سلامت

علل کبود شدن پوست در قسمت‌های مختلف بدن

تهیه و تنظیم: دکتر محمد قهری

کبودی در قسمت‌های مختلف پوست بدن در ۱۲ تا ۵۵ درصد افراد ممکن است ظاهر شود. این کبودی‌ها به رنگ سیاه یا آبی است و یک علت زمینه‌ای قابل درمان دارد. در ادامه قصد داریم به بررسی علل کبود شدن پوست در قسمت‌های مختلف بدن بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

علل کبود شدن پوست در قسمت‌های مختلف بدن

علل کبود شدن پوست

سبک زندگی

کبودی بدن ممکن است به دلیل سبک زندگی مثلا ورزشکار بودن و یا یک شغل یا فعالیت بدنی خاص که براثر صدمات، افتادن یا برخورد ایجاد شود.

دیابت و سن

برای افراد مسن‌تر، یک ضربه یا لمس جزئی روی بازو هم ممکن است کبودی ایجاد کند زیرا با افزایش سن رگ‌ها شکننده‌تر می‌شود.

نور خورشید

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید می‌تواند دیواره‌های رگ‌های خونی را ضعیف کند و به گسترش نوعی کبودی در افراد مسن به نام “پورپورای اکتینیک” یا پورپورای پیری منجرشود.

مصرف برخی داروها

پلاکت‌ها خونریزی را متوقف می‌کنند و لخته کننده خون هستند. داروهای رقیق کننده خون یا مسکن ها، مصرف وارفارین یا استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن عملکرد طبیعی پلاکت‌های خون را مسدود می‌کنند و منجر به کبودی بدن می‌شوند.

کبود شدن پوست به دلیل استروئیدها

آسم، بیماری انسدادی مزمن ریه، اگزما و آرتریت روماتوئید برخی از بیماری‌هایی هستند که با کورتیکواستروئیدها درمان می‌شوند. مصرف کورتیکواستروئیدها می تواند منجر به نازکی پوست وکبودی  ‌آسان شود.

میزان کم پلاکت خون

یک اختلال نادر پلاکتی در بروز چنین کبودی هایی نقش دارد. ممکن است پلاکت کافی وجود نداشته یا پلاکت های بدن به طور طبیعی کار نکنند. ترومبوسیتوپنی ایمنولوژیک (تعداد پایین پلاکت) ممکن است شامل پورپورا یا پتشی (لکه های قرمز کوچک و مسطح زیر پوست) باشد. ترومبوسیتوپنی می‌تواند در دوران بارداری نیز ایجاد شود.

اختلال خونریزی

کبودی به خودی خود می‌تواند جزئی باشد. اما هنگامی که با علائم دیگری مانند خونریزی بینی، پریودهای شدید یا خونریزی بیش از حد پس از جراحی همراه شود، ممکن است مشکلی فراتر از یک کبودی تصادفی باشد. بنابراین، اگر الگوهای خونریزی غیرطبیعی در کنار کبودی‌های آسان ظاهر شوند، ممکن است اختلالی در خونریزی وجود داشته باشد. شایع ترین اختلال خونریزی، بیماری “فون ویلبراند” است که یک بیماری ژنتیکی است که در اثر کمبود یا نقص پروتئین لخته کننده ایجاد می‌شود.

آسیب کبدی

بسیاری از مسائل می توانند باعث آسیب به کبد شوند. از هپاتیت C گرفته تا بیماری‌های کبدی مرتبط با الکل که باعث می‌شود تعداد پلاکت‌های کمتری در خون در گردش باشد. این موضوع می‌تواند نتیجه میزان پایین ترومبوپوئیتین کبدی باشد. همچنین ممکن است فرد هم بیماری کبدی و هم اختلال خونریزی داشته باشد.

کبود شدن بدن به دلیل سرطان خون

کبودی بدن یک علامت رایج نادر در افراد مبتلا به سرطان خون است. افراد به دلیل کمبود سلول‌های خونی سالم در مغز استخوان و کمبود پلاکت دچار این کبودی‌ها می‌شوند. یکی از نشانه‌های کبودی مرتبط با سرطان این است که این کبودی‌ها در مکان‌های غیرمنتظره مانند پشت فرد یا دست‌ها ظاهر می‌شوند. افراد اغلب در یک زمان چندین کبودی غیرقابل توضیح را در بدن خود مشاهده می‌کنند. از بین رفتن این کبودی‌ها ممکن است بیش از یک هفته طول بکشد و کبودی‌های جدید به مدت سه روز ظاهر می‌شود.

ویتامین‌هایC ، K و B12

این ویتامین‌‌ها، در کمک به  تشکیل لخته خون نقش مهمی ایفا می‌کنند. هنگامی‌که این ریزمغذی‌ها به‌اندازه کافی دریافت نشود، حتی یک کبودی جزئی می‌تواند خونریزی بزرگی ایجاد کند.

سخن پایانی

همانطور که در بخش مقدمه گفته شد، کبودی بدن در قسمت‌های مختلف پوست در ۱۲ الی ۵۵ درصد افراد ممکن است ظاهر شود.
به‌طور کلی کبودی‌های جزئی نیازی به درمان ندارند و خود به خود از بین می‌روند. اما در موارد زیر لازم است به پزشک مراجعه شود:

  • کبودی‌های قابل توجه کوچک یا بزرگ بدون علت شناخته شده و دردناک
  • کبودی همراه با عفونت
  • کبودی‌هایی که به نظر نمی‌رسد در حال بهبود یا محو شدن باشد

منبع استفاده شده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا