سلامتمطالعه موردی

مطالعه موردی یک بیمار ۱۲ ساله ، عفونت همزمان کووید ۱۹ با ابله مرغان

گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

از اواخر دسامبر ۲۰۱۹، اکثر کشورهای جهان تحت تاثیر اپیدمی بیماری کروناویروس (COVID-19) قرار گرفته‌اند. این بیمای جان افراد زیادی را به خطر انداخت و به صورت عفونت مشترک با سایر بیماری ها نیز دیده شده است. در این مطلب قصد داریم به بررسی مطالعه موردی عفونت همزمان کووید ۱۹ با ابله مرغان بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

عفونت همزمان کووید ۱۹ با ابله مرغان

عفونت همزمان کووید 19 با ابله مرغان

بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-19)، که باعث ذات الریه حاد می‌شود، به یک تهدید بهداشت عمومی برای مردم در سراسر جهان تبدیل شده است.این بیماری در کودکان ناشایع گزارش داده شده است. به همین دلیل، اطلاعات فعلی در مورد کودکان محدود است که تشخیص و درمان بیماری را در این گروه چالش برانگیز می‌کند. تظاهرات بالینی COVID-19 در کودکان به طور کلی کمتر از بیماران بزرگسال بوده است. برخی از بیماران بدون علامت هستند و به طور تصادفی تشخیص داده می‌شوند. در این مطالعه موردی، بیمار ۱۲ ساله‌ای را توصیف کردیم که به طور همزمان از آبله مرغان و ذات الریه COVID-19 رنج می‌برد. رضایت بیمار برای ارائه این مطالعه اخذ شده است.

بررسی وضعیت بیمار مبتلا به عفونت همزمان کووید ۱۹ با ابله مرغان

بیمار، پسری ۱۲ ساله بدون بیماری زمینه‌ای و با شاخص توده بدنی نرمال Z-score بود. او علائم تب (دمای بدن ۴۰ درجه سانتیگراد در معاینه فیزیکی)، ضایعات پوستی و علائم خفیف تنفسی مانند سرفه‌های خشک و ناراحتی قفسه سینه را داشت. این علائم به طور همزمان شروع شد و به تدریج شدت پیدا کرد.

ضایعات پوستی بصورت ضایعات خارش دار پاپولووزیکولی منتشر (غلبه وزیکول) بودند که در بدن، صورت و اندام‌ها به صورت موضعی دیده شدند. وی در ۱۵ روز گذشته سابقه مصرف داروهای جدید و همچنین ابتلا به ویروس واریسلا زوستر قبلی (VZV) را نداشت. با توجه به ضایعات معمولی (ماکولی، وزیکولی و تاولی) و سابقه تماس با بیمار مبتلا آبله مرغان در چند روز اخیر، آبله مرغان از نظر بالینی تشخیص داده شد.

درمان با استامینوفن و آسیکلوویر به صورت سرپایی در یکی از مراکز درمانی روستایی انجام شد. ده روز بعد بیمار به دلیل تب مداوم و علائم شدید تنفسی مانند درد قفسه سینه و سرفه‌های خشک شدید به بیمارستان کودکان مفید مراجعه کرد.

نتایج معاینه بیمار

به دلیل اپیدمی COVID-19، بیمار مشکوک به عفونت COVID-19 بود. نمونه نازوفارنکس که با آزمایش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) آزمایش شد برای COVID-19 مثبت بود و به دلیل محدودیت در تجهیزات مورد ارزیابی مجدد قرار نگرفت.

پاسخ آنتی‌بادی‌های IgM و IgG در برابر COVID-19 با روش ایمونوسوربنت متصل به آنزیم (ELISA) اندازه‌گیری شد و نتایج برای IgM (5.8) مثبت و برای IgG (0.1) منفی بود. عفونت VZV با اندازه گیری آنتی بادی های IgM و IgG علیه ویروس واریسلا (ELISA) تایید شد و مثبت بود. والدین بیمار نسبت به انجام بیوپسی پوست مخالفت کردند.

 نتایج مهم آزمایشگاهی در جدول ۱ موجود است. ارزیابی رادیولوژیک انجام شد. یافته‌های سی‌تی اسکن یک ارتشاح پارانشیمی در مرکز کانونی با علامت هاله معکوس (RHS) در لوب پایینی راست ریه همراه با رگ‌های متورم شده در داخل ضایعه پارانشیمی بود. یافته اشعه ایکس قفسه سینه کدورت توده مانند با شفافیت مرکزی در ناحیه میانی راست بود. این یافته‌های رادیوگرافی مشکوک به COVID-19 بود (شکل ۱).

Results
WBC ۳٫۸ × ۱۰۵ (neut: 45.7%, lymph: 40.7%)
Hb, mg/dL ۱۱٫۹
Plt ۲۳۳۰۰۰
ESR ۸
CRP ۳۳
LDH ۳۹۴
CPK ۱۵۴
LFT, Electrolytes and biochemistry Normal
COVID-19 IgM (EIA) ۵٫۸ (positive > 1.1)
COVID-19 IgG (EIA) ۰٫۱ (negative < 0.9)
VZV Ab (IgM) (EIA) ۱۰٫۶ (positive)
VZV Ab (IgG) (EIA) ۲۰٫۸ (positive)
عفونت همزمان کووید 19

پزشکان مشکوک به ذات الریه غیر معمول و عفونت COVID-19 شدند. بنابراین، درمان با آزیترومایسین و هیدروکسی کلروکین آغاز شد. بیمار چند روز بعد مرخص شد. پس از ده روز پیگیری، همه علائم ناپدید شدند.

بررسی این مطالعه موردی

بروز چندین عفونت ویروسی به طور همزمان در یک بیمار غیرعادی نیست. اما این وضعیت در بیماران مبتلا به نقص ایمنی شایع‌تر است. آبله مرغان یک بیماری حاد تب دار است که در کودکان شایع است. تشخیص این بیماری در درجه اول با تظاهرات بالینی معمولی انجام می‌شود.

اما اخیراً تعداد زیادی تظاهرات پوستی مرتبط با COVID-19 گزارش شده است. در یک مطالعه ایتالیایی، ۲۰٫۴ درصد از بیماران COVID-19 تظاهرات پوستی داشتند. این تظاهرات عبارت بودند از بثورات اریتماتوز (۱۵٫۹%)، کهیر گسترده (۳٫۴۱%) و وزیکول‌های شبه آبله مرغان (۱٫۴%).

اگرچه این نتایج ثابت نمی‌کند که این بثورات ناشی از COVID-19 است یا به طور قطعی با آن مرتبط است.

سخن پایانی

در توجیه وقوع عفونت همزمان کووید ۱۹ با ابله مرغان سه فرضیه وجود دارد:

 (۱) می‌توان استنباط کرد که عفونت ابله مرغان باعث نقص ایمنی ثانویه می‌شود و بیمار را مستعد ابتلا به COVID-19 می‌کند.

 (۲) تماس مکرر دست به چهره به دلیل ضایعات خارش دار، بیمار را مستعد ابتلا به بیماری COVID-19 کرده است.

 (۳) همزمانی این دو بیماری تصادفی بوده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا