سلامت

مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون چقدر است؟

شاید شما هم بخواهید بدانید که مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون چقدر است؟

مونوسیت‌ها نوعی گلبول سفید در سیستم ایمنی بدن هستند. هنگامی که میکروب یا باکتری مهاجم وارد بدن می‌شود، مونوسیت‌ها به سلول‌های ماکروفاژ یا دندریتیک تبدیل می‌شوند. سلول‌ها یا مهاجم را می‌کشند یا به سایر سلول‌های خونی هشدار می‌دهند تا به تخریب آن و جلوگیری از عفونت کمک کنند.

چنانچه میزان مونوسیت در بدن بیشتر یا کمتر از یک مقدار مشخص باشد، می‌تواند مشکلاتی را برای بدن ایجاد کند. به همین دلیل در ادامه قصد داریم ضمن مرور عملکرد مونوسیت در بدن، به این موضوع بپردازیم که:

مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون چقدر است؟

پس با ما همراه باشید.

مونوسیت چیست؟

انواع مونوسیت

پیش از اینکه مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون را بررسی کنیم، بهتر است ابتدا با عملکرد این سلول‌ها در بدن آشنا شویم.

مونوسیت‌ها نوعی گلبول سفید (لکوسیت‌ها) هستند که در خون و بافت‌های بدن قرار دارند. وظیفه آن‌ها یافتن و از بین بردن میکروب‌ها (ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و تک یاخته‌ها) است. مونوسیت‌ها از سایر گلبول‌های سفید خون برای کمک به درمان آسیب و جلوگیری از عفونت استفاده می‌کنند.

چرخه زندگی آن‌ها در مغز استخوان (بافت نرم داخل استخوان‌ها) شروع می‌شود.جایی که رشد می‌کنند و برای محافظت از بدن آماده می‌شوند. هنگامی که بالغ شدند، وارد جریان خون و بافت‌ها می‌شوند تا از بدن در برابر مهاجمان خارجی مانند میکروب‌ها دفاع کنند.

مونوسیت‌ها به دو نوع سلول متمایز می شوند:

سلول‌های دندریتیک (dendritic): مسئول هشدار دادن به سایر سلول‌های بدن برای کمک به مبارزه با عفونت هستند. سلول‌های دندریتیک در بافت‌های سطحی مانند زیر پوست و در پوشش بینی، ریه‌ها، معده و روده قرار دارند. هنگامی که میکروب وارد بافت‌های بدن می‌شود، سلول‌های دندریتیک آنتی ژن میکروب مهاجم را جمع‌آوری می‌کنند. سپس پروتئین‌ها (سیتوکین‌ها) را آزاد می‌کنند. پروتئین‌ها به سایر گلبول های سفید خون اطلاع می‌دهند که به محل عفونت بیایند و مهاجم را نابود کند.

ماکروفاژها (macrophages): سلول‌های ماکروفاژ میکروب مهاجم را احاطه کرده و آن را با آنزیم‌های سمی درون سلول می‌بلعند و می‌کشند. این سلول‌ها همچنین به حذف سلول‌های مرده از بافت‌ها و جریان خون کمک می‌کنند.

علل تغییر مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون

علل تغییر مقدار نرمال مونوسیت

شرایط مختلف می‌تواند بر تعداد مونوسیت‌های خون شما تاثیرگذار باشد. از یک عفونت ساده گرفته تا مشکلاتی جدی و انواع سرطان.

مونوسیتوز

مونوسیتوز زمانی رخ می‌دهد که تعداد مونوسیت‌های شما خیلی زیاد باشد. اغلب به یک عفونت مزمن یا بیماری مرتبط است که بدن شما با آن مبارزه می کند. علل مونوسیتوز عبارتند از:

بیماری های خود ایمنی (لوپوس، آرتریت روماتوئید).

  • اختلالات خونی
  • سرطان (لوسمی، لنفوم).
  • بیماری قلب و عروقی.
  • عفونت (مونونوکلئوز).
  • اختلال التهابی (سارکوئیدوز).

مونوسیتوپنی

مونوسیتوپنی زمانی رخ می‌دهد که تعداد مونوسیت‌های بدن خیلی کم باشد. این امر ناشی از کاهش تعداد گلبول‌های سفید است. علل مونوسیتوپنی عبارتند از:

  • کم‌خونی آپلاستیک.
  • عفونت خون
  • جراحات سوختگی
  • اچ‌آی‌وی.
  • واکنش به شیمی درمانی

مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون چقدر است؟

بررسی مونوسیت در آزمایش خون

مقدار نرمال مونوسیت بین ۲ تا ۸ درصد از تعداد گلبول‌های سفید خون است. این مقدار حدود ۲۰۰ تا ۸۰۰ مونوسیت در هر میکرولیتر خون در بزرگسالان سالم است. اگر تعداد مونوسیت‌ها خارج از این محدوده باشد، خطر ابتلا به بیماری مرتبط با مونوسیت وجود دارد.

 

آزمایشات رایج برای بررسی سلامت مونوسیت‌ها

 به کمک آزمایش‌ها و چکاپ‌های روتین، می‌توان مقدار نرمال مونوسیت در آزمایش خون را بررسی نمود. دو آزمایش به طور خاص تعداد سلول‌های مونوسیت را در بدن مشخص می‌کنند:

  • شمارش کامل خون: این یک آزمایش خون روتین است. اما از آنجایی که مونوسیت‌ها نوعی گلبول سفید هستند، پزشک یک شمارش کامل خون (CBC) با افتراق را درخواست می کند. این آزمایش پنج نوع گلبول سفید را در نمونه خون شما شمارش می ‌کند تا بررسی کند که آیا تعداد سلول‌های شما طبیعی، خیلی زیاد یا خیلی کم است.
  • شمارش مونوسیت مطلق: شمارش مطلق مونوسیت مشخص می‌کند که چند مونوسیت در نمونه خون شما وجود دارد. محاسبه تعداد مطلق مونوسیت‌ ها، درصد مونوسیت ها را از یک شمارش کامل خون در تعداد کل گلبول‌های سفید خون از همان شمارش ضرب می‌کند. نتایج این آزمایش مشخص می‌کند که آیا تعداد مونوسیت‌های شما طبیعی، خیلی زیاد یا خیلی کم است. نتایج آزمایش مونوسیت مطلق بسته به روش مورد استفاده برای آزمایش و سایر عوامل می تواند کمی متفاوت باشد.

علائم تغییر مقدار نرمال مونوسیت چیست؟

تغییر مقدار نرمال مونوسیت، به احتمال زیاد هیچ علامتی در بدن ایجاد نمی‌کند. در واقع هر علامتی که ممکن است احساس کنید، به علت عارضه‌ای است که باعث تغییر مقدار نرمال مونوسیت در بدن شده است.

گیف تبلیغاتی محصولات عمومی پل ایده آل پارس

درمان‌های رایج برای نرمال کردن مونوسیت چیست؟

درمان بستگی به تشخیص علت و شدت بیماری دارد. گاهی می‌تواند به سادگی تغییر رژیم غذایی باشد. گاهی هم ممکن است نیاز به شیمی درمانی باشد.

چگونه می‌توانم تعداد مونوسیت‌های بالای خود را کاهش دهم؟

درمان برای کاهش تعداد مونوسیت بالا شامل موارد زیر است:

  • اجتناب از غذاهایی که باعث التهاب می‌شوند مانند گوشت قرمز، کربوهیدرات‌های تصفیه شده و غذاهای سرخ شده.
  • ورزش منظم.
  • محدود کردن مصرف الکل.
  • مدیریت شرایط پزشکی فعلی
  • درمان عفونت ها با دارو در صورت لزوم

چگونه می‌توانم تعداد کم مونوسیت خود را افزایش دهم؟

درمان برای افزایش تعداد کم مونوسیت شامل موارد زیر است:

تغییر دوز یا زمان مصرف داروهایی که می تواند باعث کاهش تعداد مونوسیت ها شود

مدیریت شرایط پزشکی زمینه‌ای

مصرف ویتامین‌ها (B12، C، D) برای بهبود سیستم ایمنی بدن در صورت کمبود.

درمان عفونت‌های فعلی

سخن پایانی

مونوسیت‌ها آتش نشانان بدن شما هستند تا از انتشار آتش (عفونت) در بافت‌ها و خون جلوگیری کنند. شما می‌توانید مونوسیت های خود را با انجام اقداماتی ساده در حالت نرمال و طبیعی نگه دارید. به عنوان مثال:

  • جلوگیری از آسیب دیدن و ابتلا به عفونت.
  • داشتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم.
  • سیگار نکشیدن
  • رعایت بهداشت مانند شستن دست‌ها.
  • کاهش استرس.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا