نمونه خون سیاهرگی که از ورید بازوئی گرفته میشود.
به هیچ گونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست. با این وجود، زمان بندی مربوط به جمعآوری نمونه ممکن است نتایج را تحت تأثیر قرار دهد. به طور کلی، سطح لیتیوم خون ۱۲ ساعت پس از آخرین دوز اندازهگیری میشود (یعنی زمانی که دارو- قبل از مصرف دوز بعدی- به کمترین سطح خونی خود رسیده است). هنگام خونگیری، به فرد نمونه گیر زمان مصرف آخرین دوز را ذکر نمائید تا تفسیر نتایج آزمایش بدرستی انجام گیرد.
لیتیوم دارویی است که توسط اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به عنوان داروی ضد روان پریشی برای درمان اختلال دوقطبی (یا بیماری افسردگی شیدائی) تائید شده است. لیتیوم بعنوان تثبیت کنندهی حالت خلقی بکار میرود. گاهی اوقات در سایر اختلالات نیز همراه با یک داروی ضد افسردگی استفاده میشود. این آزمایش میزان لیتیوم در خون را اندازهگیری میکند.
اختلال دو قطبی میتواند بزرگسالان و کودکان را تحت تأثیر قرار دهد. این یک وضعیت روانی است که با دورههای متناوب افسردگی و شیدایی مشخص میشود. این دورهها ممکن است به کوتاهی چند روز یا هفته یا به دارازای چندین ماه یا سال باشد.
در طی یک دوره افسردگی، ممکن است احساس غم و اندوه، ناامیدی، بیارزشی کرده و علاقه خود را به فعالیتهای روزمره از دست بدهید. ممکن است خسته باشید و با این وجود در خوابیدن مشکل داشته باشید، کاهش وزن یا افزایش وزن داشته باشید، در تمرکز مشکل داشته باشید و حتی به خودکشی فکر کنید.
در طول یک دوره شیدایی، ممکن است سرخوش باشید، تحریک پذیر باشید، دارای انرژی زیاد و ایدههای باشکوه باشید، قضاوت شما تحت تاثیر قرار میگیرد و ممکن است در رفتارهای پرخطر شرکت کنید. گاهی اوقات شما رخدادهای مختلفی با جنبههای شیدایی و افسردگی خواهید داشت.
لیتیوم برای تثبیت نوسانات خلقی اختلال دو قطبی تجویز میشود. این ماده غالباً "تثبیت کننده خلق و خو" نامیده میشود و گاهی برای افرادی که افسردگی دارند و به سایر داروها پاسخ خوبی ندارند، تجویز میشود. کمتر معمول است که لیتیوم برای جلوگیری از اختلالات همراه با علائم اسکیزوفرنی (به عنوان مثال، توهم و هذیان) و سردردهای خوشهای تجویز شود.
از آنجا که لیتیوم نسبتاً کند عمل میکند، ممکن است تأثیر آن بر روحیه چند هفته طول بکشد. دوزهای دارو در مقادیر بالا یا پایین تنظیم میشوند تا زمانی که سطح خونی در یک محدوده درمانی قرار گیرد – دامنهی سطح خونی که اثر مطلوب داشته و اختلال دو قطبی شما را درمان کند. مقدار واقعی دارویی که برای رسیدن به این حالتِ ثابت لازم است، از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است تحت تأثیر سن، وضعیت عمومی سلامت و سایر داروهایی که مصرف میکنید، باشد.
سطح لیتیوم به طور منظم کنترل میشود زیرا لیتیوم دارای یک شاخص (اندکس) درمانی باریک است. به این معنی که فضای نسبتاً کمی بین سطح درمانی و سمیتِ دارو وجود دارد. مقدار بسیار کم دارو موثر نخواهد بود و مقدار بسیار زیاد دارو علائم مسمومیت با لیتیوم را ممکن است ایجاد کند.
آزمایش لیتیوم برای اندازهگیری و پایش بر میزان لیتیوم در خون شما استفاده میشود تا پزشک بتواند تشخیص دهد که آیا سطح خونی دارو در محدوده درمانی است که بتواند اختلال دو قطبی شما را درمان کند (دامنه ی درمانی) یا خیر. هنگامیکه برای اولین بار شروع به مصرف لیتیوم میکنید ممکن است این آزمایش برای اندازهگیری سطح خونی دارو به منظور تنظیم دوز و رسیدن به سطح خونی مورد نظر هر چند روز یکبار انجام شود و همچنین ممکن است در فواصل منظم یا در صورت لزوم برای مراقبت از سطح خونی دارو مورد استفاده قرار گیرد. اگر شروع به مصرف داروهای اضافی کنید، ممکن است پزشک شما یک یا چند آزمایش لیتیوم را برای نتیجه گیری در مورد اثر داروهای دیگر روی سطح لیتیوم تجویز کند. در صورت مشکوک بودن به سمیت، نیز ممکن است آزمایش لیتیوم انجام شود.
هنگام شروع درمان لیتیوم، برای رسیدن به سطح خونی لازم که برای درمان موثر باشد آزمایش لیتیوم به طور مکرر انجام میشود. سپس برای حفاظت و مراقبت از سطح دارو در محدودهی فوق، آزمایشات لیتیوم در فواصل منظم انجام میگیرد.
همچنین در صورتیکه به نظر برسد که وضعیت و شرایط شما به لیتیوم پاسخ نمیدهد، برای بررسی اینکه ممکن است سطح خونی دارو کم باشد (در نتیجه دارو تاثیر لازم را ندارد) و یا برای تعیین اینکه آیا شما درمان را رعایت میکنید (لیتیوم را به طور منظم مصرف میکنید) نیز آزمایش لیتیوم درخواست میشود. از طرف دیگر ممکن است در صورت بروز یک سطح دردسرساز از عوارض جانبی و یا بروز علائمی که برای پزشک معالج شما شک به مسمومیت را مطرح کند، نیز این آزمایش درخواست میشود، مانند:
سطح بسیار بالا در لیتیوم میتواند منجر به حالت رخوت و بیحرکتی با کاهش پاسخ به تحریکات، تشنج، نارسایی کلیه و مرگ شود.
نمونه خون برای سطح لیتیوم به طور کلی ۱۲ ساعت پس از مصرف آخرین دوز گرفته میشود. از آنجا که زمان مصرف دوز متفاوت است و برخی از فرمولاسیونها در زمان طولانیتری آزاد میشوند، مشخصات نمونه ممکن است متفاوت باشد.
محدوده درمانی برای لیتیوم ۰/۶ تا ۱/۲ میلیمول در لیتر تعیین شده است. در این محدوده، بیشتر مردم بدون اینکه علائم سمیت را نشان بدهند به دارو پاسخ میدهند.
پاسخ و عوارض جانبی در افراد متفاوت است. برای برخی از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی، استفاده از دوز دارو در محدودهی درمانی پائین (یعنی حدود ۰/۶ میلیمول در لیتر) اثر درمانیِ کافی ندارد. دیگران ممکن است عوارض جانبی بیش از حد را در انتهای بالای محدوده درمانی تجربه کنند. شما باید با پزشک خود همکاری کنید تا دوز مناسب برای شما را پیدا کند.
به طور کلی، وقتی نتایج لیتیوم در محدوده درمانی باشد و هم پزشک و هم شما از اینکه به طور مناسب اختلال دوقطبی شما کنترل میشود، راضی باشند، در این صورت دوز لیتیوم مناسب است، به خصوص اگر عوارض جانبی قابل توجهی نداشته باشید.
اگر سطح خونی زیر حد درمانی باشد، احتمالاً داروی کافی دریافت نمیکنید. اگر سطح لیتیوم بیش از حد درمانی باشد و اگر عوارض جانبی قابل توجهی در دوز فعلی وجود داشته باشد، احتمالاً دوز آن بسیار زیاد است. در این موارد، پزشک ممکن است دوز لیتیوم را تنظیم کند. با این حال، شما نباید بدون مشورت با پزشک خود، داروی خود را کاهش داده یا قطع کنید زیرا میتواند علائم دو قطبی شما را بدتر کند. تعیین و تنظیم دوز باید به صورت موردی مورد ارزیابی قرار گیرد.
لیتیوم معمولاً بصورت روزانه تا آخر عمر مصرف میشود. اختلال دو قطبی میتواند کنترل شود اما قابل درمان نیست.
سطح لیتیوم ممکن است توسط پزشک عمومی کنترل شوند اما همچنین ممکن است توسط یک متخصص روانپزشک درخواست و کنترل شوند.
خیر، آزمایش به تجهیزات تخصصی نیاز دارد. نمونه خون از ورید بازو گرفته شده و در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار میگیرد.
برای بررسی عوارض جانبی ناخواسته ممکن است به آزمایش دیگری از خون و ادرار نیاز باشد. لیتیوم اثرات سوئی بر کلیهها، غده تیروئید و غدد پاراتیروئید دارد که نیاز به مراقبت دقیق بر عملکرد صحیح این اندامها از طریق آزمایش خون دورهای دارد:
انواع داروهای تجویز شده، داروهای بدون نسخه و مکملها میتوانند غلظت لیتیوم در خون را کاهش یا افزایش داده یا با آن تداخل کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر، به اطلاعات دارویی Drug information: Lithium Medlineplus مراجعه کنید.
سطوح لیتیوم و عوارض جانبی میتواند با از دست دادن نمک و آب از بدن افزایش یابد، مانند آنچه در رژیم غذایی بدون نمک، تعریق زیاد یا بیماری که باعث استفراغ و اسهال میشود، رخ میدهد. برای پایدار نگه داشتن سطح لیتیوم خون، موسسات ملی بهداشت توصیه میکنند که روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب یا مایعات دیگر بنوشید، مصرف نمک و کافئین را مانند قبل از مصرف دارو حفظ کنید و از مصرف الکل خودداری کنید.
آدرس: تهران، خیابان استاد مطهری، بعد از خیابان مفتح، خیابان جهانتاب، خیابان نقدی، پلاك ۱۲، طبقه اول
کد پستی: ۱۵۷۶۶۳۵۷۱۴
صندوق پستی: ۱۵۸۷۵۹۴۸۳
تلفن: ۰۲۱۸۸۵۴۵۹۲۲
فکس: ۸۸۷۶۷۱۵۹ - ۸۸۷۶۵۵۶۱