سلامت

همه چیز درباره بیماری کاوازاکی در کودکان و بزرگسالان

بیماری کاوازاکی (Kawasaki disease) موجب التهاب رگ‌های خونی، به ویژه رگ‌های قلبی می‌شود و بیشتر کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم این بیماری شامل تب طولانی، قرمزی چشم‌ها، تغییرات پوستی و التهاب غدد لنفاوی است. کاوازاکی اگر به موقع درمان نشود، ممکن است منجر به مشکلات قلبی جدی شود. پس بهتر است این بیماری را بیشتر بشناسیم. در این مقاله، به بررسی علائم، تشخیص و درمان بیماری کاوازاکی  پرداخته می‌شود.

بیماری کاوازاکی چیست؟

بیماری کاوازاکی یک بیماری نادر است که معمولاً کودکان کوچک را مبتلا می‌کند. نام‌های دیگر این بیماری شامل سندرم کاوازاکی و سندرم غشای مخاطی-غدد لنفاوی است. این بیماری نوعی واسکولیت است که به معنی التهاب رگ‌های خونی می‌باشد. بیماری کاوازاکی جدی است، اما بیشتر کودکان می‌توانند در صورتی که به سرعت درمان شوند، به طور کامل بهبود یابند.

چه چیزی باعث بیماری کاوازاکی می‌شود؟

بیماری کاوازاکی و علت بروز

بیماری کاوازاکی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی به طور اشتباهی به رگ‌های خونی آسیب می‌زند. محققان هنوز به طور کامل نمی‌دانند چرا این اتفاق می‌افتد. اما وقتی این اتفاق می‌افتد، رگ‌های خونی ملتهب شده و ممکن است باریک یا مسدود شوند. ژنتیک ممکن است در بروز بیماری نقش داشته باشد. همچنین ممکن است عوامل محیطی، مانند عفونت‌ها، در ایجاد آن موثر باشند. به نظر نمی‌رسد این بیماری مسری باشد. یعنی از یک کودک به کودک دیگر منتقل نمی‌شود.

چه  افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کاوازاکی هستند؟

بیماری کاوازاکی معمولاً کودکان زیر ۵ سال را مبتلا می‌کند. اما گاهی اوقات کودکان بزرگ‌تر و بزرگ‌سالان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. این بیماری در پسران بیشتر از دختران شایع است. این بیماری می‌تواند کودکان از هر نژادی را تحت تاثیر قرار دهد، اما کودکان با پیشینه آسیایی یا جزایر اقیانوس آرام بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند.

علائم و نشانه‌های بیماری کاوازاکی

درمان بیماری کاوازاکی

علائم بیماری کاوازاکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تب بالا که حداقل پنج روز طول می‌کشد
  • بثورات پوستی، معمولاً در پشت، سینه و کشاله ران
  • تورم دست‌ها و پاها
  • قرمزی لب‌ها، غشای دهان، زبان، کف دست‌ها و کف پاها
  • چشم صورتی (ملتحمه)
  • تورم غدد لنفاوی در گردن

اگر کودک تب به مدت ۴ روز داشته باشد و این تب با سایر علائم بیماری کاوازاکی همراه باشد، توصیه میشود فورا به پزشک یا افراد متخصص مراجعه کنید.

این بیماری چه مشکلات دیگری ایجاد می‌کند؟

کاوازاکی می‌تواند دیواره‌های شریان‌های کرونری را تحت تأثیر قرار دهد. این شریان‌ها خون و اکسیژن را به قلب می‌رسانند. این وضعیت می‌تواند منجر به موارد زیر شود:

  • آنوریسم (برجستگی و نازک شدن دیواره‌های شریان‌ها). این امر می‌تواند خطر ایجاد لخته‌های خونی در شریان‌ها را افزایش دهد. در صورت عدم درمان، لخته‌های خونی ممکن است منجر به حمله قلبی یا خونریزی داخلی شوند.
  • التهاب در قلب.
  • مشکلات دریچه‌های قلب.

این بیماری همچنین می‌تواند قسمت‌های دیگر بدن، از جمله مغز و سیستم عصبی، سیستم ایمنی و دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار دهد.

تشخیص بیماری کاوازاکی چگونه است؟

هیچ آزمایش مشخصی برای تشخیص بیماری کاوازاکی وجود ندارد. برای تشخیص این بیماری در کودک ، پزشک معمولا اقدامات زیر را انجام می‌دهد.

  • معاینه‌ی فیزیکی انجام می‌دهد که شامل بررسی علائم و نشانه‌های بیماری است.
  • احتمالاً آزمایش خون و ادرار را تجویز می‌کند تا سایر بیماری‌ها را رد کرده و نشانه‌های التهاب را بررسی کند.

ممکن است آزمایش‌هایی برای بررسی آسیب به قلب، مانند اکوکاردیوگرام و الکتروکاردیوگرام (EKG)، درخواست کند.

درمان این بیماری چگونه است؟

تشخیص بیماری

بیماری کاوازاکی معمولاً در بیمارستان با دوز داخل وریدی (IV) ایمونوگلوبولین (IVIG) درمان می‌شود. ایمونوگلوبولین‌ها نوعی آنتی‌بادی هستند که سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت‌ها تولید می‌کند. آسپرین نیز ممکن است بخشی از درمان باشد. اما هرگز بدون تجویز پزشک به کودک خود آسپرین ندهید، زیرا می‌تواند باعث سندرم ری شود. این یک بیماری نادر اما جدی است که می‌تواند مغز و کبد را تحت تأثیر قرار دهد. درمان کاوازاکی معمولاً مؤثر است، اما اگر به اندازه کافی کارساز نباشد، پزشک ممکن است داروهای دیگری برای کاهش التهاب تجویز کند. اگر بیماری بر قلب کودک تأثیر بگذارد، ممکن است به داروهای اضافی، جراحی یا سایر اقدامات پزشکی نیاز باشد.

سخن پایانی

بیماری کاوازاکی یک بیماری التهابی نادر در کودکان است که می‌تواند شریان‌های قلب را تحت تأثیر قرار دهد. تشخیص آن بر اساس علائم بالینی و آزمایش‌های پزشکی انجام می‌شود. درمان اصلی شامل تزریق ایمونوگلوبولین (IVIG) و در برخی موارد آسپرین تحت نظر پزشک است. در بیشتر موارد، درمان مؤثر بوده، اما در صورت تأخیر می‌تواند عوارض قلبی جدی ایجاد کند. تشخیص و درمان به‌موقع برای پیشگیری از مشکلات قلبی حیاتی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا