هدف از آزمایش CA 19-9 اندازه گیری مقدار CA 19-9 در خون است.
در صورت تشخیص سرطان و جهت بررسی و ارزیابی درمان
آزمایش CA 19-9 معمولاً بر روی نمونه خون وریدی انجام میشود.
شما معمولاً نیازی به انجام هیچ گونه آمادگی خاصی برای آزمایش خون CA 19-9 ندارید، اما میتوانید برای پیروی از دستورالعملهای قبل از آزمایش با پزشک خود مشورت کنید.
راهنمای سریع تست
آنتیژن سرطانی9-19 (CA 19-9) پروتئینی است که در خون یافت میشود.هنگامی که CA 19-9 در سطوح بالا یافت میشود، ممکن است نشانگر وجود انواع خاصی از سرطانها یا شرایط غیر سرطانی باشد.
آزمایش CA 19-9 در کنار انواع دیگر آزمایشها، مانند تصویربرداری، برای کمک به تشخیص بیماری، پایش بر پاسخ بیمار به درمان و کمک به تشخیص بازگشت بیماری پس از درمان استفاده میشود.
هدف از این آزمایش چیست؟
هدف از آزمایش CA 19-9 اندازه گیری مقدار CA 19-9 در خون است. CA 19-9 نوعی تومور مارکر است. تومور مارکرها موادی هستند که در بافت، خون یا سایر مایعات بدن یافت میشوند و ممکن است نشانه سرطان یا شرایط غیرسرطانی خاصی باشند. آزمایش ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود، از جمله:
آزمایش CA 19-9 برای استفاده به عنوان روشی برای غربالگری سرطان توصیه نمیشود. غربالگری به جستجوی شواهدی از یک بیماری در زمانی که هیچ علامتی وجود ندارد اشاره دارد.
تفسیر نتایج آزمایش
سطوح CA 19-9 بر حسب واحد در میلیمتر (U/mL) اندازه گیری میشود. گزارش آزمایش همچنین ممکن است شامل تفسیری از اندازه گیری مانند طبیعی یا غیر طبیعی بودن آن باشد.
سطوح نرمال معمولاً بین 37-0 U/mL متغیر است. سطوح CA 19-9 را می توان در افراد سالم بدون هیچ گونه بیماری زمینهای افزایش داد. سطوح بالای CA 19-9 نیز میتواند به شرایط مختلفی مرتبط باشد از جمله:
از آنجایی که سطوح بالا همیشه نشانهای از یک مشکل سلامتی نیست، تحقیقات هنوز در حال تعیین چگونگی تفسیر تست CA 19-9 برای تشخیص، پیش آگهی و درمان شرایط مختلف است. به این ترتیب، آزمایش CA 19-9 اغلب در کنار انواع دیگر آزمایش استفاده میشود.
برای بیماران مهم است که معنای آزمایش CA 19-9 خود را با پزشک خود در میان بگذارند.
روشی که تست CA 19-9 تفسیر میشود میتواند به هدفی که از انجام تست در نظر بوده است بستگی داشته باشد: تشخیص، پایش و مراقبت، پیش بینی پیش آگهی بیماری، و تشخیص عود بیماری.
تشخیص: به عنوان یک آزمایش تشخیصی، افزایش سطح CA 19-9 ممکن است وجود سرطان یا سایر شرایط را نشان دهد. با این وجود، نباید از آن به عنوان تنها آزمایش برای تشخیص استفاده شود. اندازهگیریها معمولاً با نتایج سایر آزمایشها مانند تصویربرداری و بیوپسی تفسیر میشوند.
پایش: سطوح CA 19-9 ممکن است بهطور دورهای در طول درمان یا بعد از درمان سرطان کنترل شود. این میتواند به پزشکان کمک کند تا چگونگی پاسخ سرطان بیمار به درمان را بررسی کنند. کاهش سطح CA 19-9 میتواند به تایید اثربخشی یک درمان خاص کمک کند. برعکس، افزایش سطح CA 19-9 می تواند نشان دهنده نیاز به تغییر رژیم درمانی باشد.
پیشبینی پیشآگهی: نتایج آزمایش CA 19-9 ممکن است برای کمک به تخمین پیشآگهی سرطان استفاده شود، اما به تنهایی برای این منظور استفاده نمیشود. برای برخی از انواع سرطان، بیماران با سطوح بالای CA 19-9 در هنگام تشخیص یا مدت کوتاهی پس از درمان ممکن است پیش آگهی بدتری نسبت به بیماران با سطوح CA 19-9 پایینتر داشته باشند.
تشخیص عود: سطوح CA 19-9 که با مقادیر کم شروع میشود و بعداً افزایش مییابد، میتواند نشاندهنده سرطانی باشد که پس از تکمیل درمان بیمارعود کرده است. افزایش سطح CA 19-9 معمولاً مقدم بر سایر شواهد بیماری است که در آزمایشات تصویربرداری مانند اسکن CAT یا MRI مشاهده میشود. با این وجود، افزایش CA 19-9 همیشه نشان دهنده عود نیست، بنابراین تأیید پیشرفت بیماری باید با مطالعات تصویربرداری یا بیوپسی دنبال شود.
از آنجایی که سطوح CA 19-9 بر اساس موقعیت خاص تفسیر میشوند، پزشک به بهترین وجه میتواند اهمیت نتیجه آزمایش CA 19-9 را توضیح دهد.
سوالاتی از پزشک در مورد نتایج آزمایش
هنگامی که آزمایش CA 19-9 خود را با پزشک خود مرور میکنید، برخی از سؤالات زیر ممکن است به شما در درک بهتر اهمیت این آزمایش در مورد خود کمک کند:
نتایج آزمایش CA 19-9 من چگونه با تشخیص و مراقبت من مرتبط است؟
آیا باید علاوه بر آزمون CA 19-9 آزمایش دیگری انجام دهم؟
چند بار پس از تکمیل درمان، آزمایش CA 19-9 انجام خواهم داد؟
اگر سطح CA 19-9 من بعد از درمان افزایش یابد چه اتفاقی می افتد؟
آیا همه آزمایشهای CA 19-9 من از یک روش آزمایشگاهی استفاده میکنند؟
جمعآوری نمونه خون مورد نیاز برای آزمایش CA 19-9 در مطب پزشک، بیمارستان، آزمایشگاه یا سایر محیطهای پزشکی پس از دستور یک متخصص انجام میشود.
آزمایشهایی برای اندازهگیری CA 19-9 در خون در حال حاضر بهعنوان کیت تست خانگی در دسترس نیستند.
هزینه آزمایش CA 19-9 به عوامل مختلفی مانند پوشش بیمه سلامت بیمار، محل انجام آزمایش و آزمایشهای دیگری که همزمان انجام میشود بستگی دارد.
تست CA 19-9 ممکن است تحت پوشش بیمه سلامت قرار گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینههای مربوطه، مانند پرداختها یا فرانشیز، میتوانید با ارائهدهنده بیمه سلامت یا بیمارستان یا آزمایشگاهی که آزمایش را انجام میدهد، تماس بگیرید.
برای بیمارانی که بیمه درمانی ندارند، یا بیمه هزینه آزمایش را پوشش نمیدهد، پزشک یا سرپرست بیمارستان میتواند در مورد هزینه آزمایش CA 19-9 اطلاعاتی در اختیار شما بگذارد.
آزمایش CA 19-9 معمولاً بر روی نمونه خون وریدی انجام میشود. و شامل چند مرحله است:
قبل از آزمایش
شما معمولاً نیازی به انجام هیچ گونه آمادگی خاصی برای آزمایش خون CA 19-9 ندارید، اما میتوانید برای پیروی از دستورالعملهای قبل از آزمایش با پزشک خود مشورت کنید.
در مدت زمان آزمایش
در طول آزمایش، یک متخصص بهداشت معمولاً از سیاهرگی که در قسمت داخلی آرنج یا پشت دست قرار دارد، خون میگیرد. خونگیری به طور کلی شامل مراحل زیر است:
یک نوار الاستیک به عنوان یک تورنیکت در اطراف بازو بسته می شود. این کار باعث می شود سیاهرگ های پائینتر از محل بسته شده متورم شوند.
محلی که سوزن در آن وارد میشود با یک دستمال مرطوب ضدعفونی کننده تمیز میشود.
یک سوزن کوچک به داخل رگ وارد میشود.
خون در یک ویال یا لوله متصل به سوزن جمع میشود.
نوار الاستیک برداشته میشود.
سوزن برداشته میشود و محل با باند پوشانده می شود.
هنگام وارد کردن سوزن ممکن است درد یا سوزش خفیفی احساس کنید. برخی از افراد ممکن است در طول آزمایش دچار سرگیجه، تعریق یا حالت تهوع شوند. آزمایش معمولاً 5-10 دقیقه طول می کشد.
بعد از آزمایش
انجام آزمایش خون خطر بسیار کمی دارد. ممکن است تورم، حساسیت، التهاب، کبودی یا خونریزی مداوم در محل تزریق داشته باشید. با این حال، بیشتر علائم به سرعت از بین میروند. عوارض جانبی نادر ممکن است شامل عفونت باشد. در صورت مشاهده علائم عفونت یا هر گونه عوارض طولانی مدت با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر در مورد عوارض جانبی احتمالی مرتبط با آزمایش، از جمله اینکه آیا محدودیتی برای کار یا سایر فعالیتها وجود دارد یا خیر، با پزشک خود صحبت کنید.
نتایج آزمایش CA 19-9
دریافت نتایج آزمایش
بیماران میتوانند انتظار داشته باشند که نتایج آزمایش CA 19-9 خود را ظرف چند روز کاری پس از تحویل نمونه خون از آزمایشگاه دریافت کنند. پزشک ممکن است مستقیماً با شما تماس بگیرد، یا ممکن است یک قرار ملاقات بعدی برای بحث در مورد یافتههای آزمایش گذاشته شود. گاهی گزارشهای آزمایش از طریق یک پورتال سلامت آنلاین در دسترس قرار میگیرند یا میتوان نسخه فیزیکی آن را از طریق پست ارسال کرد. در برخی موارد، پزشکان ممکن است منتظر بمانند تا نتایج آزمایش CA 19-9 را تا تکمیل آزمایشات تکمیلی به اشتراک بگذارند.
آزمایشگاهها میتوانند از روشهای مختلفی برای اندازه گیری CA 19-9 استفاده کنند. به همین دلیل، بیمارانی که تحت پایش متداول سطوح CA 19-9 قرار میگیرند، باید مطمئن باشند که این آزمایشات با یک روش ثابت انجام میگیرد. در گزارش آزمایشگاه معمولاً روش مورد استفاده برای بررسی سطوح CA 19-9 ذکر میشود.
تست CA 19-9 به طور کلی در کنار انواع دیگر تستها انجام میشود. آزمایشهای دیگری که ممکن است با آزمایش CA 19-9 یا بهعنوان پیگیری انجام شود، شامل آزمایشهای تصویربرداری مانند اسکن CAT، اسکن PET، یا MRI و همچنین سایر تستهای آزمایشگاهی و در صورت لزوم، بیوپسی است.