تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهیسمپلر

حجم ‌برداری از نمونه‌ ویسکوز در آزمایشگاه

حجم‌برداری از نمونه ویسکوز در آزمایشگاه خیلی مواقع چالش‌برانگیز است. ویسکوزیته‌ی یک سیال ممکن است باعث عدم انتقال صحیح نمونه و به خطر افتادن نتایج آزمایش گردد. به همین دلیل یادگیری نکات حجم‌‌برداری از نمونه‌ ویسکوز در آزمایشگاه اهمیت زیادی در صحت و دقت نتایج دارد.

با رعایت نکاتی که در این مطلب خواهیم گفت، می‌توانید به راحتی با این چالش مواجه شوید. پس در ادامه با ما همراه باشید.

مرور کلی بر مایعات ویسکوز یا چسبنده

نمونه ویسکوز چیست؟

برای تسلط بر حجم‌برداری، لازم است ابتدا نمونه ویسکوز و ماهیت آن‌ها را بشناسیم. ویسکوزیته، معیار مقاومت مایع در برابر جریان است. این موضوع را می‌توان به‌راحتی هنگام حجم‌برداری مشاهده کرد. آب خالص و بسیاری از بافرهای آبی ویسکوزیته پایینی دارند و به‌راحتی جریان در ظروف جریان می‌یابند. اما عسل، گلیسرول و پلی‌اتیلن گلیکول بسیار چسبناک هستند و بسیار کند جریان می‌یابند. بنابراین ممکن است حین حجم‌برداری مقداری از نمونه در نوک سمپلر یا ظرف باقی مانده و نتایج آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد.  

چگونه می‌توان بر این چالش‌ها غلبه کرد؟ بیایید چند نکته و ترفند را بررسی کنیم.

انتخاب سمپلر مناسب

چه سمپلری برای نمونه ویسکوز مناسب است؟

سمپلرهای جابجایی مثبت برای حجم‌برداری از نمونه‌ ویسکوز بهتر عمل می‌کنند. مکانیزم عملکرد این سمپلرها به‌گونه‌ای است که پیستون در تماس مستقیم با نمونه قرار دارد. به همین دلیل، حین توزیع نمونه، تمام محلول بدون توجه به ویسکوزیته از نوک سمپلر خارج می‌شود.

برای اطلاع از نحوه انتخاب سمپلر مناسب و مکانیزم مختلف سمپلرها، کلیک کنید.

آیا فقط باید از سمپلر جابه‌جایی مثبت استفاده کرد؟

سمپلرهای جابجایی مثبت، هزینه‌ی زیادی دارند و برای تمامی نمونه‌های آزمایشگاهی مناسب نیستند.

اگر سمپلر جابجایی مثبت ندارید، نگران نشوید. با استفاده از سمپلر جابجایی هوا نیز می‌توانید به دقت و درستی مورد نظر خود دست پیدا کنید. تنها باید روش مناسبی را به کاربرد که در ادامه آن را توضیح می‌دهیم.

سمپلرهای حجم ثابت پل ایده‌آل پارس

۱. روش مناسب برای حجم‌برداری از نمونه ویسکوز

اگر می‌خواهید با استفاده از سمپلر جابه‌جایی هوا با نمونه ویسکوز کار کنید، از روش حجم‌برداری معکوس استفاده کنید.

با استفاده از این روش، مقدار بیشتری از نمونه برداشته می‌شود. اما تمامی نمونه در ظرف هدف تخلیه نمی‌شود. برای این کار کافی است مراحل زیر را طی کنید:

  • اگر از سمپلر حجم متغیر استفاده می‌کنید، آن‌را روی میزان دلخواه تنظیم کنید.
  • نوک سمپلر را متصل کنید.
  • سمپلر را به صورت عمودی نگه دارید و دکمه‌ی حجم‌برداری را کاملاً فشار دهید.
  • نوک سمپلر را داخل نمونه فرو ببرید.
  • دکمه‌ی حجم‌برداری را به آرامی رها کنید.
  • حالا زمان تخلیه نمونه است.
  • سمپلر را با زاویه ۳۰ الی ۴۵ درجه نسبت به ظرف تخلیه بگیرید.
  • دکمه حجم‌برداری را تا توقف اول فشار دهید. در این حالت، مقداری از نمونه باید در نوک سمپلر باقی بماند. این حجم باقیمانده را در یک ظرف جداگانه ریخته و نوک سمپلراستفاده شده را دفع کنید.
مراحل روش حجم‌برداری معکوس با سمپلر

۲. کالیبراسیون سمپلر متناسب با نمونه ویسکوز

کالیبراسیون سمپلر متناسب با نمونه های ویسکوز

یکی دیگر از نکات مهم حین حجم‌برداری از نمونه ویسکوز، کالیبراسیون صحیح سمپلر است. اگر به صورت مکرر نیاز به حجم‌برداری از نمونه ویسکوز دارید، این موضوع را به تولید کننده سمپلر اطلاع دهید. سازندگان سمپلر و آزمایشگاه‌های کالیبراسیون می‌توانند سمپلر شما را به‌جای آب، بر اساس نمونه ویسکوز کالیبره کنند. به این ترتیب دقت آزمایش بالاتر خواهد رفت.

۳. انتخاب نوک سمپلر مناسب برای نمونه ویسکوز

انتخاب نوک سمپلر مناسب برای حجم برداری

نوک سمپلر از لوازم مصرفی پرکاربرد در آزمایشگاه‌ها است. به‌همین دلیل تامین آن می‌تواند هزینه‌های زیادی را به همراه داشته باشد. خیلی از آزمایشگاه‌ها در حین کار با نمونه ویسکوز، انتهای نوک سمپلر را برش می‌دهند. به این ترتیب نمونه بهتر خارج خواهد شد.

اما وقتی نوک سمپلر بریده می‌شود، ابعاد طراحی آن تغییر می‌کند و منجر به خطای حجم‌برداری می‌گردد. پس اگر دقت آزمایش برایتان اهمیت دارد، از نوک سمپلرهای باکیفیت و مخصوص موجود در بازار استفاده کنید.

۴. رعایت نکات حجم برداری از نمونه ویسکوز

نکات کار با نمونه ویسکوز در آزمایشگاه

حین حجم‌برداری از نمونه ویسکوز، تسلط و مهارت کاربر اهمیت بسزایی دارد. توصیه می‌شود، هنگام حجم‌برداری مایعات چسبناک، مکث طولانی‌تری در طول آسپیراسیون و همچنین تخلیه نمونه صورت گیرد.

حرکات آهسته و پیوسته هنگام فشار دادن و رها کردن دکمه حجم‌برداری نیز منجر به افزایش دقت و کیفیت نتایج می‌شود.

۵. تمرین، تمرین، تمرین

مانند تسلط بر هر مهارتی، حجم‌برداری از انواع مایعات و استفاده از برندهای مختلف سمپلر، نیازمند تمرین است. تمرین با انواع مختلف سمپلر باعث افزایش دقت و صحت نتایج می‌شود. حین تمرین می‎‌توانید از گلیسرول، روغن‌های غذایی و حتی مایع ظرفشویی استفاده نمایید. گاهی اوقات رقیق کردن محلول تا غلظت مشخص یا گرم کردن محلول (اگر انجام این کار باعث تجزیه محلول نمی‌شود) نیز ویسکوزیته را کاهش می‌دهد.

سخن پایانی

هر آزمایشگاهی ممکن است با نمونه ویسکوز کار کند. به عنوان مثال  روغن‌های خوراکی در صنایع غذایی. یا مایعات شوینده در کارخانه‌های تولید محصولات بهداشتی. به همین دلیل تسلط بر حجم‌برداری از نمونه ویسکوز اهمیت زیادی در دست‌یابی به نتیجه مطلوب دارد. در این مطلب سعی کردیم نکات مهم حجم ‌برداری از نمونه‌ ویسکوز در آزمایشگاه را بیان کنیم.

آیا تا به حال در حجم‌برداری از نمونه‌ها با مشکل مواجه شده‌اید؟

تجربیات خود را به صورت کامنت (دیدگاه) با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

هر آزمایشگاهی ممکن است با نمونه ویسکوز کار کند. به عنوان مثال در آزمایشگاه‌های صنایع غذایی، آزمایش روغن‌های خوراکی مستلزم حجم‌برداری از آن‌ها است. یا در آزمایشگاه‌های تولید لوزام بهداشتی، ممکن است کیفیت مایعات شوینده مورد بررسی قرار گیرد. به همین دلیل تسلط بر حجم‌برداری از نمونه ویسکوز اهمیت زیادی در دست‌یابی به نتیجه مطلوب دارد. در این مطلب سعی کردیم نکات مهم حجم ‌برداری از نمونه‌ ویسکوز در آزمایشگاه را بیان کنیم.

آیا تا به حال در حجم‌برداری از نمونه‌ها با مشکل مواجه شده‌اید؟

تجربیات خود را به صورت کامنت (دیدگاه) با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا