Logo

آزمایش آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان

چرا آزمایش انجام می شود؟

- برای کمک به بررسی یا تشخیص بیماری یا وضعیتی که بر روی مغز استخوان یا تولید سلول‌های خونی تأثیر می‌گذارد.

- گاهی برای مرحله بندی لنفوم یا تومور بافت جامد.

 - برای اندازه گیری پاسخ به درمان یک بیماری که قبلاً تشخیص داده شده است مانند لوسمی

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

- وقتی کم خونی بدون علت واضحی وجود دارد.

- هنگامی که مشکوک به داشتن یک اختلال مرتبط با خون یا سرطان هستید که ممکن است بر تولید سلول‌های خونی تأثیر بگذارد.

- گاهی هنگامی که پزشک در حال بررسی تبی با منشأ ناشناخته است، به ویژه هنگامی که سیستم ایمنی ضعیفی دارید. (نقص سیستم ایمنی)

نمونه مورد نیاز ؟

نمونه‌ای از مغز استخوان که عمدتاً از استخوان لگن جمع‌آوری می‌شود.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

خیر

شرح آزمایش

مغز استخوان بافت نرم و اسفنج مانندی است که در داخل استخوان‌های بزرگتر بدن یافت می‌شود و سلول‌های خونی را تولید می‌کند. آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان روش‌هایی هستند که برای جمع‌آوری و بررسی سلول‌ها و ساختار مغز استخوان استفاده می‌شوند.

مغز استخوان ساختاری لانه زنبوری یا اسفنج مانند دارد که از شبکه فیبری تشکیل شده است که با مایع پر شده است. بخش مایع حاوی سلول‌های بنیادی خون (خونساز)، سلول‌های خونی در مراحل مختلف بلوغ و "مواد خام" مانند آهن، ویتامین B12 و فولات است که برای تولید سلول مورد نیاز است.

وظیفه اصلی مغز استخوان تولید گلبول‌های قرمز (RBC)، پلاکت ها و گلبول‌های سفید خون (WBCs) است. تعداد و نوع سلول‌هایی که در هر زمان تولید می‌شوند، بر اساس نیازهای بدن (مثلاً در عفونت ها یا هنگام از دست دادن خون) و همچنین جایگزینی طبیعی و مداوم سلول‌های قدیمی است.

گلبول‌های قرمز (RBC)

گلبول‌های قرمز که erythrocytes نیز نامیده می‌شوند، اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کنند. گلبول‌های قرمز معمولاً حدود 40 تا 45 درصد حجم خون را تشکیل می‌دهند و معمولاً حدود 120 روز در گردش خون زنده می‌مانند. مغز استخوان گلبول‌های قرمز را با سرعتی تولید می‌کند که جایگزین گلبول‌های قرمز قدیمی می‌شود. گلبولهای قرمز قدیمی پیر شده و تحلیل می‌روند یا در اثر خونریزی از بین می‌روند، بنابراین همواره سعی می شود تعداد نسبتاً ثابتی از گلبول‌های قرمز در خون حفظ شود.

گلبول‌های سفید (WBC)

پنج نوع مختلف گلبول سفید وجود دارد: لنفوسیت‌ها، نوتروفیل‌ها، ائوزینوفیل‌ها، بازوفیل‌ها و مونوسیت‌ها. هر کدام نقش متفاوتی در محافظت از بدن در برابر عفونت ایفا می‌کنند.

پلاکت‌ها

پلاکت‌ها که ترومبوسیت نیز نامیده می‌شوند، قطعات سیتوپلاسمی سلول‌های بسیار بزرگی هستند که در مغز استخوان به نام مگاکاریوسیت‌ها وجود دارند و برای لخته شدن طبیعی خون ضروری هستند.

در مغز استخوان، یک سلول بنیادی تحت توسعه و تمایز قرار می‌گیرد تا به یکی از این انواع مختلف سلول‌های خونی تبدیل شود. آن‌هایی که به سلول‌های لنفوئیدی تمایز می‌یابند، متعاقباً به لنفوسیت تبدیل می‌شوند. سایر پیش‌سازها بیشتر توسعه یافته و به گرانولوسیت ها (نوتروفیل‌ها، ائوزینوفیل‌ها، بازوفیل‌ها)، مونوسیت‌ها، پلاکت‌ها یا گلبول‌های قرمز خون (گلبول‌های قرمز) تبدیل می‌شوند.

سلول‌ها زمانی که کاملاً بالغ یا نزدیک به بلوغ کامل هستند از مغز استخوان به سیستم گردش خون وارد می‌شوند. بنابراین، جمعیت سلول‌های درون مغز استخوان معمولاً شامل سلول‌هایی در مراحل مختلف رشد، از بسیار نابالغ تا تقریباً بالغ وکامل می‌شود.

آزمایش آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی  شامل جمع‌آوری نمونه‌های مغز استخوان و بررسی سلول‌ها و ساختار میکروسکوپی آن‌ها می‌شود. نمونه‌های مغز استخوان را می‌توان در صورت نیاز برای آزمایش‌های مختلف دیگر مانند ایمونوفنوتایپ فلوسیتومتری، آنالیزکروموزوم، هیبریداسیون فلورسانس درجا (FISH)، آزمایش مولکولی، یا آزمایش میکروبیولوژی (کشت) ارسال کرد. متخصصی که در تشخیص اختلالات مرتبط با خون تخصص دارد، معاینه و بررسی نمونه‌های مغز استخوان را انجام می‌دهد.

آسپیراسیون مغز استخوان

آسپیراسیون مغز استخوان نمونه‌ای از مایع حاوی سلول‌ها را جمع‌آوری می‌کند تا بتوان آنها را زیر میکروسکوپ بررسی کرد یا بوسیله ی آزمایش‌های دیگر ارزیابی کرد. یک متخصص به صورت میکروسکوپی اسلایدهای فیکس شده از مایع حاصل از آسپیراسیون را بررسی می‌کند. سلول‌ها بر اساس تعداد، نوع، بلوغ، ظاهر و غیره بررسی می‌شوند و با سلول‌های موجود در خون با استفاده از نتایج آزمایش شمارش کامل خون (CBC) و اسمیر خون مقایسه می‌شوند. این آزمایش به عنوان مثال تعیین می‌کند:

- نسبت M/E - این حروف اختصاری مربوط به نسبت میلوئید/اریتروئید است. این محاسبه تعداد سلول‌های میلوئیدی (پیش‌سازهای WBC) را با سلول‌های اریتروئیدی (پیش‌سازهای RBC) مقایسه می‌کند.

- شمارش افتراقی - تعیین می‌کند که آیا سلول‌های هر دودمان (WBC، RBC، سلول‌های تولیدکننده پلاکت) بلوغ منظم و کاملی را نشان می‌دهند، و اینکه آیا سلول‌ها در مقایسه با یکدیگر به نسبت طبیعی وجود دارند یا خیر.

- وجود هر گونه سلول غیرطبیعی مانند سلول های لوسمیک یا تومور

بیوپسی مغز استخوان

بیوپسی یک تکه‌ی استوانه‌ای را جمع‌آوری می‌کند که ساختار مغز را حفظ می‌کند. نمونه بیوپسی توسط متخصص بررسی می‌شود تا مشخص شود:

- وضعیت سلولی مغز استخوان - حجم سلول‌ها با حجم سایر اجزای مغز استخوان مانند چربی مقایسه  می‌شود (و اینکه آیا وضعیت سلولی یا سلولاریته برای سن طبیعی است، افزایش یافته یا کاهش یافته است)

- آیا دودمان سلولی مختلف (میلوئید، اریتروئید و مگاکاریوسیتی) به تعداد کافی وجود دارد یا خیر؟

- در صورت وجود هر گونه نفوذ غیر طبیعی در مغز (سرطان، عفونت) و همچنین هرگونه تغییر در استرومای مغز استخوان (مثلاً فیبروز) یا خود استخوان (پوکی استخوان)

- بسته به اینکه پزشک به چه شرایطی مشکوک است یا در حال بررسی است، ممکن است تعدادی آزمایش دیگر روی نمونه مغز انجام شود. چند مثال عبارتند از:

در مورد لوسمی ممکن است آزمایشاتی برای تعیین نوع لوسمی انجام شود. این‌ها شامل تعیین نشانگرهای آنتی ژنی (به عنوان مثال، تعیین ایمونوفنوتایپ با فلوسیتومتری) برای ارائه اطلاعات در مورد نوع لوسمی موجود، از جمله نشانگرهای پیش آگهی یا درمانی است.

همچنین ممکن است از لکه‌های خاصی برای بررسی ذخیره آهن در مغز استخوان و تعیین اینکه آیا یک پیش‌ساز غیرطبیعی اریتروئید (RBC) با ذرات آهن در اطراف هسته آن (به اصطلاح سیدروبلاست حلقه‌ای) وجود دارد استفاده شود.

ممکن است برای تشخیص ناهنجاری‌های کروموزومی در مورد لوسمی، میلودیسپلازی، لنفوم یا میلوما، آنالیز کروموزومی و/یا آنالیز FISH درخواست آزمایش شده باشد.

آزمایشات مولکولی ممکن است بر روی نمونه ای از مغز استخوان برای کمک به تشخیص انجام شود. مثال‌ها عبارتند از:

مغز استخوان ممکن است برای جستجوی عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا قارچی که می‌توانند باعث «تب ناشناخته» شوند، کشت داده شود. برخی از باکتری‌ها و قارچ‌ها را نیز می‌توان با رنگ آمیزی‌های خاص تشخیص داد.

 

نمونه برای آزمایش چگونه جمع آوری می‌شود؟

آسپیراسیون مغز استخوان یا روش بیوپسی توسط پزشک یا سایر متخصصان آموزش دیده انجام می‌شود. هر دو نوع نمونه ممکن است از استخوان لگن (iliac crest) جمع‌آوری شود. گاهی اوقات، یک روش دوطرفه انجام می‌شود که در آن مغز استخوان از هر دو لگن چپ و راست جمع‌آوری می‌شود.

شایع‌ترین محل جمع‌آوری (iliac crest) برآمدگی بالایی پشت استخوان لگن است (البته گاهی اوقات از جلوی استخوان لگن نمونه برداری می‌شود). قبل از عمل، برخی از بیماران ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشند، اگر شمارش خون آنها بسیار پایین باشد، تا از خونریزی بیش از حد جلوگیری شود. اکثر بزرگسالان این روش را به خوبی تحمل می‌کنند، اما ممکن است به برخی از آن‌ها در صورتی که بسیار مضطرب هستند یک آرامبخش خفیف داده شود. کودکان اغلب تحت بیهوشی قرار می گیرند. سپس از بیمار خواسته می‌شود که برای جمع آوری به روی شکم یا پهلو یا پشت دراز بکشد و پایین بدن فرد با پارچه هایی پوشانده می‌شود تا فقط ناحیه اطراف محل در معرض دید قرار گیرد.

محل نمونه برداری با یک ضد عفونی کننده مناسب تمیز می‌شود و با تزریق یک بی حس کننده موضعی بیحس می‌شود. هنگامی که محل بی حس شد، پزشک یک سوزن را از طریق پوست به داخل استخوان وارد می‌کند. برای آسپیراسیون، یک سرنگ به سوزن متصل می‌شود تا مقدار کمی از مغزاستخوان جمع شود. برای بیوپسی مغز استخوان، از یک سوزن مخصوص استفاده می‌شود که امکان جمع‌آوری یک تکه‌ی جامد (نمونه استوانه‌ای) مغز استخوان را فراهم می‌کند.

حتی اگر پوست بیمار بی‌حس شده باشد، بیمار ممکن است در طول این روش ها احساس فشار کوتاه اما ناراحت کننده داشته باشد. پس از بیرون کشیدن سوزن، یک باند استریل روی محل قرار داده می‌شود و فشار وارد می‌شود. کل روش معمولاً فقط چند دقیقه طول می کشد. سپس از بیمار خواسته می‌شود که محل جمع‌آوری نمونه را برای حدود 48 ساعت خشک و پوشیده نگه دارد.

سوالات متداول

آسپیراسیون مغز استخوان و بیوپسی مغز استخوان روش‌هایی هستند که برای بررسی سلول‌های خونی درون مغز استخوان و همچنین ساختار آن استفاده می‌شوند. آن‌ها همراه با شمارش کامل خون (CBC) و اسمیر خون و گاهی آزمایش‌های بیشتری روی مغز استخوان انجام می‌شوند تا اطلاعاتی در مورد سلامت مغز استخوان و توانایی آن برای تولید سلول‌های خونی، از جمله گلبول‌های قرمز خون، گلبول های سفید خون و پلاکت‌ها ارائه شود.

با استفاده از اطلاعات بدست آمده از آزمایش، آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی ممکن است برای کمک به موارد زیر استفاده شود:

  • تعیین علت کم یا زیاد شدن سلول‌های خونی، از جمله تعداد بسیار کم یا زیاد گلبول‌های سفید خون (بترتیب لکوپنی یا لکوسیتوز)، تعداد بسیار کم یا زیاد گلبول‌های قرمز خون (بترتیب کم خونی یا پلی سیتمی)، یا تعداد بسیار کم یا زیاد پلاکت‌ها (بترتیب ترومبوسیتوپنی یا ترومبوسیتمی) را تعیین کند.
  • شناسایی علت حضور سلول‌های خونی غیرطبیعی یا نابالغ موجود در خون، همانطور که توسط CBC یا اسمیر خون تشخیص داده می‌شود.
  • تشخیص و طبقه بندی سرطان با منشاء مغز استخوان (به عنوان مثال، لوسمی، مولتیپل میلوما)
  • تشخیص سایر اختلالات مغز استخوان، مانند سندرم میلودیسپلاستیک (MDS)

انواع دیگر سرطان‌ها، مانند لنفوم یا تومورهای جامد را که ممکن است مغز استخوان را درگیر کرده یا به مغز استخوان گسترش یافته باشند، می‌توان تشخیص داده و مرحله‌بندی کرد.

تشخیص بیماری‌هایی که بر مغز استخوان و ساختار فیبری آن تأثیر می‌گذارد، مانند میلوفیبروز

اگر فردی تب بدون علت ظاهری دارد (تب ناشناخته) عفونت مغز استخوان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

می‌توان اختلال مرتبط با ذخیره آهن را که ممکن است باعث کاهش آهن ذخیره شده شود تشخیص داد.

اگر فردی برای سرطان تحت درمان است، آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی ممکن است برای بررسی پاسخ به درمان برای تعیین اینکه آیا عملکرد سرکوب شده مغز استخوان شروع به بازگشت به حالت عادی کرده است یا خیر انجام شود.

آزمایش مغز استخوان به‌طور روتین درخواست نمی‌شود. با این وجود، ممکن است زمانی درخواست شود که نتایج سایر آزمایش‌ها، مانند CBC یا اسمیر خون، غیرطبیعی باشد و آزمایش مغز استخوان ضروری باشد.

آزمایش مغز استخوان ممکن است زمانی درخواست شود که سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی، و علائم و نشانه‌های فرد حاکی از وجود بیماری مؤثر بر مغز استخوان باشد.

این آزمایش‌ها ممکن است هنگام مرحله‌بندی سرطان‌های خاص یا زمانی که مشکوک به گسترش سایر سرطان‌ها به مغز استخوان هستند، درخواست شوند.

بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان همچنین ممکن است در فواصل زمانی که فرد تحت درمان سرطان قرار می‌گیرد، برای بررسی پاسخ سلول‌های سرطانی به درمان، سرکوب عملکرد مغز استخوان در اثر درمان، و در صورتیکه چنین است، زمانی که عملکرد آن شروع به بهبود می‌کند درخواست شود.

گزارش آزمایشگاهی برای این آزمایش ها ممکن است شامل توصیف سلول‌های دیده شده و محیط  ظاهری مغز استخوان باشد.

نتایج حاصل از آزمایش شمارش کامل خون (CBC) و اسمیر خون نیز معمولاً شامل این گزارش ها می شود. به طور معمول، متخصص تفسیری از یافته‌ها و هر جزئیات دیگری که ممکن است در تشخیص، مرحله بندی یا درمان بیماری مهم باشد ارائه می‌دهد.

در بسیاری از موارد، این اطلاعات می‌تواند تشخیص و اینکه آیا مغز استخوان تحت تأثیر بیماری قرار گرفته است را تأیید یا رد کند، اما می‌تواند نیاز به بررسی بیشتر را نیز نشان دهد. برای مثال، یک بیمار با کاهش گلبول‌های قرمز خون و بدون افزایش رتیکولوسیت‌ها ممکن است به کم خونی آپلاستیک همراه با سرکوب تولید  گلبول‌های قرمز در مغز مبتلا شود. بررسی مغز استخوان ممکن است این وضعیت را تایید کند، اما لزوماً علت خاص را به پزشک نمی‌گوید.

پزشک از اطلاعات بررسی مغز استخوان استفاده می‌کند و آن را با اطلاعات معاینه بالینی، تاریخچه پزشکی، آزمایش خون و انواع آزمایشات دیگر مانند اسکن تصویربرداری و اشعه ایکس ترکیب می کند تا به تشخیص نهایی برسد. این می تواند یک فرآیند ساده یا یک معمای تشخیصی پیچیده باشد. بیماران باید قبل و بعد از بیوپسی یا آسپیراسیون مغز استخوان با پزشک خود درگیر این روند باشند، و بپرسند موارد مشکوک چیست، چه نوع اطلاعاتی از بررسی انتظار می‌رود، و چه آزمایش‌های بعدی ممکن است درخواست شود.

انواع اختلالات و شرایط ممکن است با این فرآیند شناسایی، کنترل یا مرحله‌بندی شوند. چند مثال عبارتند از:

  • لوسمی - سرطان سلول‌های خونی
  • کم خونی - تعداد کم گلبول های قرمز و هموگلوبین پایین
  • بیماری‌هایی مانند کم خونی آپلاستیک که می‌تواند بر توانایی مغزاستخوان در تولید تعداد کافی از انواع مختلف سلول‌های خونی و رهاسازی آنها در گردش خون تأثیر بگذارد.
  • سندرم میلودیسپلاستیک - گروهی از اختلالات مرتبط با مغز استخوان ناکارآمد که منجر به کاهش تولید یک یا چند نوع سلول خونی می‌شود.
  • نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو - گروهی از بیماری‌ها که با تولید بیش از حد یک یا چند نوع سلول خونی در مغز استخوان مشخص می‌شوند. (به عنوان مثال، لوسمی میلوئید مزمن، پلی سیتمی ورا، ترومبوسیتمی اساسی)
  • میلوفیبروز - اختلالی که با رشد بیش از حد شبکه فیبری موجود در مغز مشخص می‌شود، سلول‌ها را فشرده می‌کند و منجر به تغییر در شکل گلبول‌های قرمز و تغییر در تعداد سلول‌ها می‌شود.

عوارض ناشی از آسپیراسیون مغز استخوان یا روش بیوپسی بسیار نادر است، اما می‌تواند شامل خونریزی بیش از حد در محل جمع‌آوری نمونه یا عفونت باشد. افراد باید در مورد هر گونه حساسیتی که دارند و در مورد هر دارو یا مکملی که مصرف می‌کنند قبل از عمل به پزشک خود اطلاع دهند و در صورت مشاهده قرمزی یا خونریزی مداوم یا منتشر در محل، تب، یا افزایش درد باید با پزشک خود تماس بگیرند.

در حالی که به شما یک بی‌حسی موضعیِ تزریقی برای بی‌حس کردن ناحیه محل جمع‌آوری داده می‌شود، بیهوشی عمومی معمولاً برای بزرگسالان ضروری نیست (اگرچه برای کودکان متداول است). با این وجود، ممکن است قبل از عمل یک آرام بخش به شما داده شود.

نسبت M/E به معنای نسبت میلوئید به اریتروئید است. این نسبت تعداد سلول‌های میلوئیدی در مقایسه با تعداد سلول‌های اریتروئیدی در مغز استخوان را نشان می‌دهد. سلول‌های میلوئیدی آن‌هایی هستند که به گرانولوسیت‌ها (نوتروفیل‌ها، ائوزینوفیل‌ها، بازوفیل‌ها) تبدیل می‌شوند و سلول‌های پیش ساز اریتروئید به گلبول‌های قرمز بالغ تبدیل می‌شوند. این نتیجه برای هیچ بیماری جنبه‌ی تشخیصی ندارد، اما اطلاعات مفیدی ارائه می‌دهد که پزشک برای کمک به تعیین سلامت مغز استخوان از آن استفاده کند. به عنوان مثال، در مورد عفونت باکتریایی، نسبت M/E به دلیل افزایش تعداد سلول‌های گرانولوسیتی افزایش می‌یابد، در حالی که در مورد کم خونی همولیتیک، نسبت M/E به دلیل افزایش سلول‌های اریتروئید کاهش می‌یابد.

امروزه معمولاً به‌جای جمع‌آوری مغز استخوان برای اهداء، به اهداکنندگان سلول‌های بنیادی خون‌ساز دارویی داده می‌شود که مغز استخوان آنها را تحریک می‌کند تا سلول‌های نابالغ را در خون آزاد کند و این سلول‌ها در فرآیندی بسیار شبیه به اهدای خون عادی جمع‌آوری می‌شوند. پس از پردازش، سلول‌های بنیادی در نمونه اهداءکننده به گیرنده تزریق می‌شوند و از طریق جریان خون به فضاهای مغز استخوان گیرنده می‌روند و اگر همه چیز درست پیش برود، شروع به تولید گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها می‌کند.

 

سلول های بنیادی در مغز استخوان تمایز یافته و به یکی از چندین نوع سلول خونی بالغ تبدیل می شوند.

تصاویر

© 2020 پل ایده آل پارس. تمام حقوق نزد شرکت پل ایده‌ال پارس محفوظ است.

WWW.MEDPIP.COM