(آیا به دنبال آزمایش Inhibin B در ناباروری هستید؟ برای انجام آزمایش Inhibin A در دوران بارداری، به غربالگری سرم مادر در سه ماهه دوم بارداری، مراجعه کنید.)
نمونه خونی که از ورید بازو گرفته میشود.
خیر.
Inhibin A و inhibin B هورمونهای مرتبط با تولید مثل و رشد اسیستها (سلولهای تخمک نابالغ) در تخمدانهای زنان است. در زنان، این هورمونها بیشتر توسط تخمدانها و توسط جفت در دوران بارداری ساخته میشوند. علاوه بر این، ممکن است inhibin a یا b توسط انواع خاصی از تومورهای تخمدان تولید شود. به طور کلی، تومورها یک رشد کنترل نشده سلولها است که ممکن است خوشخیم (بی ضرر) یا سرطانی باشد. آزمایشهای Inhibin A وinhibin B، دو آزمایش جداگانه هستند که سطح این هورمونها را در خون اندازهگیری میکنند.
سطح بالایی از Inhibin A یا inhibin B، ممکن است در خون یک زن مبتلا به نوع نادر تومور تخمدان به نام تومور سلول گرانولوزا (رایج ترین نوع تومور استرومایی جنسی بند ناف) وجود داشته باشد. سطح خونی این هورمونها همچنین ممکن است در برخی از زنان مبتلا به تومورهای اپیتلیال موسینی افزایش یابد. این باعث میشود که Inhibin A و inhibinB، به عنوان مارکرهای توموری مفید شناخته شده باشند. با این حال، همه زنان مبتلا به این تومورهای تخمدانی دارای Inhibin A یا inhibin B بالا نیستند، بنابراین آزمایشات ممکن است در همه موارد مفید نباشند.
بیشتر تحقیقات در مورد Inhibin A و inhibin B به عنوان مارکرهای توموری تخمدان بر روی زنان یائسه متمرکز شده است که به طور معمول در آنها سطح این هورمونها کم تا غیرقابل شناسایی میباشند. استفاده از این تومور مارکرها در زنان در سنین باروری (قبل از یائسگی) کاملاً مشخص نیست. سطح inhibin B و Inhibin A معمولاً در زنان قبل از سن یائسگی بیشتر است و سطح آن در طول سیکل قاعدگی متفاوت است. این مسئله ممکن است گاهی اوقات تفسیر نتایج را در زنان غیر یائسه دشوار کند.
از آزمایشهای inhibin A یا inhibin B میتوان همراه با آزمایش CA-125 برای تعیین وجود تومور تخمدان استفاده کرد. آزمایش ممکن است برای کمک به تشخیص نوعی کمیاب از تومور تخمدان به نام تومور سلول گرانولوزا و در موارد کمتر تشخیص تومور تخمدان اپیتلیال موسینی کمک کند.
اگر یکی از این نوع تومورهای تخمدانی در شما تشخیص داده شده باشد، ممکن است در ابتدا آزمایش خون برای اندازهگیری inhibin A یا inhibin B انجام شود تا مشخص شود که آیا تومور سطوح بالایی از یک یا هر دو این هورمونها را تولید میکند. اگر میزان inhibin A یا B شما قبل از درمان بالا باشد، ممکن است از این آزمایش برای پایش بر اثربخشی درمان استفاده شود. این آزمایش همچنین ممکن است پس از درمان برای پایش عود تومور استفاده شود.
وقتی تودهای در لگن داشته باشیدو شک و تردید از نظر تومور تخمدان وجود داشته باشد، آزمایش inhibin A و B درخواست میشود.
این آزمایشات ممکن است پس از تشخیص تومور سلول گرانولوزا در تخمدان یا گاهی اوقات تومور تخمدان اپیتلیال موسینی و قبل از شروع درمان انجام شود. اگر سطح inhibin بالا رفته باشد، ممکن است آزمایش/ آزمایشها به طور منظم در طول دوره درمان شما و به صورت دورهای بعد از اتمام درمان برای پایش عود تومور درخواست شود.
نتایج آزمایشهای نشانگر تومورهای inhibin A و inhibin B به علاوه نتایج سایر آزمایشات، مانند
CA-125، در زمینه تاریخچه و سابقهی پزشکی شما تفسیر میشود.
اگر یک توده لگنی دارید، افزایش، inhibin B وinhibin A و یا CA-125 اهمیت دارد اما لزوماً نشاندهنده تومور تخمدان نیست. این یافته باعث ایجاد انگیزه بیشتری برای انجام تستهای دیگر آزمایشگاهی و ارزیابی پزشکی میشود. معمولاً تا زمان نمونهبرداری و آزمایش تومور، تشخیص سرطانی بودن تومور تخمدان امکانپذیر نیست. یک آسیب شناس با بررسی میکروسکوپی نمونه به تعیین وجود سلولهای سرطانی میپردازد.
اگر تومور سلول گرانولوزا یا تومور اپیتلیال موسینی تشخیص داده شده باشد و تحت درمان باشید، نتایج ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
اگر تومور تخمدان دارید و یائسه نیستید، تفسیر نتایج گاهی اوقات چالش برانگیز است. این به این دلیل است که هر دو سطح inhibin A و B به طور معمول در طول سیکل قاعدگی افزایش و کاهش مییابد.
خیر، مانند اکثر آزمایش های دیگر نشانگر توموری، سطح inhibin به خودی خود یک آزمایش قابل اعتماد نیست که آیا تومور یا سرطان تخمدان وجود دارد یا خیر. بعد از برداشتن نمونه و بررسی میکروسکوپی بافت توسط یک آسیب شناس و تشخیص تومور یا سرطان تخمدان، این تست بسیار مفید خواهد بود.
بسته به نوع تومور تخمدان، اگر سطوح این هورمونها قبل از درمان بالا بوده باشند، میتوان از آزمایش
CA-125 یا آزمایش HE-4 برای پایش تومور تخمدان استفاده کرد.
بله. آزمایش inhibin ممکن است برای سایر شرایط استفاده شود:
آزمایش Inhibin A و B توسط همه آزمایشگاه ها ارائه نمی شود. نمونه خون شما ممکن است به یک آزمایشگاه مرجع ارسال شود و ممکن است چندین روز طول بکشد تا نتیجه را بگیرید.
درمان معمولاً به نوع تومور و سرطانی بودن یا نبودن آن بستگی دارد. درمان اصلی جراحی برای برداشتن تومور است و همچنین ممکن است شامل شیمیدرمانی، هورمون درمانی، درمان هدفمند یا پرتودرمانی باشد.
آدرس: تهران، خیابان استاد مطهری، بعد از خیابان مفتح، خیابان جهانتاب، خیابان نقدی، پلاك ۱۲، طبقه اول
کد پستی: ۱۵۷۶۶۳۵۷۱۴
صندوق پستی: ۱۵۸۷۵۹۴۸۳
تلفن: ۰۲۱۸۸۵۴۵۹۲۲
فکس: ۸۸۷۶۷۱۵۹ - ۸۸۷۶۵۵۶۱