آیا واکسن HPV برای بزرگسالان موثر است؟
حتما شما هم نام واکسن HPV به گوشتان خورده است. بسیاری از منابع این واکسن را برای سنین زیر 25 سال توصیه میکنند. اما آیا تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان نیز مفید است؟
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی شایعترین انواع عفونت مقاربتی در جهان محسوب میشود. این ویروس میتواند منجر به شرایطی مانند زگیل تناسلی یا انواع خاصی از سرطان شود از جمله سرطان دهانه رحم و مقعد شود. خبر خوب این است که یک واکسن بسیار موثر برای پیشگیری از HPV و سرطانهای مرتبط با آن وجود دارد.
در بسیاری از تحقیقات صورت گرفته، این واکسن روی کودکان و جوانان زیر 25 سال تزریق شده است. این موضوع ممکن است برای بسیاری از بزرگسالان نگران کننده باشد. آیا اگر واکسن HPV را در کودکی دریافت نکرده باشیم، دیگر نمیتوانیم آن را تزریق کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی همین موضوع بپردازیم. پس اگر نگران این عفونت و تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان هستید، در ادامه با ما همراه باشید.
مروری اجمالی بر ویروس HPV
ویروس پاپیلومای انسانی (Human papillomavirus) با نام اختصاری HPV شناخته میشود. این ویروس یکی از شایعترین انواع عفونت مقاربتی (STI) است.
در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، HPV میتوانند باعث انواع سرطان، به ویژه سرطان دهانهی رحم شود. متأسفانه، بسیاری از انواع HPV هیچ علامتی ندارند. به همین دلیل انجام روتین آزمایش پاپ اسمیر، تنها راه تشخیص به موقع این ویروس است.
شاید تصور کنید که ویروس HPV همیشه با زگیل تناسلی همراه است. اما این تصور کاملا غلط است. این ویروس انواع و سویههای مختلفی دارد که تنها برخی از آنها باعث ایجاد زگیل تناسلی میشوند.
طبق بررسیهای صورت گرفته، انواع HPV که باعث علائم زگیل میشوند کم خطر در نظر گرفته شده و باعث سرطان نمیشوند. در واقع انواع پرخطر HPV علائمی ایجاد نمیکنند، اما میتوانند منجر به سرطان دهانه رحم شوند.
بیشتر سویههای این ویروس توسط سیستم ایمنی بدن سرکوب میشوند. اما رعایت اقداماتی مانند استفاده از کاندوم حین رابطه جنسی و همچنین تزریق واکسن HPV نیز برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس موثر است.
در ادامه به بررسی سن مناسب برای تزریق واکسن خواهیم پرداخت و بررسی خواهیم کرد که آیا واکسن HPV برای بزرگسالان نیز موثر است؟
افراد از چه سنی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟
طبق اطلاعات منتشر شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، واکسن HPV برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان 9 تا 26 ساله توصیه میشود. در واقع هر چه زودتر واکسن را دریافت کنید، بهتر است.
این به این دلیل است که در سنین کمتر، پاسخهای ایمنی بسیار خوبی به واکسن تولید میشود. بنابراین کودکان و نوجوانان فقط به دو دوز برای محافظت کامل نیاز دارند
البته توجه داشته باشید که افراد بالای 15 سال یا افرادی که دچار نقص ایمنی هستند، برای جبران کاهش پاسخ ایمنی، به سه دوز کلی نیاز دارند که در طول شش ماه تجویز میشود.
آیا واکسن HPV برای بزرگسالان موثر است؟
در رابطه با تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان نظرات مختلفی وجود دارد. به طور مثال انجمن سرطان آمریکا (ACS) واکسیناسیون HPV را برای سنین 27 تا 45 سال تایید نمیکند. اما برخی پزشکان در سنین بین 27 الی 45 سال نیز تزریق این واکسن را بلا مانع میدانند.
اما چرا واکسن HPV برای بزرگسالان توصیه نمیشود؟
دلیل این امر اثربخشی است. افراد معمولاً در عرض یک سال یا بیشتر از اولین تجربه جنسی خود در معرض HPV قرار میگیرند. این بدان معناست که در این گروه سنی بین 27 الی 45 شانس کمی برای پیشگیری از سرطان از طریق واکسن وجود دارد.
زیرا اگر ویروس HPV در بدن شما وجود داشته باشد، تزریق واکسن نمیتواند در برابر سویهای که در بدن شما است ایمنی ایجاد کند. اما ممکن است در برابر سایر سویهها محافظت ایجاد کند.
با توجه به این موارد، توصیه میشود در رابطه با تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان حتما با پزشک مشورت کنید.
آیا واکسن HPV پس از رابطه جنسی موثر نیست؟
خیلی از افراد نگران موثر بودن واکسن HPV برای بزرگسالان هستند. اما بسیاری دیگر نیز تصور میکنند که دریافت واکسن HPV باید حتما پیش از داشتن هرگونه رابطه جنسی صورت گیرد. در غیر این صورت مفید نخواهد بود. اما این تصور نیز نادرست است.
واقعیت این است که بهترین زمان برای دریافت واکسن HPV قبل از قرار گرفتن در معرض HPV از طریق فعالیت جنسی است. اما این بدان معنا نیست که پس از رابطه، تزریق واکسن دیگر موثر نخواهد بود. زیرا:
۱. شما ممکن است پس از رابطه در معرض ویروس قرار نگرفته باشید.
۲. حتی اگر در معرض ویروس قرار گرفته باشید، تزریق واکسن شما را در برابر سایر سویهها ایمن خواهد کرد.
آیا یکبار تزریق واکسن HPV کافی است؟
همانطور که در بخشهای قبلی گفته شد، تعداد دفعات تزریق واکسن HPV به سن بستگی دارد. به عنوان مثال ممکن است در کودکان (حدود 9 ساله) یکبار تزریق واکسن کافی باشد. اما تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان معمولا در 3 نوبت انجام میشود.
حالا آگر نوبت تزریق واکسن در زمان مقرر شده را فراموش کنیم، آیا باید تزریق از اول شروع شود؟
لازم نیست نگران زمانبندی باشید. توصیه میشود واکسنها در فواصل زمانی توصیهشده دریافت شوند. اما اگر به هر دلیل این اتفاق رخ نداد، نیازی نیست که فرآیند ایمنسازی را دوباره شروع کنید. حتی اگر دوزها خارج از برنامه باشند، فقط تعداد دوزهای توصیه شده را به پایان برسانید. نیازی به شروع مجدد این سری نیست.
اما برای کسانی که به خاطر نمیآورند که آیا در کودکی واکسن HPV را دریافت کردهاند یا خیر، اولین قدم، مراجعه به سوابق پزشکی است. اگر به هر دلیلی نمی توانید این کار را انجام دهید، سری تزریق را دوباره شروع کنید. البته توجه داشته باشید که این کار حتما باید با تجویز و نظر پزشک صورت گیرد. پس خودسرانه اقدامی نکنید.
سوالات رایج در رابطه با تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان و سنین مختلف
موضوع اصلی این مقاله، تزریق واکسن HPV برای بزرگسالان بود. اما در ادامه قصد داریم به بررسی رایجترین سوالاتی که درمورد این واکسن وجود دارد بپردازیم.
۱. آیا می توان واکسن HPV را در هر سنی دریافت کرد؟
واکسیناسیون را میتوان از سن 9 الی 26 سالگی انجام داد.
۲. چرا تزریق واکسن HPV ضروری است؟
تخمین زده میشود که HPV سالانه باعث ایجاد 36500 مورد سرطان در مردان و زنان در ایالات متحده میشود. این آمار در کل جهان بیشتر خواهد بود. واکسیناسیون HPV میتواند از 33700 مورد از این سرطانها جلوگیری کند. پیشگیری از سرطان بهتر از درمان است.
۳. چرا واکسن HPV برای بزرگسالان تزریق نمیشود؟
از آنجا که اکتساب HPV معمولاً بلافاصله پس از اولین فعالیت جنسی رخ میدهد، اثربخشی واکسن در گروههای سنی بالاتر، به دلیل عفونتهای قبلی، کمتر خواهد بود. زیرا برخی از بزرگسالانی که قبلا در معرض قرار گرفتهاند، از قبل ایمنی طبیعی ایجاد کردهاند.
۴. آیا می توان بعد از 30 سالگی واکسن HPV دریافت کرد؟
واکسیناسیون HPV برای افراد بالای 26 سال توصیه نمیشود. اما بزرگسالان 27 تا 45 ساله که قبلاً واکسینه نشدهاند، ممکن است پس از صحبت با پزشک خود در مورد خطر ابتلا به عفونتهای جدید HPV و مزایای احتمالی واکسیناسیون ، واکسن HPV را دریافت کنند.
۶. آیا واکسن HPV برای بزرگسالان متاهل موثر است؟
اگر در معرض خطر ابتلا به عفونتهای جدید هستید، در رابطه با تزریق واکسن حتما با پزشک مشورت کنید.
۷. چه کسانی نباید واکسن HPV را دریافت کنند؟
افراد در شرایط زیر نباید واکسنهای HPV را دریافت کنند:
- واکنش آلرژیک به هریک از دوزهای واکسن
- حساسیت به مخمرها
- بارداری