در خرید سانتریفوژ پی آر پی به چه نکاتی توجه کنیم؟
سانتریفیوژ دستگاهی است که اساس آن گریز از مرکز است. بدین معنی که اجزای یک ماده را بر اساس چگالی از یکدیگر جدا میکند. این تجهیز در انواع مختلفی تولید میشود. یکی از این مدلها سانتریفوژ پی آر پی است.
امروزه پلاسمای غنی از پلاکت در بسیاری از حوزههای پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. این فراورده با نام PRP نیز شناخته میشود. برای آماده سازی PRP، لازم است از سانتریفیوژ پی آر پی استفاده شود.
اما آیا هر سانتریفیوژی برای PRP مناسب است؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی این مطلب بپردازیم و ضمن آن نکات مهم در خرید سانتریفوژ پی آر پی را بیان کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
چگونه پلاکتها را متراکم کنیم؟
خون از گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاسما و پلاکتها تشکیل شده است. فرض کنید یک لوله حاوی خون را برای چندین ساعت روی میز بگذارید. در نهایت خون به ترتیب زیر به سه لایه مجزا تقسیم میشود.
- گلبولهای قرمز (RBC) در پایین ترین قسمت
- گلبولهای سفید و پلاکتها در یک لایه نازک بالای گلبولهای قرمز. (به این لایه بافی کوت نیز گفته میشود)
- پلاسما در بخش بالایی
سانتریفوژ پی آر پی فرآیند رسوب گذاری را تسریع میکند. به کمک دستگاه سانتریفیوژ، ذرات خون از محور چرخش دور می شوند. ذرات با چگالی بالاتر با سرعت بیشتری حرکت میکنند و از ذرات با چگالی کمتر و کوچکتر جدا میشوند.
مناسبترین پروتکل سانتریفوژ پی آر پی چیست؟
محاسبهی دقیق سرعت، نیرو و مدت زمان مورد نیاز برای جداسازی اجزای خون بسیار مهم است.
اما باید بدانید که این فاکتورها تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند. به عنوان مثال، نیروی گریز از مرکز با فاصله از محور چرخش ارتباط دارد. بنابراین، با تغییر ابعاد لوله و یا مدل روتور، نیروی نسبی گریز از مرکز تغییر خواهد کرد.
به همین دلیل نمیتوان یک پروتکل دقیق برای سانتریفیوژ کردن را بیان کرد. در واقع دستیابی به بهتریت غلظت پلاکت، به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله ابعاد سانتریفوژ پی آر پی، ابعاد لوله، میزان نمونه و … .
در خرید سانتریفوژ پی آر پی به چه نکاتی توجه کنیم؟
در ادامه، توصیههای کلیدی در مورد نحوه انتخاب بهترین سانتریفوژ پی آر پی را مرور خواهیم کرد.
۱. انتخاب مدل سانتریفیوژ پی آر پی
شاید با این سوال مواجه شوید که آیا هر سانتریفوژی برای PRP مناسب است؟
به طور کلی برای آماده سازی PRP از سانتریفیوژهای کوچک دورپایین استفاده میشود. روتورهای زاویه متغیر یا swing out انتخاب بهتری برای یک سانتریفوژ PRP هستند. زیرا امکان جداسازی بهتر اجزای پلاسما را بر اساس چگالی آنها فراهم میکنند. علاوه بر این، سطح تروما و آسیب سلولی را نسبت به روتور زاویه ثابت کاهش میدهند. در نتیجه کیفیت PRP بهتر خواهد بود.
۲. دمای مناسب برای سانتریفوژ PRP
فرایند سانتریفیوژ PRP معمولاً در دمای اتاق انجام میشود. راهنمای فنی انجمن بانک خون آمریکا دمای 20 الی 24 درجه سانتیگراد را توصیه میکند. با این وجود، برخی شواهد نشان میدهند که دمای پایینتر (یعنی حدود 12 الی 16 درجه سانتیگراد) ممکن است بازیابی و زنده ماندن پلاکت را بهبود بخشد. به همین دلیل حین انتخاب سانتریفوژ PRP لازم نیست حتما از مدلهای یخچالدار استفاده کنید.
۳. نیروی گریز از مرکز مناسب
به طور کلی آزمایشگاهها و مطبها از دستگاههای دورپایین به عنوان سانتریفوژ پی آر پی استفاده میکنند. تحقیقات فعلی نشان میدهد که سانتریفیوژ با نیروی گریز از مرکز متوسط به مدت 10 الی15 دقیقه بیشترین افزایش در غلظت پلاکتها را به همراه دارد.
سانتریفوژ پی آر پی پل ایدهآلتجهیز
سانتریفوژ پی آر پی شرکت پل ایدهآل تجهیز با قابلیت چرخش تا (RPM) 7,000 طراحی شده است. ماکزیمم نیروی گریز از مرکز نسبی این سانتریفوژ (RCF) 5,643 است. سانتریفیوژ PIT140 ابعادی کوچک دارد. به دلیل دارا بودن موتور پرقدرت Brushless و کم صدا، گزینهی ایده آلی برای نیازهای متخصصین و محققین است. از کاربردهای این دستکاه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سانتریفیوژ کردن لولههای مختلف
- انجام تستهای گروه خونی
- جداسازی سرم
- کراس مچ
- آزمایش فاکتورها انعقادی
- آزمایشات PRP
اغلب سانتریفوژهای کوچک رومیزی غالبا تا سرعت چرخش 4000 دور بر دقیقه را پوشش میدهند. اما سانتریفوژ PIT140 قابلیت تنظیم سرعت از 500 تا 7000 دور بر دقیقه را دارد.
این دستگاه قابلیت تعویض روتور را دارد. به همین دلیل برای انواع لولهها مناسب است.