
روز جهانی بهداشت (آپدیت سال ۲۰۲۰)
از دیرباز تا کنون، بشر همواره در تلاش بوده است عمری طولانی داشته باشد. انسانها در گذر زمان متوجه این مسئله شدند که طول عمر زیاد، نیازمند توجه کافی به سلامت جسم و روان است. اما تجربه ثابت کرده است که همواره عوامل متعددی وجود دارند که انسان را در معرض ابتلا به بیماریهای گوناگونی قرار میدهند و سلامت او را به خطر میندازند.
روز جهانی بهداشت هر ساله در روز ۷ آوریل (۱۸ فروردین) مصادف با سالگرد تاسیس سازمان بهداشت جهانی[۱] گرامی داشته میشود. این روز فرصتی را ایجاد میکند تا توجه جهان به موضوع بهداشت جهانی جلب شده و آگاهی عمومی از طریق کمپینهای مختلف افزایش یابد. به منظور تاکید بر موضوعات مرتبط در حوزهی سلامت بشر، هر ساله شعار و موضوعی برای این روز انتخاب میشود و بدین وسیله برای تمام افراد جهان فرصتی ایجاد میگردد تا در فعالیتهایی که باعث بهبود سلامت همگانی میشود، مشارکت داشته باشند.
روز جهانی بهداشت فرصتی مغتنم است تا وزرای بهداشت کشورهای مختلف در جهت گسترش و بهبود پوشش همگانی سلامت عمل کرده و اقدامات صورت گرفته را به اطلاع عموم برسانند.
روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰
پرستاران و سایر کارکنان بخش بهداشت و درمان، نقشی اساسی در حفظ سلامت جهان دارند. با توجه به شیوع کرونا ویروس (Covid 19) در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰، پرستاران با ارائهی خدمات بهداشتی و مراقبتی، صحبت با بیماران برای رفع ترس و وحشت نسبت به این بیماری و انجام نمونهگیری برای تشخیص این ویروس، در صدر مقابله با کرونا ویروس قرار دارند. درحقیقت میتوان گفت بدون وجود پرستاران، جهان قادر به مقابله با این ویروس نیست.
به همین دلیل، در روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی سعی دارد تا جایگاه ویژهی پرستاران و ماماها و نقش مهمی که این افراد در تامین سلامت جامعه ایفا میکنند را برجسته نماید و همچنین خواستار تقویت نیروی کار پرستاری و ماما شود. به گفتهی این سازمان، چنانچه نیروی کار پرستاری و مامایی به اندازه کافی قوی باشد، میتوان اطمینان حاصل کرد که همه افراد، در سراسر جهان، خدمات درمانی مورد نیاز خود را دریافت میکنند.
از این رو، روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰، به پرستاران و ماماها اختصاص یافته و شعار: “پشتیبان پرستاران و ماماها باشیم[۲]“ برای این روز انتخاب شده است.
روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰ فرصت مناسبی است تا در آن از زحمات کادر پرستاری قدردانی شود و برنامهریزیهایی برای کمک به این نیروی کار، در جهت بهبود سلامت و رفاه جامعه صورت گیرد.
اهداف اصلی سازمان بهداشت جهانی در روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰
- سرمایه گذاری بیشتر روی نیروی کار پرستار و ماما به جهت افزایش توان این افراد در ارائهی خدمات درمانی
- استخدام پرستاران متخصص بیشتر
- حمایت از پرستاران و ماماها و کمک به آنها در ارتقاء سلامت عمومی و پیشگیری از بیماریها
چرا باید به تقویت نیروی پرستاری و مامایی پرداخته شود؟
- مطابق با آنچه سازمان بهداشت جهانی به مناسب روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰ منتشر کرده است، تقویت نیروی پرستاری و مامایی، یکی از مهمترین کارهایی است که میتوان برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت و بهبود سلامت در سطح جهانی انجام داد. علاوهبر این، دلایل بسیار زیادی برای تقویت نیروی پرستاری وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرستاران و ماماها نقش مهمی در مراقبت از مردم، به ویژه در مواقع شیوع بیماریهای مختلف، ایفا میکنند.
- دستیابی به سلامت عمومی، به حضور تعداد کافی پرستار آموزش دیده و تحصیل کرده بستگی دارد. شایان ذکر است که این افراد باید متناسب با خدمات و کیفیت مراقبتهایی که ارائه میدهند، پشتیبانی و حمایت شوند.
- پرستاران و ماماها با برقراری ارتباطی صمیمانه با بیماران برای جلب رضابت و اعتماد این افراد تلاش میکنند. این روابط سبب میشود تا تصویر کاملی از وضعیت سلامت فرد به دست آورند و در نتیجه ارائهی خدمات درمانی و مراقبتی به بهترین نحو ممکن انجام شود.
- با سرمایهگذاری بیشتر برای جذب نیروی کار ماما، میتوان از بروز بیش از ۸۰ درصد از مرگ و میر مادران و نوزادان که امروزه رخ میدهد، جلوگیری کرد. همچنین حضور ماما، از شروع دوران بارداری تا پایان دوره پس از زایمان، سبب پیشگیری از بروز حدود یک چهارم زایمانهای زودرس میشود.
- وجود نیروی پرستاری و مامایی، برای دستیابی به پوشش جهانی بهداشت ضروری است.
- آموزش پرستاران و ماماها با استفاده از استانداردهای بین المللی، امری واجب است. این کار نه تنها از نظر اقتصادی مزیتهایی را به همراه دارد بلکه سبب افزایش کیفیت خدمات مراقبتی برای همهی افراد جامعه میشود.
- در بسیاری از کشورها، هنوز لازم است تا اقدامات بیشتری برای ایجاد محیط کاری ایمن پرستاران و ماماها صورت گیرد. در سال ۲۰۲۰ هدف سازمان بهداشت جهانی آن است تا این اطمینان حاصل شود که همه پرستاران و ماماها در محیطی کار میکنند که از آسیب در امان بوده و مورد احترام همکاران پزشکی و افراد جامعه هستند.
- با توسعه پرستاری و مامایی، کشورها میتوانند به اهداف سه گانه بهبود سلامت، ارتقاء برابری جنسیتی و حمایت از رشد اقتصادی دست یابند.
پشتیبان و قدردان زحمات پرستاران هستیم
با توجه به شیوع ویروس کرونا در چند ماههی اخیر، ترس، وحشت، نگرانی و اضطراب بر جامعه سایه افکنده است و تعداد بیمارانی که در حال پُر کردن تختهای بیمارستان هستند، همواره رو به افزایش است. اما در این میان، جامعهی پرستاری، با از جان گذشتگی برای نجات هم وطنان خود، در جهت رفع این بیماری تلاش میکنند. پرسنل بخش بهداشت و درمان بار سنگینی بر دوش میکشند، این افراد نمیتوانند در کنار عزیزان خود باشند و همواره در معرض خطر ابتلا به این بیماری و یا از دست دادن جان خود قرار دارند.
پرستاران عزیز با قرارگرفتن در خط مقدم مبارزه با این بیماری، باردیگر مفاهیم ایثار، فداکاری و گذشت را در حد اعلای خود زنده کردند و ارزش کار این عزیزان و تعهدی که به سلامت مردم دارند، بر هیچ کس پوشیده نیست.
امسال، با توجه به هجوم ویروس کرونا، همهی ما باید نقش مهم جامعهی پرستاری در مراقبت از مردم را بشناسیم و از آنها تشکر کنیم که شجاعانه در خط مقدم مبارزه با این ویروس خدمت میکنند.
فداکاری آنها الهام بخش واقعی است و ما مفتخریم که قدردان زحمات این افراد باشیم.
جایگاهتان همیشه در جامعه و قلب مردم محترم است.
روز جهانی بهداشت ۲۰۱۹

هدف روز جهانی بهداشت ۲۰۱۹
دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب، جزو حقوق بشر محسوب میشود. اکنون زمان آن است تا خدمات بهداشتی برای همه قابل دستیابی باشد.
پوشش همگانی سلامت[۳] بدین معنا است که تمامی افراد بتوانند در هر زمان و مکانی که قرار دارند، در صورت نیاز و بدون مشکل مالی، بتوانند به خدمات بهداشتی مناسب و با کیفیت دسترسی داشته باشند.
حداقل نیمی از جمعیت جهان، به خدمات بهداشتی مورد نیازشان دسترسی ندارند و هر ساله چیزی در حدود ۱۰۰ میلیون نفر به علت پرداخت هزینههای سنگین سلامتشان به فقر مطلق دچار میشوند.
دسترسی به مراقبتهای بهداشتی مناسب، جزء حقوق بشر محسوب میشود و هر شخص باید بتواند به اطلاعات و مراقبتهای بهداشتی مورد نیاز خود، دسترسی داشته باشد و بتواند سلامت خود و اعضای خانواده خود را تامین نماید.
کیفیت و دسترسی به مراقبتهای بهداشتی اولیه، پایه و اساس پوشش همگانی سلامت را شامل میشوند. هرساله در سراسر جهان خدمات سلامتی با کیفیت پایین و غیر ایمن، زندگیهای بسیاری را نابود میکند و باعث هدر رفتن هزاران میلیارد دلار میشود.
تمامی افراد، خانوادهها و اعضای جامعه باید قادر باشند تا در نزدیکی محل سکونت و محل کار، به مراقبتهای بهداشتی اولیه با کیفیت دسترسی داشته و بتوانند بیشتر نیازهای مرتبط با سلامتیشان را تامین نمایند.
در اصل مراقبتهای بهداشتی اولیه نه فقط درمان یک بیماری و یا بر طرف کردن یک اختلال، بلکه به معنای مراقبت از افراد و کمککردن به آنها برای بهبود وضعیت تندرستی و سلامتیشان است.
مراقبتهای بهداشتی اولیه میتواند اکثر نیازهای مربوط به سلامتی شامل خدمات نظارتبر مشکلات سلامتی، واکسیناسیون، آگاهی از راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری، درمان کوتاه مدت و بلند مدت بیماریها و توانبخشی را فراهم آورد.
مراقبتهای بهداشتی اولیه روشی مقرون به صرفه و عادلانه جهت فراهمآوردن خدمات بهداشتی برای کشورهای مختلف و کمک به آنها برای حرکت به سمت پوشش همگانی سلامت است.
یک نظام سلامت با مراقبتهای بهداشتی اولیهی مناسب و با کیفیت، تاثیر بهتری در سلامت جامعه داشته و میتواند خدمات بهداشتی را با هزینهی کمتر و کیفیت بیشتر فراهم آورد.
هدف روز جهانی بهداشت ۲۰۱۹ آن است تا به درک بهتر مردم از پوشش همگانی سلامت کمک کرده و بگوید چه خدماتی را باید شامل شود. همچنین در این روز سازمان بهداشت جهانی محتوای بصری و مطالبی را به منظور افزایش آگاهی مردم در این زمینه انتشار خواهد داد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد روز جهانی بهداشت ۲۰۱۹، بر روی لینک زیر کلیک فرمایید:
روز جهانی بهداشت در چه تاریخی برگزار میشود؟
هرساله، سالروز تاسیس سازمان بهداشت جهانی، در هفتم آوریل که مصادف با ۱۸ فروردین ماه است، با نام روز جهانی بهداشت گرامی داشته میشود.
هدف از برگزاری روز جهانی بهداشت چیست؟
روز جهانی بهداشت، فرصتی را ایجاد میکند تا توجه جهان به موضوع بهداشت جهانی جلب شده و آگاهی عمومی از طریق کمپینهای مختلف افزایش یابد. این روز فرصتی مغتنم است تا وزرای بهداشت کشورهای مختلف در جهت گسترش و بهبود پوشش همگانی سلامت عمل کرده و اقدامات صورت گرفتهی را به اطلاع عموم برسانند.
شعار روز جهانی بهداشت ۲۰۱۹ چیست؟
پوشش همگانی سلامت، برای همه در هر مکان
شعار روز جهانی بهداشت ۲۰۲۰ چیست؟
پشتیبان پرستاران و ماماها باشیم
سایر مقالات
واژهنامه:
Universal health coverage | [۳] | Support Nurses and Midwives | [۲] | (World Health Organization (WHO | [۱] |