ترزپتاید معجزه داروی لاغری ، موثرتر از اوزمپیک و ویگووی
ترزپتاید (tripeptide) که با نامهای تجاری مونجارو[۱] و زپبوند[۲] نیز شناخته میشود، دارویی برای درمان دیابت است. اما به عنوان داروی لاغری نیز به فروش میرسد.
یک مطالعه جدید در دنیای واقعی نشان داده است افرادی که مونجارو مصرف میکنند، کاهش وزن سریعتری نسبت به افرادی دارند که از داروی اوزمپیک[۳] استفاده کردهاند.
در ادامه قصد داریم به بررسی جزئیات این مطالعه بپردازیم.
داروی لاغری ترزپتاید
بر اساس یک مطالعه جدید منتشر شده در JAMA Internal Medicine، ترزپتاید (مونجارو) نتایج بهتری را در معیارهای متعدد کاهش وزن در مقایسه با اوزمپیک (سماگلوتید) نشان داده است.
هر دوی این داروها بخشی از داروهای شناخته شده به عنوان آگونیستهای گیرنده پپتیدی شبه گلوکاگون (GLP-1) هستند که برای درمان دیابت نوع ۲ و چاقی استفاده میشوند.
داروهای GLP-1 عملکرد هورمونهای طبیعی در روده و مغز که قند خون و اشتها را کنترل میکنند را تقلید میکنند. همچنین با کند کردن روند هضم غذا و ایجاد احساس سیری باعث کاهش وزن میشوند.
هردوی این داروها برای درمان دیابت نوع ۲ مورد تایید FDA هستند. اما به عنوان داروی لاغری هنوز تاییدیه FDA را دریافت نکردهاند.
کارآزمایی بالنی و نتایج آن
کارآزماییهای قبلی نشان دادهاند که بیمارانی که اوزمپیک مصرف میکنند، ۱۶ درصد از وزن کل بدن خود را از دست دادهاند. اما داروی لاغری ترزپتاید حتی نتایج چشمگیرتری را نشان داد و برخی از بیماران بیش از ۲۰ درصد از چاقی خود را از دست دادند.
در جریان این بررسی، سوابق الکترونیکی سلامت بیش از ۴۱ هزار بزرگسال که اضافه وزن داشتند یا چاق بودند و برای آنها برای نخستین بار یکی از این دو دارو تجویز شده بود، بررسی شد. هرچند شرکتکنندگانی که دیابت نوع ۲ داشتند، از این بررسی مستثنی نشدند.
برای بیش از ۹ هزار و ۱۰۰ نفر ترزپتاید و برای بیش از ۳۲ هزار نفر سماگلوتید تجویز شده بود.
این مطالعه نشان داد که در طی یک دوره زمانی یک ساله، بیمارانی که ترزپتاید مصرف کردند بیش از دو برابر احتمال کاهش وزن ۱۰ درصدی و سه برابر احتمال کاهش وزن ۱۵ درصدی یا بیشتر داشتند. (در مقایسه با سماگلوتاید)
آیا ایمنی این دو داروی لاغری یکسان است؟
یکی از بحثهای مهم در مصرف داری لاغری، ایمنی دارو است. همانطور که گفته شد این دو دارو هنوز توسط FDA به عنوان درمانی برای لاغری تایید نشدهاند. داروهای GLP-1 با اثرات شایع گوارشی از جمله تهوع، اسهال و استفراغ شناخته شده است. با این حال، عوارض جدیتری نیز در اثر مصرف این داروها رخ داده است. از جمله انسداد روده، که کشنده است.
بر اساس این مطالعه، هر دو داروی لاغری Ozempic و Mounjaro منجر به عوارض جانبی مشابهی شدند. پس تفاوتی در ایمنی دو دارو وجود ندارد.
پیامدهای متوسط تا شدیدی که مشاهده شد شامل انسداد روده، گاستروپارزی، پانکراتیت و سنگ کیسه صفرا (سنگ کیسه صفرا) بود.
این مطالعه همچنین یافته های مهم دیگری را به همراه داشت. مطابق با سایر کارآزماییهای بالینی، کاهش وزن در بین بیماران بدون دیابت نوع ۲ بیشتر بود. دلایل این اثرات هنوز نامشخص است.
علاوه بر این، بیش از ۵۰ درصد از بیماران در هر دو گروه تری پپتید و سماگلوتید، مصرف داروهای خود را در عرض یک سال متوقف کردند.
محققان بر این باورند که این میتواند به تعدادی از عوامل مختلف از جمله هزینه و دسترسی به داروها یا عوارض جانبی مرتبط باشد. این مطالعه به این نتیجه نمیرسد که چرا نرخ قطع مصرف تا این حد بالا است، اما خاطرنشان میکند که تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
هشدار سازان بهداشت جهانی
با این وجود، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که از سال ۲۰۲۲ چند گزارش از نسخههای جعلی سماگلوتید در همه مناطق جغرافیایی جهان دریافت کرده است. شرکت داروسازی لیلی[۴] نیز، از افزایش فروش آنلاین و پستهای شبکههای اجتماعی در مورد نسخههای جعلی یا ترکیبی ترزپتاید، عمیقا ابراز نگرانی کرده است. بنا بر اعلام لیلی، نسخههای جعلی از داروهای این شرکت که به طور پیوسته به صورت آنلاین تبلیغ یا فروخته میشوند، هرگز برای استفاده ایمن نیستند. پس مراقب داروی لاغری جعلی باشید.
سخن پایانی
در اولین مقایسه با استفاده از دادههای مراقبتهای بهداشتی، ترزپتاید (tripeptide) که با نامهای تجاری مونجارو و زپبوند نیز شناخته میشود، معجزهای برای درمان لاغری شناخته شد. این دارو موثر تر از سایر داروهای لاغری از جمله موثرتر از اوزمپیک و ویگووی شناخته شده است.
احتمال کاهش وزن بیمارانی که مونجارو مصرف میکردند، دو تا سه برابر بیشتر بود. مشخصات ایمنی هر دو دارو از نظر عوارض جانبی گوارشی در طول دوره مطالعه مشابه بوده است.
واژه نامه
Ozempic | [۳] | Zepbound | [۲] | Mounjaro | [۱] |
Eli Lilly and Co | [۴] |