سلامت

وجود خون در منی مردان به چه معناست و چقدر خطرناک است؟

گیف معرفی سیتزبث پل ایده آل پارس

یافتن خون در منی مردان (خون در اسپرم) می تواند نگران کننده باشد. با این حال، در بیشتر موارد جدی نیست. خون در منی ممکن است باعث شود منی به رنگ قرمز یا مایل به قهوه‌ای به نظر برسد. معمولا بدون درد است. اما ممکن است باعث نگرانی شود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی علل بروز این مشکل، خطرات آن و نحوه درمان بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

وجود خون در منی مردان طبیعی است؟

هماتوسپرمی

وجود خون در منی مردان با اصـــطلاح پزشکی هماتوسپرمی (haematospermia) نیز شناخته می‌شود. این مشکل طبیعی نیست، اما نسبتاً شایع است. اکثر مردانی که دچار این عارضه هستند معمولا آن را به صورت دوره‌ای تجربه می‌کنند.

مردان در هر سنی بعد از بلوغ  ممکن است هماتوسپرمی  را تجربه کنند. اما در مردان ۳۰ تا ۴۰ سال و در مردان بالای ۵۰ سال که غده پروستات بزرگ شده‌ای دارند، بیشتر شایع است. البته در بیشتر موارد، اگر خون در منی مردان با علائم دیگری همراه نباشد، خود به خود از بین می‌رود.

چه چیزی باعث دیده شدن خون در منی می‌شود؟

منی شامل اسپرم و مایعاتی است که توسط پروستات و سایر غدد آزاد می شود. این مایعات که انزال نیز نامیده می شود، هنگام عبور از یک سری لوله ها به مجرای ادرار برای انزال به اسپرم می پیوندند. برخی شرایط می توانند رگ‌های خونی را در این مسیر یا در طول مسیر ادراری به مجرای ادرار بشکنند. سپس خون از رگ‌های آسیب دیده به مایع منی، ادرار یا هر دو نشت می کند.

خون در منی مردان می‌تواند در اثر التهاب، عفونت، انسداد یا آسیب در هر نقطه از دستگاه تناسلی مرد، از جمله بیضه‌ها، اپیدیدیم، واز دفران، وزیکول‌های منی و غده پروستات ایجاد شود.

آیا هماتوسپرمی به معنای ابتلا به سرطان است؟

خون در مایع منی

هماتوسپرمی می‌تواند یکی از نشانه‌های سرطان پروستات باشد. به ویژه در مردان بالای ۴۰ سال. با این حال، اکثریت قریب به اتفاق مردانی که در منی خود خون مشاهده کرده‌‌اند، پس از مراجعه به متخصص اورولوژی، سرطان زمینه‌ای نداشته‌اند.

چه شرایطی می تواند باعث ایجاد خون در منی مردان شود؟

علل احتمالی زیادی برای این امر وجود دارد. در مردان جوان (زیر ۴۰ سال)، عفونت شایع ترین علت است. این می تواند به دلیل عفونت دستگاه ادراری یا عفونت‌های مقاربتی (STIs)، مانند سوزاک یا کلامیدیا باشد.

خون در مایع منی ممکن است گاهی پس از یک روش اورولوژی ، مانند بیوپسی پروستات یا وازکتومی اتفاق بیفتد. پس از بیوپسی پروستات، ممکن است ۲۰ بار انزال طول بکشد تا اینکه خونی وجود نداشته باشد.

پرهیز طولانی مدت از رابطه جنسی یا رابطه جنسی طولانی مدت یا خودارضایی نیز می تواند باعث ایجاد خون در مایع منی شود.

بزرگ شدن خوش خیم پروستات (که به عنوان BPH یا هیپرتروفی خوش خیم پروستات شناخته می شود)، می‌تواند باعث تغییر در ادرار و گاهی اوقات خون در مایع منی شود.

سرطان پروستات می تواند باعث ایجاد خون در مایع منی شود، اما این یک علت شایع نیست.

فشار خون شدید و کنترل نشده می‌تواند باعث ایجاد خون در منی مردان شود.

علل دیگر هماتوسپرمی، عبارتند از:

  • بیماری سل
  • عفونت‌های انگلی
  • سرطان بیضه
  • بیماری هایی که بر لخته شدن خون تأثیر می گذارند، مانند هموفیلی و بیماری مزمن کبد
  • داروهای ضد انعقاد

این عارضه چقدر خطرناک است و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

توصیه می‌شود در صورت مشاهده خون در مایع منی به پزشک مراجعه کنید. اگر علت بروز این مشکل جدی نباشد، معمولا خود به خود و بدون مصرف دارو برطرف خواهد شد. اما اگر علائم دیگری دارید، مانند درد در هنگام انزال، یا اگر چیزی وجود دارد که فکر می کنید باعث ایجاد علائم یا بدتر شدن آن می شود، به پزشک خود اطلاع دهید.

مراجعه به پزشک عمومی در وهله اول بهترین انتخاب است. در صورت لزوم می‌تواند شما را به متخصص اورولوژی ارجاع دهد.

بررسی علل بروز هماتوسپرمی

بررسی رکتوم برای هماتواسپرمی

پس از مراجعه به پزشک، ابتدا در مورد علائم خود توضیح دهید.

سپس پزشک، یک معاینه فیزیکی از جمله نگاه کردن به اندام تناسلی شما انجام خواهد داد. ممکن است فشار خون و دمای بدن را نیز اندازه گیری کنند. بررسی پروستات و معاینه رکتوم نیز ممکن است صورت گیرد.

پزشک از شما می خواهد که یک نمونه ادرار بدهید تا بتواند خون را که فقط در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است و علائم عفونت ادراری را بررسی کند. ممکن است آزمایش خون انجام دهند. همچنین ممکن است از شما نمونه مایع منی خواسته شود.

اگر شما بالای ۴۰ سال سن دارید، پزشک احتمالاً آزمایش PSA (آنتی ژن اختصاصی پروستات) را به شما پیشنهاد خواهد کرد. این یک آزمایش خون است که می تواند به تشخیص سرطان پروستات و سایر مشکلات پروستات کمک کند.

اگر به یک متخصص اورولوژی ارجاع شده اید، آزمایش ها و بررسی های دیگری وجود دارد که ممکن است به تشخیص کمک کند. اینها شامل سونوگرافی پروستات یا کیسه بیضه، ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) یا سی تی اسکن لگن، و سیستوسکوپی (جایی که از یک لوله نازک با دوربین برای مشاهده مثانه و مجرای ادرار استفاده می شود) می باشد.

چگونه می‌توان خون در مایع منی را از بین برد؟

برطرف کردن خون در مایع منی

درمان خون در منی مردان به علت اصلی آن بستگی دارد. گاهی اوقات این فقط یک رویداد منفرد بدون علائم یا علت زمینه‌ای است و نیازی به درمان نیست.

اما اگر ناشی از عفونت باشد، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید.

اگر بزرگ شدن پروستات علت خونریزی باشد، داروهایی وجود دارند که به کوچک شدن پروستات کمک می کنند.اما ممکن است چندین ماه طول بکشد.

اگر خون در مایع منی بعد از عملی مانند وازکتومی باشد، قطعا به شما توصیه شده است که انتظار آن‌را داشته باشید. به عنوان مثال، پس از بیوپسی پروستات، ممکن است تا ۲۰ انزال طول بکشد تا از خون از مایع منی از بین برود.

اگر علت انسداد، کیست یا رسوبات کلسیم (کلسیفیکاسیون) باشد، اورولوژیست ممکن است با استفاده از جراحی، با هدایت اولتراسوند، آن‌ها را پاک یا حذف کند.

سرطان پروستات نیز با پرتودرمانی، هورمون درمانی یا جراحی، درمان می‌شود.

آیا خون در مایع منی بر باروری مردان تأثیر می گذارد؟

یک نگرانی رایج در مورد هماتوسپرمی این است که آیا می‌ تواند بر باروری مرد تأثیر بگذارد یا خیر. مطمئن باشید که اکثر علل خون در منی هیچ تاثیری بر باروری ندارند. یک علت نادر که ممکن است بر باروری تاثیر بگذارد سرطان بیضه است.

سخن پایانی

دیدن خون در منی می تواند مرد را مضطرب کند. خوشبختانه، معمولاً نشان دهنده یک مشکل پزشکی بزرگ نیست. برای مردان جوان‌تر از ۴۰ سال، اغلب خود به خود ناپدید می‌شود.

اما برای مردان ۴۰ سال و بالاتر، احتمال اینکه خون در مایع منی نیاز به ارزیابی و درمان داشته باشد، بیشتر است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا