سرطان ملانوما در مردان شایعتر از زنان است. اما چرا؟
ملانوما (Melanoma) خطرناکترین شکل سرطان پوست است. این بیماری در صورت عدم درمان، میتواند در سراسر بدن پخش شود و کشنده باشد. احتمال بروز ملانوما در مردان بیشتر از زنان است. همچنین آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری در مردان نیز بیشتر است.
اما دلیل این امر چیست؟
در ادامه قصد داریم به موضوع ملانوما در مردان و علت بالا بودن آمار مبتلایان به این بیماری در مردان بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
ملانوما در مردان
با گرمتر شدن هوا تعداد بیشتری از مردم وقت خود را خارج از منزل سپری میکنند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید، خطر ابتلا به سرطانهای پوست از جمله ملانوم را افزایش میدهد. مردان نه تنها بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما هستند. بلکه تقریباً دوبرابر بیشتر از زنان در معرض مرگ ناشی از این بیماری قرار میگیرند. عوامل متعددی نیز در این موضوع دخیل هستند.
علائم و نشانه های ملانوما
ملانوما اغلب هیچ علامت خاصی ندارد. اما میتوان گفت که اولین علامت آن به طور کلی تغییر در خالهای موجود روی پوست یا ظاهر شدن یک لکه جدید است. این تغییرات میتواند شامل موارد زیر باشد:
- رنگ : خال ممکن است تغییر رنگ دهد. سایه های رنگی متفاوتی داشته باشد یا لکه دار شود
- اندازه : خال ممکن است نسبت به قبل بزرگتر و برجسته تر شود.
- خارش یا خونریزی
همچنین ممکن است نواحی تیره رنگی روی ناخنها یا روی غشاهای پوشاننده دهان، واژن یا مقعد ایجاد شود.
توجه داشته باشید که خالها و لکه های جدید در دوران کودکی، نوجوانی و در دوران بارداری ظاهر میشوند و تغییر میکنند و این طبیعی است. با این حال، بزرگسالانی که دچار لکهها یا خالهای جدید میشوند باید توسط پزشک معاینه شوند.
علل ملانوما در مردان
در ادامه قصد داریم به علل شایعتر بودن ملانوما در مردان بپردازیم.
مردان معمولاً کمتر به پوست خود توجه میکنند.
یکی از دلایل اینکه ملانوما در مردان بیشتر از زنان دیده میشود، توجه کمتر مردان به پوست است.
مردان معمولا به واسطه برخی مشاغل، بیشتر در معرض نور خورشید هستند. از طرف دیگر از چیزهایی که روی پوستشان ظاهر میشود، آگاهی کمتری دارند و کمتر به آن توجه میکنند. به همین دلیل نسبت به علائم اولیه آگاهی ندارند و معمولا سرطان در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود. خانمها بیشتر از چیزهایی که روی پوستشان رشد میکند آگاه هستند و پوست خود را بیشتر چک میکنند.
علاوه براین، مردان کمتر از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنند.
تاخیر در تشخیص سرطان ملانوما کشنده تر است.
برخی از عوامل ژنتیکی آمار ابتلا به ملانوما در مردان را افزایش میدهد
پوست مردان معمولا ضخیمتر از زنان است، چربی کمتری دارد و حاوی کلاژن بیشتری نسبت به پوست زنان است. برخی تحقیقات نشان میدهد که این تفاوتها مردان را بیشتر در معرض آسیب ناشی از اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید قرار میدهد.
در رابطه با عوامل ژنتیکی و ارثی بروز ملانوما در مردان، برای رسیدن به نتایج کافی و دقیق محققین نیاز به تحقیقات بیشتری دارند.
اما در حال حاضر برخی از تحقیقات انجام شده نشان میدهد که بیشتر احتمال دارد مردان ژنهایی را به ارث ببرند که احتمال ابتلا به ملانوما را افزایش میدهد.
از طرف دیگر، یک مطالعه در سال 2019 نشان میدهد که استروژن در بدن یک زن ممکن است محافظت بیشتری در برابر ملانوما ایجاد کند.
مردان توجه چندانی به چکاپ سالیانه پوست ندارند.
بسیار مهم است که همه ما به تغییرات در پوست خود توجه کنیم. بسیاری از ملانومها در مناطقی از پوست ظاهر میشوند که حتی در معرض نور خورشید نیستند. به عنوان مثال پشت و کمر مردان یا پاهای زنان.
تغییرات پوستی در این نواحی کمتر دیده میشود. به همین دلیل توصیه میشود سالانه چکاپهای پوستی صورت گیرد. کاری که مردان معمولا از آن اجتناب میکنند.
به طور کلی، افراد نباید بعد از 35 تا 40 سالگی خالهای جدیدی داشته باشند. اگرچه استثناهایی وجود دارد. پس اگر چیزی دیدید که شبیه خال جدید است و بیش از 35 سال دارید، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید.
ملانوما چگونه تشخیص داده میشود؟
ملانوما در مردان و زنان معمولا از طریق معاینات زیر تشخیص داده میشود.
1- معاینه فیزیکی
اگر متوجه تغییراتی در پوست خود شدید، پزشک شما را معاینه و این تغییرات را بررسی خواهد کرد. پزشک شما از یک ابزار بزرگنمایی دستی (درماسکوپ) استفاده میکند. آزمایشات بیشتر ممکن است توسط پزشک عمومی شما انجام شود یا ممکن است به یک متخصص (متخصص پوست) ارجاع داده شوید.
2- بیوپسی
اگر پزشک مشکوک باشد که لکه روی پوست شما میتواند نشانهای از ملانوما باشد، احتمالا بیوپسی را تجویز خواهد کرد. یک نمونه از لکه یا خال روی پوست شما برداشته میشود. سپس توسط یک متخصص زیر میکروسکوپ بررسی میشود تا ببیند آیا سلولهای سرطانی وجود دارد یا خیر.
3- بررسی غدد لنفاوی
یکی دیگر از راههای تشخیص ملانوما در مردان، بررسی غدد لنفاوی است. پزشک ممکن است غدد لنفاوی شما را بررسی کند تا ببیند آیا بزرگ شدهاند یا خیر. زیرا گاهی اوقات ملانوما میتواند از طریق عروق لنفاوی به سایر قسمتهای بدن شما برسد. پزشک شما همچنین ممکن است بیوپسی را برای نمونه برداری از غده لنفاوی بزرگ شده توصیه کند.
آیا ملانوما در مردان قابل درمان است؟
پس از تشخیص ملانوم، ممکن است احساس شوک، ناراحتی، اضطراب یا سردرگمی کنید. اینها پاسخهای عادی هستند. درمان ملانوم برای هر فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای بسیاری از افراد، این دوران زمان سختی خواهد بود. اما برخی از افراد قادر هستند به فعالیتهای عادی روزانه خود ادامه دهند.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، ملانوما در مردان شایع تر از زنان است و نرخ مرگ و میر بالاتری نیز دارد. در این مقاله سعی کردیم به علل این آمار بپردازیم. با انجام یکسری اقدامات ساده میتوان از پیشرفته تر شدن این سرطان در افراد جلوگیری کرد.