اطلس قارچ شناسی

جنس آکرومونیوم

هیفومیست‌های شفاف

جنس آکرومونیوم: نام دیگراین قارچ سفالوسپوریوم و شامل 100 گونه می‌باشد که اکثر آن‌ها ساپروب هستند تا کنون 12 گونه بعنوان عامل بیماری در انسان شناخته شده است. بیماریزائی این قارچ عمدتا محدود به گیاهان و حشرات است ولی گزارش‌های متعددی برای بیماریزائی برخی از گونه‌های آن مانند Acremonium liliense، A.falciforme، A.recifei و A.restrictum در انسان وجود دارد که می‌توانند مایستوما، کراتیت، ضایعات جلدی، انیکومایکوز، آرتریت و حتی مننژیت را ایجاد نمایند. 
مشخصات کلنی: این قارچ با رشد کمی سریع، در مدت 7 روز قطر کلنی آن به حدود 40-44 میلی متر می‌رسد. در ابتدا کلنی بهم فشرده و متراکم بوده ولی بزودی تمایل به پخش و گسترش در روی محیط کشت پیدا می‌کند. منظره کلنی صاف، نمدی شکل یا دانه‌ای و یا پودری و دارای شیارهای غیر منظم می‌باشد ( البته اغلب به صورت شعاعی و چین خورده است). رنگ کلنی بر حسب گونه‌های آن متفاوت و معمولا به رنگ سفید، خاکستری، قرمز روشن، ارغوانی، کرم مایل به زرد، نارنجی یا لیموئی و صورتی دیده می‌شود. پشت کلنی بی‌رنگ یا زرد قهوه‌ای و یا ارغوانی است، برخی از قارچ‌ها وجود دارند که اسپورهای آن‌ها به صورت توده‌های مرطوب در نوک سلول‌های کنیدیوژنوس مستقیم و طویل تولید می‌شوند، این‌ها عمدتا در درجه پیچیدگی انشعابات کنیدیوفور با هم تفاوت دارند، ساده‌ترین آن‌ها گروه وسیع آکرومونیوم می‌باشند. 
ساختمان میکروسکوپی: میسلیوم‌های رویشی نازک، منشعب با تیغه‌های میانی دارد. دارای کونیدیوفور مشخص و واضحی نبوده و در اصل سلول‌های مولد کونیدیا مستقیما از میسلیوم‌های رویشی ریشه گرفته‌اند. کونیدی‌ها عمدتا تک سلولی بوده به اشکال کروی، بیضوی، استوانه‌ای شکل و کمی خمیده، شفاف و بی‌رنگ می‌باشند که بوسیله ماده موکوئیدی و چسبناکی به یکدیگر اتصال یافته‌اند. این اتصال سست بوده و هنگام دستکاری (تهیه لام برای مشاهده میکروسکوپی) به آسانی و به سرعت پراکنده می‌شوند. عموما کنیدی‌ها بصورت توده‌های کروی بر روی میسلیوم‌های کوتاه دیده می‌شوند.
کونیدیوفوراین قارچ درصورت مشاهده، کوتاه و مستقیم به پهنای 3 میکرون و بطول 20 تا 60 میکرون و بدون تیغه میانی و شاخه‌های جانبی است. کونیدیوفوربه صورت شاخه‌های یک درمیان دراطراف می‌سلیوم هوائی بوجود می‌آید. هیف‌های این قارچ به فیالیدهای بدون انشعاب و کوتاه ختم می‌شوند که گاه طویل گردیده و در طول آن دیواره عرضی بوجود می‌آید. کنیدیا در راس کونیدیوفور ایجاد شده، تخم مرغی یا شلجمی کشیده، بیضی خمیده، شفاف و معمولا تک سلولی است و گاهی در اثر وجود یک یا دو تیغه میانی 2 تا 3 سلولی دیده می‌شوند، کونیدیا تک تک در راس کونیدیوفور ایجاد شده و در اثر فشار به یکدیگر تشکیل اسپور بهم فشرده و مجتمعی در راس آن می‌نماید که بوسیله یک ماده چسبنده به یکدیگر چسبیده‌اند ولی این اتصال بقدری سست است که در اثر دستکاری به آسانی در محیط پراکنده می‌شوند. 
 تشخیص افتراقی جنس آکرومونیوم از جنس phialophora: در آکرومونیوم کلارت (collarette) روی فیالید وجود ندارد یا در صورت وجود از رشد و توسعه بسیار محدودی برخوردار است. همچنین فیالیدها درفشی شکل و بخوبی تمایز یافته‌اند و در قاعده خود دارای دیواره عرضی می‌باشند.
تشخیص افتراقی جنس آکرومونیوم از جنس Fusarium: میکروکونیدی‌های فوزاریوم شبیه کونیدی‌های آکرومونیوم است اما فوزاریوم معمولا بسیار سریع‌تر رشد می کند و کلنی‌های آن حالت کرکی مشخص دارد.

پل ایده‌آل پارس
کلنی آکرومونیوم
کونیدیوفور سوزنی شکل و اجتماع کنیدی‌ها در رأس آن
سینماتا
کونیدیوفور و اجتماع کنیدی ها در رأس آن

© 2020 پل ایده آل پارس. تمام حقوق نزد شرکت پل ایده‌ال پارس محفوظ است.

WWW.MEDPIP.COM