برای کمک به تشخیص و کنترل لوپوس ناشی از دارو
هنگامی که علائم مرتبط با لوپوس را دارید که ممکن است به دلیل دارویی باشد که مصرف میکنید.
نمونه خون سیاهرگی که از رگ بازوی شما گرفته میشود.
خیر
آنتیبادیهای هیستون، اتوآنتیبادی هستند. اینها آنتی بادیهایی هستند که توسط سیستم ایمنی بدن فرد تولید میشوند و هیستونهای خود او را هدف قرار میدهند. هیستونها پروتئینهایی هستند که بخشی از کروماتین (ماده ژنتیکی موجود در هسته سلولها) را تشکیل میدهند. از آنجا که هیستونها در داخل سلولها یافت میشوند، این حمله به "خود" میتواند علائمی را در سراسر بدن ایجاد کند. این آزمایش وجود آنتی بادی هیستون را در خون تشخیص میدهد.
اتوآنتی بادیهای هیستون یکی از چندین نوع آنتی بادی ضد هستهای (ANA) هستند. ANA با انواع مختلفی از اختلالات خود ایمنی همراه است. وجود یا عدم وجود آنتی بادیهای ضد هستهای خاص برای کمک به تشخیص اینکه فرد ممکن است به کدام اختلال مبتلا باشد استفاده میشود.
داروها میتوانند تولید آنتی بادی هیستون را در برخی افراد تحریک کنند و میتوانند باعث ایجاد نوعی لوپوس به نام لوپوس اریتماتوز ناشی از دارو شوند. تا 95 درصد از مبتلایان به لوپوس ناشی از دارو، آنتی بادی هیستون دارند. اتوآنتی بادیها همچنین ممکن است در 50 درصد از افراد مبتلا به لوپوس غیر دارویی و در 20 درصد از افراد مبتلا به سایر بیماریهای بافت همبند ایجاد شوند.
-بسیاری از داروها با لوپوس ناشی از دارو در برخی افراد مرتبط است. برخی از نمونههای متداولتر عبارتند از:
-انواع دیگر داروهای مرتبط با لوپوس ناشی از دارو عبارتند از:
آزمایش آنتی بادی هیستون در درجه اول برای کمک به تشخیص لوپوس ناشی از دارو استفاده میشود، به ویژه در فردی که یکی از داروهای ذکر شده در زیر عنوان (چه چیز مورد آزمایش قرار میگیرد) را مصرف میکند.
آزمایش برای تشخیص لوپوس ناشی از دارو از سایر اشکال لوپوس مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، از اختلال خودایمنی دیگر، یا از علل دیگر علائم فرد استفاده میشود. هرچند که جنبهی تشخیص قطعی برای لوپوس ناشی از دارو ندارد، اما وجود آن با این تشخیص سازگار است.
این آزمایش معمولاً با یا پس از یک آزمایش ANA مثبت درخواست میشود و ممکن است همراه با آزمایش DNA ضد دو رشتهای (anti-dsDNA) برای کمک به تشخیص درخواست شود.
اگر فردی مبتلا به لوپوس ناشی از دارو تشخیص داده شود، داروی مربوطه ممکن است با توصیه پزشک قطع شود. در صورت وجود، ممکن است یک یا چند آزمایش آنتی بادی هیستون به عنوان پیگیری برای کنترل سطوح آنتی بادی (تیترها) استفاده شود.
آزمایش آنتی بادی هیستون زمانی درخواست میشود که فردی برای چند هفته تا چند سال دارو مصرف کرده باشد و علائم و نشانههایی را بروز دهد که میتواند ناشی از لوپوس ناشی از دارو باشد. این امر به ویژه زمانی صادق است که فرد مبتلا سابقه شخصی یا خانوادگی قبلی یک اختلال خودایمنی نداشته باشد. علائم ممکن است شامل شود:
علائم و عوارض مربوط به سیستم عصبی مرکزی (CNS) و کلیهها با SLE رخ میدهد اما در لوپوس ناشی از دارو بسیار نادرتر است.
آزمایش آنتی بادی هیستون ممکن است در فواصل زمانی پس از قطع دارو برای نظارت بر کاهش سطح آنتی بادی هیستون تکرار شود.
نتایج آزمایش آنتی بادی هیستون عوامل متعددی را در نظر میگیرد. یک نتیجه مثبت در یک فرد به همراه موارد زیر به این معنی است وی احتمالاً به لوپوس ناشی از دارو مبتلا شده است:
نتیجه مثبت آزمایش آنتی بادی هیستون به تنهائی ارزش تشخیصی ندارد. حدود 50 درصد از مبتلایان به SLE دارای آنتی بادی هیستون هستند، که معمولاً توسط یک داروی خاص القا نشده است. در این موارد، تست anti-dsDNA مثبت و به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
نتیجه منفی به این معنی است که علائم و نشانههای فرد ممکن است به دلیل شرایطی غیر از لوپوس ناشی از دارو، مانند حساسیت دارویی باشد. با این حال نتیجه منفی، لوپوس ناشی از دارو را رد نمیکند. تعداد کمی از افراد ممکن است لوپوس ناشی از دارو را داشته باشند، حتی اگر آنتی بادی هیستونی نداشته باشند.
شعله ور شدن علائم بیماری در یک فرد مبتلا به SLE بهعلت دارودرمانی ممکن است رخ دهد و مربوط به لوپوس ناشی از دارو نباشد.
SLE تمایل دارد زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار دهد و معمولاً در افراد 20 تا 40 ساله رخ میدهد. لوپوس ناشی از دارو هر دو جنس را به طور یکسان تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد اما بیشتر در افراد مسن رخ میدهد.
در مورد قطع داروی آزاردهنده با پزشک خود صحبت کنید. وقتی این کار انجام شد، سطح آنتی بادی هیستون باید به مرور زمان کاهش یابد. سطح آنتی بادی هیستون به تغییرات سبک زندگی پاسخ نمیدهد.
خیر. آنتی بادیها ممکن است به سطوح بسیار کم یا غیرقابل شناسایی کاهش یابد، اما مقدار کمی همچنان وجود خواهد داشت. اگر مصرف دارو را از سر بگیرید، علائم و افزایش سطح آنتی بادی ممکن است دوباره شروع شوند.
بله، این بخش مهمی از تاریخچه پزشکی شما است و باید به پزشک اطلاع داده شود، زیرا هر زمان که به شما دارو داده میشود، باید مد نظر پزشک معالج شما باشد.
ممکن است چند روز طول بکشد تا نتایج شما در دسترس باشد. این یک آزمایش معمولی نیست و نمونه شما اغلب باید برای آزمایش به یک آزمایشگاه مرجع فرستاده شود.
آدرس: تهران، خیابان استاد مطهری، بعد از خیابان مفتح، خیابان جهانتاب، خیابان نقدی، پلاك ۱۲، طبقه اول
کد پستی: ۱۵۷۶۶۳۵۷۱۴
صندوق پستی: ۱۵۸۷۵۹۴۸۳
تلفن: ۰۲۱۸۸۵۴۵۹۲۲
فکس: ۸۸۷۶۷۱۵۹ - ۸۸۷۶۵۵۶۱