سلامت

عفونت نوروویروس ، مراقب ویروس جدید واگیردار در زمستان باشید

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در فصل سرما بیشتر دچار اسهال و استفراغ شوید. این بیماری می‌تواند ناشی از عفونت نوروویروس باشد.

نوروویروس (norovirus) گروهی از ویروس‌های بسیار مسری است که باعث استفراغ و اسهال می‌شود. از آنجایی که نوروویروس انواع و گونه‌های بسیار مختلفی دارد، یک فرد ممکن است در طول زندگی خود بارها به آن مبتلا شود. یعنی ابتلا به یک گونه، هیچ مصونیتی در برابر گونه‌های دیگر ایجاد نمی‌کند. به همین دلیل میزان شیوع و ابتلا به این نوع ویروس، به ویژه در فصول سرد سال، بسیار بالا است.

با توجه به واگیر شدید این ویروس، در این مقاله قصد داریم به بررسی عفونت نورو ویروس و علائم آن بپردازیم. همچنین نکاتی برای درمان و جلوگیری از ابتلا به آن را نیز بیان کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

عفونت نوروویروس چیست ؟

عفونت نوروویروس چیست ؟

نورویروس گاهی اوقات آنفولانزای معده (stomach flu) یا حشره معده (stomach bug) نیز نامیده می‌شود. اما عفونت نوروویروس به آنفولانزایی که توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می‌شود، مرتبط نیست.

تمامی افراد فارغ از جنسیت و سن ممکن است به نوروویروس مبتلا شوند. همانطور که در بخش مقدمه گفته شد، نوروویروس‌ها انواع مختلفی دارند. ابتلا به یک گونه نیز نمی‌تواند در برابر سایر گونه‌ها مصونیت ایجاد کند. به همین دلیل افراد در سنین مختلف ممکن است بارها ابتلا به این عفونت را تجربه کنند.

علائم ابتلا به نوروویروس چیست؟

علائم ابتلا به نوروویروس چیست؟

نوروویروس شایع‌ترین علت استفراغ و اسهال و بیماری‌های ناشی از غذا است. عفونت نوروویروس باعث التهاب معده یا روده می‌شود. این التهاب اغلب با نام گاستروانتریت حاد[1] شناخته می‌شود. معمولاً یک فرد 12 الی 48 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض نوروویروس، دچار علائم این بیماری می‌شود. 

علائم این عفونت عبارتند از:

  • اسهال
  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • دل درد
  • تب
  • سردرد
  • بدن درد

افراد مبتلا به نوروویروس ممکن است به شدت احساس بیماری کرده و بارها در روز استفراغ یا اسهال داشته باشند. این می‌تواند منجر به کم آبی بدن، به ویژه در کودکان خردسال و سالمندان شود.

از چه طریق به عفونت نوروویروس مبتلا می‌شویم؟

از چه طریق به عفونت نوروویروس مبتلا می‌شویم؟

نوروویروس بسیار آسان و سریع پخش می‌شود. اگر به بیماری نوروویروس مبتلا شوید، می‌توانید میلیاردها ذره نورویروسی را در محیط پخش کنید. فقط چند ذره نوروویروس می‌تواند افراد دیگر را بیمار کند.

واضح است که انتقال ویروس به دیگران، در دوران بیماری بسیار بالا است. اما تحقیقات نشان داده است که حتی دو هفته پس از بهبودی نیز، می‌توانید ویروس را به دیگران منتقل کرده و آن‌ها را آلوده کنید.

 راه اصلی انتقال این ویروس، ذرات ریز مدفوع یا استفراغ از یک فرد آلوده هستند. انتشار عفونت نوروویروس ممکن است از طریق هریک از راه‌های زیر اتفاق بیفتد.

  • خوردن غذا یا نوشیدن مایعات آلوده به نوروویروس
  • لمس سطوح یا اشیاء آلوده به نوروویروس و سپس لمس دهان با دست آلوده
  • تماس مستقیم با فردی که به نوروویروس آلوده شده است، مانند مراقبت از او یا به اشتراک گذاشتن غذا یا ظروف غذا
گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

چگونه از عفونت نوروویروس جلوگیری کنیم؟

همانطور که گفته شد، نوروویروس به سرعت انتشار می‌یابد. اما با رعایت یکسری اقدامات بسیار ساده می‌توانید از ابتلای به این ویروس جلوگیری کنید.

۱.  دست‌های خود را خوب بشویید

شستن دست ها راهی برای جلوگیری از نوروویروس

شستن دست‌ها، یکی از مهم‌ترین نکات برای جلوگیری از عفونت نوروویروس است. لازم به ذکر است که ضدعفونی کننده دست در برابر نوروویروس خوب عمل نمی‌کند. بنابراین شستن دست همیشه بهترین راه حل است. دست‌های خود را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. می‌توانید علاوه بر شستن دست، از ضدعفونی کننده نیز استفاده کنید. اما این جایگزین شستن نیست.

شستن دست‌ها در شرایط زیر توصیه می‌شود:

  • بعد از استفاده از توالت یا تعویض پوشک
  • قبل از خوردن، آماده کردن یا دست زدن به غذا
  • قبل از دادن دارو به خود یا شخص دیگری

۲. مواد غذایی را به دقت آماده کنید

قبل از تهیه و خوردن غذا نکات زیر را به خاطر داشته باشید.

  • میوه‌ها و سبزیجات را با دقت بشویید.
  • غذاها را به طور کامل تا دمای حداقل 145 درجه فارنهایت بپزید. توجه داشته باشید که نورویروس‌ها نسبتاً در برابر گرما مقاوم هستند. آن‌ها می توانند در دمای 145 درجه فارنهایت زنده بمانند. فرآیندهای بخارپز کردن سریع ممکن است در از بین بردن عفونت نوروویروس چندان موثر نباشد.
  • غذاهایی که ممکن است به نوروویروس آلوده باشند باید دور ریخته شوند.
  • در مدت بیماری و حداقل تا دو روز پس از پایان علائم، نباید برای دیگران غذا تهیه کنید یا مراقبت‌های بهداشتی ارائه دهید.

۳. سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید

سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید
  • پس از استفراغ یا دفع اسهال، تمام ناحیه سرویس بهداشتی را به طور کامل تمیز و ضدعفونی کنید. به این منظور دستکش‌های لاستیکی یا یکبار مصرف بپوشید. سپس محل را با استفاده سفیدکننده‌ها ضدعفونی کنید. اجازه دهید محلول ضدعفونی کننده حداقل به مدت پنج دقیقه در محل بماند. سپس دوباره کل ناحیه را با آب گرم و صابون تمیز کنید.
  • برای اطمینان از ایمن بودن مواد غذایی در برابر نوروویروس، ظروف آشپزخانه، پیشخوان‌ها و سطوح را قبل از تهیه و صرف، تمیز و ضدعفونی کنید.

۴. برای جلوگیری از عفونت نوروویروس، لباس‌‌ها را به خوبی بشویید

  • لباس‌ها یا ملحفه‌هایی که ممکن است با استفراغ یا مدفوع آلوده شده باشند را فورا بشویید.
  • وسایل کثیف را با احتیاط و بدون تکان دادن درون ماشین لباسشویی بریزید.
  • هنگام دست زدن به وسایل کثیف از دستکش لاستیکی یا یکبار مصرف استفاده کنید و پس از آن دستان خود را بشویید.
  • اقلام را با مواد شوینده (ماده تمیز کننده) و آب داغ در حداکثر طول چرخه موجود بشویید. توصیه می‌شود لباس‌ها را حتما اتو کنید.

نحوه درمان عفونت نوروویروس چگونه است؟

 هیچ داروی خاصی برای درمان افراد مبتلا به عفونت نوروویروس وجود ندارد. اگر به بیماری نوروویروس مبتلا هستید، باید مایعات زیادی بنوشید تا مایعات از دست رفته ناشی از استفراغ و اسهال جایگزین شود. این به جلوگیری از کم آبی بدن کمک می‌کند.

توصیه می‌شود برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا کم آبی ناشی از عفونت نوروویروس می‌تواند به شدت به بدن آسیب برساند و عوارض جدی را به دنبال داشته باشد.

بیماری نوروویروس چقدر طول می‌کشد؟

با رعایت توصیه‌های پزشک، اکثر افراد مبتلا به بیماری نوروویروس در عرض 1 تا 3 روز بهبود می‌یابند. اکثر افراد هیچ اثر طولانی مدت ندارند. اما در برخی افراد، کم آبی بدن می‌تواند نگران کننده باشد. گاهی اوقات نیز افراد آلوده ممکن است به مدت یک هفته یا بیشتر، علائم خفیف‌تری از بیماری ‌را تجربه کنند.

سخن پایانی

در فصول سرد سال باید بیشتر مراقب بیماری‌های واگیردار بود. عفونت نوروویروس نیز از این قبیل بیماری‌ها است. این عفونت، با نام آنفولانزای معده نیز شناخته می‌شود. علائم ناشی از نوروویروس می‌توانند باعث کم آبی شدید بدن، ضعف، اسهال، استفراغ و تب شوند.

نکته‌ی مهم در رابطه با این بیماری این است که نباید آن را با آنفولانزا اشتباه گرفت. گاهی اوقات بیمار خودسرانه به مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای ضدویروسی می‌پردازد. اما این کار نتیجه‌ای جز مقاوم‌تر کردن عامل بیماری در پی نخواهد داشت. پس توصیه می‌شود در صورت داشتن علائم، در وهله اول به پزشک مراجعه کنید. حتما از مایعات فراوان نیز استفاده کنید.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

واژه نامه

acute gastroenteritis [1]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا