنید.
سخن پایانی
با شروع فصل سرما، میزان شیوع آنفولانزا نیز افزایش مییابد. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال راهکارهای جلوگیری از آنفولانزا هستند. همچنین ممکن است با سوالاتی در رابطه با واکسن آنفولانزا مواجه شوند. ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی این دو موضوع بپردازیم.
خوشحال میشویم سوالات و تجربیات خود را به صورت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.