Logo

آزمایش استروژن

اسامی مترادف: اجزاء استروژن ، استرون ، استرادیول ، استریول ، هورمون‌های استروژنیک ، Estrogen Fractions/fractionated ، Estrone (E1) ، Estradiol (E2) ، Estriol (E3) ، Estrogenic Hormones

چرا آزمایش انجام می شود؟

  • برای اندازه‌گیری یا پایش بر سطح استروژن
  • برای تشخیص سطح غیر طبیعی یا عدم تعادل هورمون به‌عنوان دلیل علائم و نشانه‌های شما
  • برای پایش بر درمان ناباروری یا علائم یائسگی
  • گاهی اوقات برای آزمایش وضعیت جنین و جفت در مراحل اولیه بارداری 

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

زنان:

هنگامی که علائم عدم تعادل هورمون را مشاهده می‌کنید، مانند خونریزی غیرطبیعی از واژن، کمبود دوره‎‌‌های قاعدگی، رشد غیرعادی و یا رشد زودرس یا دیررس اندام جنسی.

هنگامی که تحت درمان ناباروری یا درمان علائم یائسگی هستید؛

هنگامی‌که باردار هستید و پزشک می‌تواند سلامت جفت و کودک در حال رشد را کنترل کند، اگر بارداری پر خطر در کار باشد.

مردان:

هنگامی که علائمی از زنانه شدن دارید، مانند بزرگ شدن سینه‌ها (ژنیکوماستی)

نمونه مورد نیاز ؟

یک نمونه خون که از ورید بازو گرفته شده، یا یک نمونه ادرار ۲۴ ساعته

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

آمادگی خاصی نیاز ندارد، اما زمان نمونه‌گیری از خانم‌ها با چرخه قاعدگی وی یا در صورت بارداری با سن حاملگی (کودک) ارتباط دارد.

شرح آزمایش

استروژن‌ها گروهی از استروئیدها هستند که مسئول رشد و عملکرد اندام‌های تولید مثل و تشکیل خصوصیات جنسی ثانویه در زنان هستند. همراه با هورمون دیگر، پروژسترون، به تنظیم چرخه قاعدگی کمک می‌کنند، در رشد سینه‌ها و رحم نقش دارند و به حفظ بارداری سالم کمک می‌کنند. اگرچه به‌عنوان هورمون‌های اصلی جنسی برای زنان در نظر گرفته می‌شوند، اما در مردان نیز یافت می‌شوند و در متابولیسم استخوان و رشد در هر دو جنس نقش دارند. آزمایشات استروژن یکی از سه جزء استرون (E1)، استرادیول (E2) یا استریول (E3) را در خون یا ادرار اندازه گیری می‌کند.

  • استرون (E1) مستقیماً از تبدیل آندروستندیون (از غده فوق کلیه) یا غیرمستقیم از سایر آندروژن‌ها به‌دست می‌آید. (E1)همچنین می‌تواند توسط تخمدان‌ها و جفت، بیضه‌ها و بافت‌های چربی تولید شود. E1 و E2 در صورت نیاز می‌توانند به یکدیگر تبدیل شوند. E1 استروژن اصلی در مردان و زنان پس از یائسگی است.
  • استرادیول (E2) اساساً در تخمدان‌ها تحت تحریک FSH و LH در زنان قبل از یائسگی و در بیضه‌ها در مردان تولید می‌شود. E2 در زنان یائسه از تبدیل E1 حاصل می‌شود. این قوی‌ترین استروژن است و بیشترین غلظت را در زنان غیر باردار و قبل از یائسگی دارد. سطح E2 بسته به سن و وضعیت تولید مثلی زن متفاوت است. آن‌ها نشانگر خوبی برای عملکرد تخمدان هستند.
  • استریول (E3) توسط جفت تولید می‌شود و غلظت آن در طول بارداری زنان افزایش می‌یابد. افزایش سطح نشانگر سلامت بارداری و رشد کودک است. استریول بخشی از آزمایشات غربالگری سرم مادر در سه ماهه دوم است، آزمایشی که برای بررسی خطر جنین برای برخی ناهنجاری‌های کروموزومی انجام می‌شود. سطح بسیار کمی از E3 در زنان غیر باردار و مردان وجود دارد.

استروژن در دختران و زنان :

انواع و مقادیر استروژن که به طور معمول در خون یک زن وجود دارد، در طول زندگی او متفاوت خواهد بود. سطح آن در هر چرخه قاعدگی، در دوران بارداری و به صورت روزانه متفاوت است.

هنگام تولد

استرادیول (E2) و استرون (E1) بالا هستند اما ظرف چند روز سقوط می‌کنند. در اوایل کودکی سطح غلظت آن‌ها در حداقل مقدار است.

در سن بلوغ

غلظت E2 و E1 با نزدیک شدن به بلوغ شروع به افزایش می‌کند. این استروژن‌ها مسئول رشد پستان‌ها، رشد رحم  (همراه با سایر هورمون‌ها) و شروع و تنظیم قاعدگی هستند. مقدار متوسطی از E1 از بلوغ تا یائسگی وجود دارد. این غلظت در طول روز متفاوت خواهد بود اما از جهات دیگر نسبتاً پایدار است.

در دوران قاعدگی

چرخه قاعدگی تقریباً ۲۸ روز طول دارد و از دو مرحله تشکیل شده است، فاز فولیکولار (از روز اول تا روز ۱۴) و فاز لوتئال (از روز ۱۵الی ۲۸). در طی هر چرخه، استرادیول (E2) و چندین هورمون دیگر به طور معمول افزایش یافته و سپس در یک توالی خاص سقوط می‌کنند.

در دوران بارداری

استریول (E3) استروژن اصلی موجود در دوران بارداری است. توسط جفت تولید می شود، در هفته هشتم بارداری شروع به افزایش می‌کند و در طول بارداری به افزایش خود ادامه می‌دهد. افزایش شدید E3 تقریباً ۴ هفته قبل از شروع زایمان رخ می‌دهد. استریول موجود در گردش خون مادر به سرعت از بدن پاک می‌شود. هر آزمایش اندازه‌گیری استریول تصویری از آنچه در جفت و جنین اتفاق افتاده نشان می‌دهد، اما همچنین تغییرات طبیعی روزانه در غلظت استریول نیز وجود دارد.

E1 در طی بارداری نیز افزایش می‌یابد و در هفته‌های ۲۴ تا ۴۰ به اندازه ۱۰ برابر افزایش می‌یابد. پس از زایمان، E1 کاهش یافته و E3 مجدداً قابل شناسایی نیست.

در دوران یائسگی

استرون (E1) استروژن اصلی موجود در دوران یائسگی است. غلظت E2 با کاهش تولید تخمدان به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد و در نهایت در سطح پایین تثبیت می‌شود.

استروژن در پسران و آقایان

انواع و مقادیر استروژن که به طور نرمال در خون یک مرد وجود دارد تغییر می‌کند، اما تغییرات آن‌ها با گذشت زمان بسیار کمتر از زنان است و مقدارشان نیز بسیار پایین‌تر می‌باشد.

سوالات متداول

آزمایشات استروژن برای تشخیص کمبود یا زیاد بودن در یک زن و کمک به تشخیص انواع شرایط مرتبط با این عدم تعادل استفاده می‌شود. آن‌ها همچنین ممکن است برای کمک به تعیین زمان تخمک‌ذاری زنان مورد استفاده قرار گیرند و ممکن است برای بررسی وضعیت سلامتی نوزاد و جفت در طول بارداری درخواست شوند. در یک مرد، ممکن است آزمایش استروژن برای تشخیص مقدار اضافی هورمون و علت آن انجام شود.

تست‌های استروژن یکی از سه جزء استرون (E1)، استرادیول (E2) یا استریول (E3) را اندازه‌گیری می‌کنند. این آزمایش‌ها هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند.

آزمایشات استروژن برای تشخیص کمبود یا زیاد بودن در یک زن و کمک به تشخیص انواع شرایط مرتبط با این عدم تعادل استفاده می‌شود. آن‌ها همچنین ممکن است برای کمک به تعیین زمان تخمک گذاری زنان مورد استفاده قرار گیرند و ممکن است برای بررسی وضعیت سلامتی نوزاد و جفت در طول بارداری درخواست شوند. در یک مرد، ممکن است آزمایش استروژن برای تشخیص مقدار اضافی هورمون و علت آن انجام شود.

تست های استروژن یکی از سه جزء  استرون (E1)، استرادیول (E2) یا استریول (E3) را اندازه گیری می کنند. این آزمایش ها هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند.

در دختران و زنان

تست استرادیول (E2) یا استرون (E1) ممکن است به ترتیب زیر انجام شود:

  • به تشخیص بلوغ زودرس کمک می‌کند، هنگامی که در یک دختر جوان زودتر از حد انتظار خصوصیات جنسی ثانویه ایجاد می‌شود. یا بلوغ تأخیری، وقتی دختری رشد تأخیری در خصوصیات جنسی ثانویه یا تاخیر در شروع قاعدگی را نشان می‌دهد.
  • بررسی ناهنجاری‌های قاعدگی، مانند فقدان دوره قاعدگی (آمنوره)، ناباروری و خونریزی غیرطبیعی از واژن
  • عملکرد تخمدان‌ها را بررسی کرده و نارسایی تخمدان را تشخیص دهید.
  • با اندازه‌گیری‌های سریال میزان استرادیول، رشد فولیکول را در تخمدان در روزهای قبل از لقاح آزمایشگاهی کنترل کنید.
  • درمان جایگزینی هورمون را که برای کمک به باروری انجام می‌شود، کنترل کنید.
  • درمان جایگزینی هورمون یائسگی را که برای کاهش علائم مرتبط با کمبود استروژن انجام می‌شود، کنترل کنید.
  • تومورهای تولید کننده استروژن را شناسایی کنید.
  • درمان ضد استروژن، مانند سرطان پستان را پایش کنید.

تست استریول (E3):

  • ممکن است گاهی اوقات برای کمک به پایش بر بارداری پر خطر، به صورت سریالی درخواست داده شود. وقتی از این روش استفاده می‌شود، هر نمونه باید هر روز در یک زمان مشخص گرفته شود.

در مردان و پسران

تست استرادیول (E2) یا استرون (E1) در پسران یا آقایان ممکن است به ترتیب زیر انجام شود:

  • به تشخیص تاخیر بلوغ کمک می‌کند.
  • به تشخیص علت بزرگ شدن سینه‌ها (ژنیکوماستی) یا سایر علائم زنانه کمک می‌کند.
  • تولید بیش از حد استروژن را که به دلیل کمبود تستوسترون یا آندروژن است، تشخیص می‌دهد.
  • تومورهای تولید کننده استروژن را شناسایی می‌کند.

در دختران و زنان

آزمایش استرادیول (E2) یا استرون (E1) در دختران و زنان ممکن است در موارد زیر انجام شود:

  • اندام‌های جنسی در دختری زودتر یا دیرتر از آنچه انتظار می‌رود رشد کند.
  • یک زن علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی واژن پس از یائسگی داشته باشد یا دچار فقدان چرخه قاعدگی یا غیرنرمال شدن آن باشد.
  • زنی که دچار ناباروری است، یک سری از اندازه‌گیری‌های استرادیول در طول چرخه قاعدگی وی ممکن است برای کنترل رشد فولیکول قبل از تکنیک‌های لقاح خارج از رحم (زمانبندی با افزایش ناگهانی استرادیول) انجام شود.
  • یک زن علائم یائسگی را دارد، از جمله گرگرفتگی، تعریق شبانه، بی خوابی  یا نامنظم شدن یا فقدان دوره‌های قاعدگی
  • یک زن یائسه در حال انجام درمان جایگزینی هورمون است. پزشک وی ممکن است به‌طور دوره‌ای سطح استرون را برای پایش بر درمان درخواست دهد.

 

آزمایش استریول (E3) در زنان ممکن است درخواست شود:

در طول بارداری، یک پزشک ممکن است نمونه‌های سریال استریول را درخواست دهد تا به دنبال روند، خواه افزایش و یا کاهش سطح استریول در طول زمان باشد.

در مردان و پسران

آزمایش استرادیول (E2) یا استرون (E1) در پسران و آقایان ممکن است در موارد زیر درخواست شود:

  • وقتی که بلوغ در پسری به تاخیر افتاده، که با رشد تاخیری توده عضلانی، عدم خشن شدن صدا یا فقدان رشد موهای بدن، رشد آهسته یا تأخیر بیضه‌ها و آلت تناسلی مشخص می‌شود.
  • یک مرد نشانه‌هایی از زنانه بودن، مانند بزرگ شدن سینه‌ها را نشان می‌دهد.

نتایج طبیعی استروژن به جنس و سن شخصی که آزمایش می‌شود بستگی دارد. در زنان، این نتایج همچنین به چرخه قاعدگی یا باردار بودن آن‌ها بستگی دارد. دامنه‌های مرجع، هم در واحدهای مورد استفاده و هم در مقادیر طبیعی، در آزمایشگاه‎‌‌های مختلف تا حدودی متفاوت است.

افزایش یا کاهش سطح استروژن در بسیاری از شرایط متابولیک دیده می‌شود. در تفسیر نتایج استرون، استرادیول و استریول باید مراقب باشیم زیرا سطح آن‌ها به طور روزمره و در سرتاسر چرخه قاعدگی زنان متفاوت است.

پزشکی که هورمون‌های زن را کنترل می‌کند، به جای بررسی مقادیر منفرد، به دنبال روند افزایش یا کاهش سطوح هورمون‌ها در طول زمان در ارتباط با چرخه قاعدگی یا بارداری است. نتایج آزمایش برای تشخیص وضعیت خاصی نیست اما برای پزشک متخصص اطلاعاتی درباره علت بالقوه علائم یا وضعیت فرد فراهم می‌کند.

در زیر شرایطی وجود دارد که ممکن است در آن‌ها میزان استروژن افزایش یا کاهش یابد.

افزایش سطح استرادیول (E2) یا استرون (E1) در موارد زیر مشاهده می‌شود:

دختران و زنان:

  • بلوغ زودرس
  • تومورهای تخمدان یا غدد فوق کلیوی

مردان و پسران:

  • سینه‌های بزرگ شده (ژنیکوماستی)
  • تأخیر در بلوغ

در هردو جنس، زن و مرد:

  • پرکاری تیروئید
  • سیروز

در زنان، کاهش میزان استروژن در موارد زیر مشاهده می‌شود:

  • سندرم ترنر، یک بیماری ارثی در زنان ناشی از فقدان کروموزوم x یا غیر طبیعی بودن کروموزوم x و مشخصه آن ویژگی‌های جنسی ناقص در زن است.
  • سطح پایین هورمون‌های هیپوفیز (کم کاری هیپوفیز)
  • اختلال در عملکرد تخمدان (هیپوگنادیسم زنانه)
  • بارداری ناموفق (استریول)
  • اختلالات غذا خوردن مانند بی‌اشتهایی عصبی
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک ( سندرم اشتاین لوونتال نیز نامیده می‌شود)
  • ورزش استقامت شدید

نتایج آزمایشات خون و ادرار را نمی‌توان بجای یکدیگر به‌کار گرفت. پزشک شما انتخاب می‌کند که کدام نوع استروژن و چه نمونه‌ای را آزمایش کند. علاوه بر خون و ادرار، آزمایش استروژن گاهی اوقات روی مایع بزاق یا مایع آمنیوتیک نیز انجام می‌شود.

فراتر از تغییرات روزانه و ماهانه‌ی هورمون (در زنان)، بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، کم خونی و اختلال در عملکرد کبد و کلیه می‌توانند سطح استروژن را تحت تأثیر قرار دهند.

بله، اگرچه به مقدار بسیار کمتری نسبت به زنان وجود دارند، اما استروژن دارند و برای تعادل هورمونی و عملکرد غدد دیگر لازم هستند.

گیرنده‌های استروژن پروتئین‌های موجود در سلول‌های بافت‌های خاص هستند که به استروژن متصل می‌شوند. این اتصال به استروژن اجازه می‌دهد تا بر روی این بافت‌ها عمل کند. تومورها همچنین می‌توانند گیرنده‌های استروژن داشته باشند. استروژن می‌تواند رشد تومورهایی که رسپتور (گیرنده) استروژن را دارند، در زنانی که دچار سرطان پستان هستند تحریک کند. داروهایی که اثر استروژن را مسدود می‌کنند ممکن است سرعت رشد این نوع سرطان‌ها را کاهش دهند. برای اطلاعات بیشتر در این باره به تست وضعیتِ رسپتور (گیرنده) استروژن / پروژسترون مراجعه کنید.

فیتواستروژن‌ها ترکیباتی مانند استروژن از منابع گیاهی هستند. دو کلاس اصلی ایزوفلاون است که در محصولات سویا وجود دارد و لیگنان که در غلات کامل و برخی میوه‌ها و سبزیجات یافت می‌شود. پیشنهاد شده است که این محصولات می‌توانند به عنوان جانشینی برای درمان جایگزینی هورمون استفاده شوند. مطالعات اولیه کاهش برخی از علائم یائسگی مانند گرگرفتگی را نشان داده است، اما هنوز تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود.

استروژن‌های محیطی مواد شیمیایی هستند، چه طبیعی (مانند منابع گیاهی) و چه ساخته دست بشر (مانند حشره کشDDT) که از اثر استروژن تقلید می‌کنند و ممکن است باعث اختلالاتی مانند ناباروری، رشد بیش از حد پوشش آندومتر، رشد زودرس پستان و زنانه شدن در مردان جوان شود. آن‌ها تمایل دارند مدت طولانی در بدن بمانند و بخاطر اثرات طولانی مدت آن‌ها مورد مطالعه و بررسی قرار می‌گیرند.

© 2020 پل ایده آل پارس. تمام حقوق نزد شرکت پل ایده‌ال پارس محفوظ است.

WWW.MEDPIP.COM