اطلس قارچ شناسی

تریکودرما

هیفومیست‌های شفاف

تریکودرما: تعیین گونه در جنس تریکودرما بر اساس مرفولوژی کنیدیوفور، ضخامت stipe و درجه پیچیدگی انشعابات، شکل فیالید و اندازه آن و شکل و اندازه کنیدیا می‌باشد. مرفولوژی کونیدی از اهمیت کلی در شناسایی برخوردار است زیرا گونه‌های مختلف کلنی یکسانی دارند. کلنی آن رشد سریعی دارد بطوریکه در مدت 5 روز تمام سطح بوات دوپتری را می‌پوشاند. کلنی در ابتدا صاف و نازک بوده و سپس دستجات پشمی سفید رنگ بتدریج در آن ظاهر می‌شود که الیاف آن بهم فشرده شده و در اثر بوجود آمدن کونیدیا سبزرنگ، سبز خاکستری یا زرد مایل به سبز و سفید باقی می‌ماند و تولید توده انبوهی از کونیدیا درسطح کلنی می‌کند. اغلب بر روی نواحی کوچک یا مدارهای حلقوی هم مرکزروی سطح آگار رشد می‌کند. پشت کلنی خاکستری مایل به قهوه‌ای یا سیاه رنگ و یا بی‌رنگ می‌باشد. ممکن است پشت کلنی بی‌رنگ باشد (لکه‌های نا منظمی از اسپورولاسیون سبز که در اطراف پلیت بهتر دیده می‌شود ایجاد می‌شود). کشت آن از نظر رنگ به پنی‌سیلیوم خیلی شبیه است اما حالت کلنی و منظره میکروسکوپی آن با پنی‌سیلیوم فرق دارد. کونیدیوفوراین قارچ کوتاه و به شکل شاخه‌های نامنظم بوجود می‌آید، (3-2/5 میکرون) دو تا سه بار شاخه می‌زند. این شاخه‌ها به شکل چتری قرار نگرفته‌اند. کونیدیوفور درانتهای خود متورم نبوده و در راس خود ایجاد کونیدیا می‌کند که به شکل دستجات چند تائی کنار هم قرار گرفته‌اند و با توجه به اینکه در ماده چسبنده‌ای نیستند به سهولت در موقع تهیه لام از هم جدا می‌شوند. فیالیدها بیضوی یا فلاسکی شکل هستند. کونیدی‌ها کوچک، تک‌سلولی، کروی تا بیضوی، صاف، شفاف تا سبز رنگ می‌باشند و به شکل توده‌ای توپ مانند در نوک فیالیدها دیده می‌شوند. 
Trichoderma harziaum: کلنی‌ها معمولا تمام سطح پلیت را می‌پوشانند. اغلب پیرامون و محیط کلنی نامنظم است. می‌سیلیوم‌های سفید تا زرد با کونیدی‌های روشن تا زرد مایل به سبز پر رنگ ایجاد می‌نماید و پشت کلنی کم‌رنگ یا مایل به زرد است. در 5 درجه سانتی‌گراد معمولا رشدی ندارد و گاه گاهی ژرمیناسیون دارد. در 37 درجه سانتی‌گراد رشد نمی‌کند.
کونیدیوفور ساختمان خیلی منشعبی دارد. تمام این انشعابات با زاویه قائمه هستند و شکل هرمی به کونیدیوفورمی‌دهند. فیالیدها آمپولی شکل هستند و معمولا 3/5-3×7-5 میکرون می‌باشند. فیالیدهای انتهای کونیدیوفور بزرگ‌ترند و کونیدیای منفرد پدید می‌آورند. کنیدیا اغلب به صورت دستجات کوچک بهم می‌چسبند. گرد یا کروی یا گاهی تا حدودی بیضوی شکل هستند. (3/2-2/5 میکرون) و دیواره صافی دارند. 
خصوصیات تشخیص این قارچ: کونیدیوفورهای خیلی منشعب به شکل هرم، قاعده هرم شدیدا منشعب و شلوغ و راس هرم فیالیدهای کمتری دارد که بصورت تک و منفرد دیده می‌شوند. کونیدی صاف است و حدودا گرد و کروی است و طول آن در حدود 3/5 میکرون می‌باشد. درجه مطلوب برای رشد T.harzianum حدود 30 درجه سانتی‌گراد است این قارچ از خاک جنگل در اکثر نقاط دنیا جدا شده است.
Trichoderma viride: مهمترین درجه افتراق این قارچ از T.harzianum این است که در این قارچ کونیدی دارای دیواره ناصاف است. ساختمان کونیدیوفور در هر دو مانند هم است. اما در مورد T.viride ممکن است از انشعابات کمتری برخوردار باشد. (1980, Domsch et al) پیشنهاد می‌کند که کونیدی‌های 2 هفته‌ای را با عدسی روغنی میکروسکوپ برای صاف یا ناصاف بودن دیواره‌اش باید بررسی کرد.

پل ایده‌آل پارس
کونیدیوفور و استریگما
استریگمای بارور و منظره توپی شکل کنیدی‌ها
کلنی تریکودرما
قارچ تریکودرما

© 2020 پل ایده آل پارس. تمام حقوق نزد شرکت پل ایده‌ال پارس محفوظ است.

WWW.MEDPIP.COM